Dead Space Martyr

Of het het lot was, gepland of simpelweg toeval weet ik niet, maar het eerste boek van B.K. Evenson heeft een titel die een akelige referentie heeft naar Dead Space, want het boek heet 'Altmann's Tongue'. En laat de hoofdpersoon van Martyr, de man waar je zoveel over hoort in de Dead Space-games, nu net Michael Altman heten.

Nijntje en de levende lijken
Horror-sciencefictionwerk schrijven is even makkelijk als dat het moeilijk is. Het is behoorlijk makkelijk wanneer je voor simpel, plat vermaak gaat met de nodige lading geweld en cliché characters. Maar wanneer je als schrijver je proza vol futuristische naarheid wilt doen uitstijgen boven het niveau van een (hetzij bloederig) kleuterboek, moet je toch flink je best doen.

Zwarte stift
Het verhaal van Martyr gaat met name over de vondst van de Black Marker in Mexico en de opkomst van de Unitoligy-religie daar omheen. Iedereen die Dead Space heeft gespeeld weet dat Altman de Jezus is van het Unitoligy-geloof, dus dit boek vertelt echt zijn avontuur. Veel loopt qua plot echter anders dan je zou verwachten, al zit de gebruikelijke neerwaartse spiraal zoals bij ieder horrorverhaal er zeer duidelijk in. Hoofdstuk na hoofdstuk voel je het naderende onheil.

Deep Space
Dat B.K. Evenson goed zijn best heeft gedaan bij Dead Space: Martyr om zijn verhaal meer diepgang te geven, wordt al redelijk snel duidelijk. Naast de hoofdpersoon volg je geregeld een hoofdstuk vanuit de ogen van een ander karakter, wat het verhaal erg verrijkt, al is het iets wat veel schrijvers doen. Zo volg je, naast degelijke goedzakken, ook geregeld een paar rotte zwarte zielen die niet het beste voorhebben met de mensheid, laat staan met Michael Altman. Helaas is wel geregeld te merken dat de schrijver het verhaal niet te lang wilde of mocht laten worden, en gebeuren bepaalde situaties opeens erg snel, terwijl het van mij langer had mogen duren.

Eindoordeel: Peter Scheffer
Dead Space Martyr is niet het beste horrorboek wat ik ooit gelezen heb, maar zeker ook niet het minste. Sommige karakters hebben bijvoorbeeld niet zoveel diepgang als had gekund. Maar met een lengte van iets meer dan 400 pagina's kan het ook eigenlijk niet anders, zeker wanneer er best veel moet gebeuren qua verhaal. B.K. Evenson is er wel in geslaagd Martyr zo nu en dan ontzettend spannend te maken, en zeker de stukken in een onderzeeër zijn zeer goed. Naast dat het een boeiend verhaal zou zijn, hoopte ik ook dat je ook echt meer te weten kwam over de Dead Space-wereld, en daarin werd ik gelukkig niet teleurgesteld. Je snapt uiteindelijk precies wie Altman was, hoe Unitoligy ontstaan is, en weet weer ietsje meer over de Marker en de hallucinaties die daarvan komen. Al met al dus een zeer goeie aanrader voor Dead Space liefhebbers.

Tags

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?