Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Drie van die: Games die eigenlijk tijdloos zijn

Geplaatst: 10 april 2014 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Deze keer ga ik het hebben over drie games die ik eens in de zoveel tijd weer eens speel. Minstens één keer per jaar betrap ik me erop dat ik terug wil naar de gouden eeuw van games. De tijd waar AAA nog niet bestond, een tijd waar iedereen die een game wilde maken bijna gelijke kansen had. Een tijd waarin gameplay de boventoon voerde en graphics pas later in het prioriteitenlijstje kwamen. Deze drie games blijven mij trekken.

Fallout (1997)

Wat kan ik hier nog over zeggen? Deze game, samen met spiritueel vader Wasteland, heeft een genre gedefinieerd, namelijk die van de post-apocalyptische RPG. Zwarte humor, een goed verhaal en tactische gevechten, gecombineerd met een gedegen RPG-systeem zorgden al snel voor een gameplay die lang ongeëvenaard is gebleven. Om dan maar te zwijgen over de sfeer in de game. De muzikale soundscapes van Mark Morgan, gecombineerd met een zeer overtuigende retro-sci fi gestileerde visuele vormgeving zuigen je gewoon de game in. Deze alweer zeventien jaar oude RPG is vandaag de dag nog uiterst speelbaar, daar de community allerlei patches en bugfixes heeft uitgebracht die zelfs full-HD-resoluties mogelijk maken. Best aardig voor een RPG die al zoveel jaartjes meegaat!

The Curse of Monkey Island (1998)

Deze übermelige point & click adventure van LucasArts (R.I.P.) was alweer het derde deel in de saga rond Guybrush Threepwood en LeChuck. Deze game laat me telkens weer hardop lachen, zelfs als ik de grappen zo mee kan lipsynchen. De melige 2D cartoonstijl, de muziek, de uitstekende voice-acting, deze game heeft alles wat een adventure game moet hebben. Het sfeertje is heerlijk, vol piratenclichés, melige dialogen en blije muziekjes. De puzzels zijn heerlijk melig, waardoor je eigenlijk constant met een grijns zit te spelen. En dan is daar natuurlijk het meest epische character dat ooit in een game is voorgekomen: MURRAY, THE DEMONIC TALKING SKULL! He will stride through the gates of hell with your head on a pike! (Stride?) Ok, ROLL, roll through the gates of hell with your head on a pike! Als ik eraan denk, kom ik al niet meer bij

Great Naval Battles: North Atlantic 1939-1943 (1992)

Ik game al lang. Toen deze game uitkwam (op drie floppydisks!) was ik al een gamer, al bestond de gamer zoals we die nu kennen nog niet. Deze game beslaat de marine-oorlog op de Noord-Atlantische Oceaan in de eerste helft van de Tweede Wereldoorlog. Legendarische schepen als de Hood en de Bismarck waren de wapens waarmee je het moest doen. De individuele historische scenario's waren uitstekend, maar verbleekten ten opzichte van de campagne. Ik ben nog steeds geen game tegengekomen die een dergelijke ervaring kon leveren. Van het micromanagen van schepen tijdens zeeslagen, tot het aansturen van konvooien, het repareren van beschadigde schepen, het vormen van eskaders en het plannen van je strategie, de diepgang van deze game was ongekend. Deze game was dan ook niet goedkoop (honderd gulden!), maar zo ontzettend de moeite waard. Ik denk zelfs dat dit een van de games is die ik het meeste heb gespeeld in mijn hele leven.

Hebben jullie ook dit soort games? Laat het maar horen in de comments!

Lees meer