Event: Football Manager 2010

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Een dag in de vakantie is meestal niet een dag waarop je al om acht uur 's morgens uit de veren gaat. Toch was ik zo dapper om me neer te laten dalen vanuit mijn bed op het koude zijl van de vloer, om na het aankleden nog steeds rillend van de kou een verdieping lager mijn ochtendmaal te verorberen. Gelukkig werd ik voornamelijk beziggehouden door de trip van die dag, de enige gedachte die me op mijn moeë benen liet staan.

Bleh, Ajax
Het doel van de dag was een presentatie van Football Manager 2010 in de Amsterdam ArenA. Ik ben dan wel geen fan van Ajax, en had liever het DSB Stadion (mag ik dat nog zo zeggen?) aangedaan, maar een dagje ArenA is toch niet zó slecht dat je er niet naar toe wilt. In mijn imponerende AZ tenue (overigens met alles wat met DSB te maken had afgeplakt natuurlijk) liep ik de ArenA binnen, voorbereid op veel negatief commentaar. Dit bleef gelukkig achterwege, en de presentatie van de nieuwe Football Manager kon beginnen.

Miles vertelt
Niemand minder dan de enige echte Miles Jacobson, die Football Manager denkt, droomt, praat en ademt, kwam de nieuwe editie met al zijn bijbehorende enthousiasme presenteren in een zaaltje in het grote stadion, ergens op de derde verdieping. Door zijn ongelofelijke passie voor Football Manager moest je wel van het spel gaan houden, of je het nou haat of niet. Eén van de grootste verbeterpunten die Jacobson te melden had, was de snelheid van het spel. Tijdens het ontwikkelproces werd er gemikt op een versnelling van 20 tot 25 procent, en dat is uiteindelijk opgelopen naar maar liefst 40 procent. Daarnaast wordt de game volledig aanpasbaar aan de smaken van degene die het spel speelt. Vooral het hoofdscherm kan je precies op je eigen manier indelen, zodat je alle informatie die jij belangrijk vindt in één oogopslag kan zien. Natuurlijk waren er nog veel meer dingen waarover de beste man kon vertellen, hij kon in principe nog wel een paar uur doorlullen over zijn game, maar de overige informatie en nieuwigheden kun je binnenkort lezen in een review over Football Manager 2010.

De ultieme beleving
Na de presentatie en een goed verzorgde lunch was het tijd om onder leiding van een Ajax-mannetje een tour door de ArenA te volgen. Om alvast helemaal in de sfeer te komen van Football Manager mochten we dicht langs de kant van het veld plaatsnemen, om onszelf alvast helemaal een coach te voelen. Ook de mogelijkheid om even in de nok van het immense stadion te staan geeft je een goed gevoel. Echt een plaats om te fantaseren over jouw mogelijke triomfen met je club in de game, en misschien zelfs het winnen van een belangrijke prijs in het stadion waar ik op dat moment was. Toegegeven, ze konden geen betere locatie uitkiezen om iedereen alvast in de juiste sfeer te brengen voor Football Manager.

Interview
Een uurtje stadion later was er de mogelijkheid om de heer Jacobson eens aan de tand te voelen over de game. Gelukkig was het niet nodig om zelf veel aan het woord te zijn, want één vraag hield de beste man zeker alweer een kwartier aan het woord. Het was dus luisteren geblazen, en om ook jullie mee te laten genieten volgt hier een interview met de man achter Football Manager.

Hebben jullie er ooit over na gedacht om bijvoorbeeld één speler bestuurbaar te maken tijdens het spelen van een wedstrijd?

Nee, maar zou het dan nog een managing spel zijn? Ik vindt van niet. Games als Pro Evo en FIFA leveren al goed werk op dat gebied. Bij Football Manager gaat het echt om de tactiek van het spelletje. Het zou raar zijn als we een speler bestuurbaar zouden maken.

Vorig jaar besloot de Engelse club Everton om jullie database te gebruiken in de echte wereld. Wat is jouw mening hierover, en zijn er meer clubs geweest die interesse hadden?

Er zijn eigenlijk heel veel clubs die interesse hebben hierin. Everton was de eerste die een licentie kreeg voor het gebruik. We waren erg blij en toch ook een beetje verrast toen we werden gevraagd. Het is natuurlijk ook fantastisch als jouw database gebruikt wordt bij een echte voetbalclub. We denken er zelfs over om de database voor iedereen beschikbaar te stellen.

Hebben jullie nog nagedacht over een port naar de console?

We hebben in het verleden de game naar de console gebracht, maar de besturing zat ons toen totaal niet lekker; het werkte niet goed. We hebben toen contact gehad met SEGA, en met hen besloten dat we niet verder zouden gaan met de game voor de console. Als er ooit nog eens een goed systeem wordt uitgedacht om de game te besturen, zal een console versie natuurlijk niet uitgesloten zijn.

Je hebt aangegeven dat er downloadbare competities voor de game zullen komen. Zijn deze gratis, of moet je ervoor bètalen?

Als je graag wilt bètalen, dan staan we daar natuurlijk voor open, maar het is dus gewoon gratis om deze competities te downloaden. Veel content wordt ook klaargestoomd door fans van de game, en het zou een beetje raar zijn als wij daarover dan geld op zouden strijken.

Hebben persconferenties in de game veel invloed op spelers en supporters?

Jazeker, vooral op moreel gebied is er veel invloed wat betreft de persconferenties die je geeft. Alles wat je in de game doet heeft overigens een effect, je doet niets voor de lol in het spel. Als Martin Jol (trainer van Ajax - red) bijvoorbeeld zou zeggen dat zijn spelers rondlopen als kippen, dan zou dat helemaal niet goed zijn voor de moraal. Zou de trainer van Feyenoord dat zeggen, dan is dat natuurlijk weer een ander verhaal, dan is het juist een boost voor het moraal.

Er zullen nieuwe animaties komen voor het publiek. Komt er ook een animatie die ervoor zorgt dat supporters vroegtijdig het stadion verlaten?

Haha, we hebben het daar wel over gehad en het staat ook op de lijst, maar we hebben het dit jaar al druk genoeg gehad om het publiek in de game te krijgen en daar ook nog animaties aan te koppelen als er een doelpunt wordt gescoord. Het is dus wel iets voor de toekomst, maar dit jaar nog even niet.

Hebben jullie advies gevraagd bij echte coaches?

Ja, maar niet alleen bij coaches, maar bijvoorbeeld ook bij spelers en andere mensen die actief zijn bij een club. We kunnen helaas niet zeggen wie we hebben benaderd, maar het heeft ons in ieder geval wel geholpen om de game in elkaar te zetten. Laatst vroeg een coach aan mij op Twitter hoe hij nu verder moest met het spel, omdat hij een beetje vast liep. Bizar toch, dat ik de tactiek aan een echte coach moet gaan vertellen?

Wat is volgens jouw de beste vernieuwing in Football Manager 2010

Dat is lastig, elke keer als dat gevraagd wordt ga ik in mijn hoofd een lijstje af, maar het is echt moeilijk om een keuze te maken. Als het dan toch moet, ga ik voor de snelheidsboost die de game heeft gekregen, van maar liefst veertig procent. Andere in het oog springende features zijn de nieuwe interface en de manier waarop je tactieken kunt maken. Maar de snelheid is toch wel het beste verbeterpunt geweest.

Tot zover het bezoek aan de Football Manager 2010 presentatie. En zoals je hierboven al kon lezen, kun je binnenkort een review verwachten, hier op Gameliner.

Lees meer