Drie van die: Dingen die Lords of the West goed doet

Geplaatst: 1 februari 2021 10:00

Iets meer dan een jaar geleden werden fans van Age of Empires II verblijd met een Definitive Edition van het tweede deel in de serie. Op 14 november 2019 om precies te zijn. Een release waar de oudgedienden erg blij mee waren, aangezien Age of Empires II wordt beschouwd als het beste deel in de reeks. Sinds de (tweede) release is de franchise dan ook alleen maar gegroeid. Zowel in termen van spelersbasis als de algehele populariteit. Nu de release van de Definitive Edition al een tijdje achter ons ligt, hebben de ontwikkelingsteams, ja het zijn meerdere teams, het betaalde uitbreidingspakket Lords of the West afgeleverd. Een mooie toevoeging op een ijzersterke game als je het mij vraagt. "Wat doet de uitbreiding dan goed, nerd?", vraag jij je nu af. Dat vertel ik je graag in dit artikel, dus zet je leesbril maar alvast op.

Nieuwe beschavingen

Het is wellicht iets wat je wel verwachtte bij een RTS-game: de komst van nieuwe beschavingen om oorlogje mee te voeren. Toch komt deze keuze als een verrassing, gezien het feit dat de ontwikkelaars vorig jaar nog kenbaar maakten 'klaar' te zijn met het toevoegen van nieuwe naties. Ik ben dan ook blij en tegelijkertijd verrast om de nieuwe koers die is gevaren. Een van de nieuwe beschavingen zijn de Bourgondiërs. Een term die Brabanders vaak toe-eigenen. Spelers die goed hebben opgelet in het origineel weten dat deze beschaving al eens ter sprake kwam in de Age of Kings-uitbreiding voor de originele release. Ze worden vergezeld door de Sicilianen, die tijdens de middeleeuwen een cultureel diverse en krijgshaftige samenleving kenden, onder leiding van Normandische veroveraars. De nieuwe beschavingen komen gepaard met drie nieuwe campaigns vol met speelbare content. Top!

onbekend

Tijd voor geschiedenis, baby

Over de geschiedenis iets leren, wordt als velen gezien als stoffig en bovendien als saai. Een probleem waar de ontwikkelaars waarschijnlijk op in wilden haken, want wie aan de slag gaat met deze uitbreiding, krijgt ook een lesje geschiedenis. Waar de Bourgondiërs en Sicilianen hun oorsprong vinden, komt namelijk aan bod in de drie nieuw toegevoegde campagnes, evenals wat zij hebben doorstaan. De campaigns bevatten meerdere missies met gesproken tekst en bevatten meer dan vijftien uur aan nieuwe gameplay. De Age of Empires-franchise wekte mijn interesse in geschiedenis tien jaar geleden al en dat doet het nog steeds. Of alles in detail klopt? Geen idee, maar veel van mijn geschiedenis gerelateerde zoekopdrachten in Google hadden waarschijnlijk niet plaatsgevonden zonder Age of Empires. Dus dankjewel!

onbekend

Knap staaltje game design

Het kaartontwerp is in één woord fantastisch. Een een van mijn favoriete kaarten kwam al in een van de vroegere campaigns, waar ik de havenstad Tripoli diende te verdedigen tegen water- en landaanvallen. Wat ik ook prettig vind, is dat niet alle missies lineair waren. Zo draait het niet alleen maar om het opbouwen en draaiend houden van een basis en dat voelt toch wel verfrissend. De kanttekening die ik dan wel weer moet maken, is dat de moeilijkheidsgraad van die missies niet denderend hoog ligt. Het feit dat ik de persoon ben die dat concludeert, zorgt wellicht voor extra gewicht aan deze constatering. Een toevoeging die ik ook erg kan waarderen, zijn de helden, gepaard met het niveausysteem. Een toevoeging die toch weer zorgt voor dat extra laagje strategische gameplay. Maar ook een toevoeging waarbij ik mezelf afvroeg: waarom zat dit niet al in de game? Ach, we hebben het nu gekregen in combinatie met een overvloed aan nieuwe content, dus ik klaag niet. Super cool.

onbekend

Age of Empires II: Lords of the West is, zoals ik hierboven al schreef, een mooie uitbreiding op de game. Twee beschavingen en vijftien uur aan nieuw speelbare content. Het mooiste van alles is dat je er slechts een tientje voor hoeft neer te tellen. En als je, net zoals ik, in het bezit bent van de Xbox Game Pass, dan heb je de mogelijkheid om er meteen al mee aan de slag te gaan. Ik denk dat er maar weinig Age of Empires-fans zullen zijn die deze uitbreiding niet gaan waarderen. Mocht je Age of Empires II: Definitive Edition spelen, laat me dan vooral weten wat jij van deze uitbreiding vindt.

Onze aanpoter zit geen moment stil. Ruïneert hij geen levens met League of Legends, dan is hij wel nieuws aan schrijven. Schrijft hij geen nieuws, dan kijkt hij wel eSports. Kijkt hij geen eSports, dan loopt hij wel te ouwehoeren in de Game Over Podcast. Met zijn unieke kijk op de wereld brengt Delano je in contact met de meest interessante en verbijsterende dingen. Kortom als je denkt aan Delano, dan denk je aan DieLano.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Age of Empires II: Definitive Edition

Uitgever

Microsoft Game Studios

Reviewscore

-

Platforms

Pc

Releasewindow

14 november 2019

Ontwikkelaar

World's Edge

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord