Drie van die: Free-to-play games die ik meer heb gespeeld dan...

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Als fanatieke gamer speel je natuurlijk zoveel mogelijk AAA-games als de tijd en de portemonnee toelaten. Toch is mijn tijd al meerdere keren gekaapt door een aantal free-to-play games, die dan wel niets kosten, maar me vaak aanzienlijk langer weten te boeien dan vele grote producties. Tijd om eens een blik te werpen op een drietal van deze gratis games, in dit geval alle drie op de pc, die me de afgelopen jaren flink bezig hebben gehouden.

Trackmania Nations (Forever)

Trackmania Nations is, in combinatie met de latere versie/uitbreiding Trackmania Nations Forever, ongetwijfeld de racegame die ik het meest heb gespeeld van alles games uit dit genre, ooit. Hoewel het mogelijk is om op een aantal offline parcoursen te oefenen, draait de game vooral om het verslaan van andere spelers op de gekste online banen, die in de meeste gevallen door spelers zelf zijn ontworpen. Online krijg je een bepaald aantal minuten de tijd om de snelste tijd neer te zetten. Je kunt binnen de gegeven tijd zo vaak opnieuw beginnen als je zelf wilt en hebt geen last van anderen, want je rijd echt je eigen race (geen botsingen mogelijk). Hier zul je veel gebruik van maken, want de meeste banen zijn erg uitdagend door de ongekende combinaties van onder andere scherpe bochten, obstakels en loopings. Daarnaast gebruikte ik, en velen met mij, zowaar de pijltjestoetsen om met uiterste precisie te kunnen sturen. Dit klinkt waarschijnlijk gek voor een racegame, maar het bleek de ultieme besturingsmethode voor Trackmania Nations. Door de ongekende hoeveelheid banen, blijft de game lang boeiend en wist de formule me zelfs naar de Wii te krijgen voor een speciale Wii-versie van de game. Daarnaast is er tegenwoordig voor een tientje een tweede deel verkrijgbaar met moderne graphics, maar met dezelfde bekende formule. Helaas heeft deze versie me nog niet bijster lang weten vast te houden, maar de vele vrolijke uren in het origineel, zal ik nog lang in mijn herinnering koesteren.

Marvel Puzzle Quest: Dark Reign

Marvel Puzzle Quest: Dark Reign is een variatie op de Puzzle Quest-games, die op hun beurt weer waren afgeleid van games zoals Bejeweled. De bekende techniek van het combineren van drie of meer dezelfde elementen, is in deze game in een heus Marvel-jasje gehuld. Dat betekent dat je speelt met de helden uit dit universum en dat er een zeer simpel verhaaltje wordt gebruikt om alles aan elkaar te rijgen. Uiteindelijk draait het hier toch om de gameplay, en die is tof. In de meeste gevallen strijd je in een team van drie helden, die allen hun eigen speciale aanvallen kennen. Zo'n aanval kan geactiveerd worden, zodra je het desbetreffende aantal gekleurde elementen hebt verzameld. Dit wordt leuk in beeld gebracht en alles probeert het Marvel-gevoel over te brengen. De free-to-play elementen, zoals het wachten totdat de health van je helden weer is aangevuld, zijn jammer, maar men moet natuurlijk ook geld verdienen. Na tientallen uren was ik de game nog altijd niet beu, maar toen ik na een onverwachte en uiteraard zeer vervelende pc-crash ontdekte dat de game geen Steam Cloud-ondersteuning had, kon ik het helaas niet meer opbrengen om opnieuw zoveel uur in de game te steken. Hoe dan ook, nog altijd een zeer leuke game voor tussendoor, mocht je van Marvel en/of van Bejeweled-achtige games houden.

Star Wars: The Old Republic

De afgelopen jaren zijn een flink aan MMO's overgelopen naar de dark side: ze werden free-to-play. Zo ook Star Wars: The Old Republic. Deze MMO in het bekende en zeer geprezen Star Wars-universum, was ongetwijfeld de free-to-play MMO die mij het meest wist te boeien. Hoewel het hier een vrij standaard MMO betrof, wist vooral de setting mij toch vele uren vast te houden. Bovendien had ik hier nooit het gevoel met een uitgeklede variant van de oorspronkelijke game te maken te hebben, ondanks het feit dat niet alle mogelijkheden voor free-to-play spelers beschikbaar waren. Uiteindelijk ging mijn avontuur in Star Wars: The Old Republic als een nachtkaars uit, maar ik kan niet ontkennen dat ik me een flink aantal uren goed heb vermaakt. Bovendien, het heeft me uiteraard niets gekost.

Hebben jullie het principe van free-to-play games al omarmd? Persoonlijk denk ik niet dat het dé toekomst is, maar ben ik ervan overtuigd dat het zeker een deel van de toekomst gaat zijn. Naast deze drie games zijn er nog genoeg andere toffe free-to-play games, dus laat hieronder gerust weten welke free-to-play games jij wel eens speelt.

Lees meer