Check hier alle Summer Game Fest 2023 content

Opinion: 3D? Nee

Eind februari, ik kan het me nog heel goed herrineren. Ik loop de bioscoop in, krijg mijn gekke brilletje en ga er lekker voor zitten. Daarna is de film afgelopen, maar ik blijf zitten. Zo onder de indruk ben ik van Avatar. De 3D effecten voegen echt iets toe. Het verhaal is misschien niet zo boeiend, maar Cameron wil ook niet het wiel opnieuw uitvinden met het verhaal. Dat doet hij met de effecten.

Na het overweldigende succes van Avatar lijken steeds meer films én games de overstap te maken naar 3D. Neem een voorbeeld aan Alice in Wonderland en Clash of the Titans. Beide films zijn in 3D te bewonderen. Naar de eerste film ben ik geweest en de effecten zijn niet zo interessant als in Avatar en dit is waar veel entertainmentbedrijven de mist in zullen gaan. '3D verkoopt goed, dus we pushen de regisseurs om hun film 3D te maken.' Dan voelt het geforceerd aan.

3D moet namelijk uit het hart komen. Een film of een game moet echt bedoeld zijn als een 3D-ervaring, anders krijg je effecten die er snel even zijn ingestopt en persoonlijk wil ik daar geen extra toeslag voor bètalen. Onder andere Sony is bezig met de 3D-televisie, wat verder voor zich spreekt. De vraag is echter: 'Waarom al die 3D-gekte?'

Als ik het zo bekijk denk ik dat 3D-televisie niet lang zal voortleven. Ik heb eens voor de grap een 3D-trailer gezien van Avatar zonder bril en dat gaf me al knallende koppijn. Laat staan een game waarbij je geen brilletje op hoeft en waar je soms 3 of meer uur achter kan zitten gamen. Tenslotte komt Nintendo met de 3DS, de zoveelste DS op rij die 'weer iets nieuws' heeft. Consumenten kopen zich scheel aan DS'en en Nintendo flikt het telkens weer om ze weer een nieuwe aan te smeren. Wat ik ervan zag voegt het maar weinig toe aan de originele DS-ervaring. Bij de DS is het alsof je een Zwitsers zakmes koopt, zonder alle mogelijkheden die een standaard Zwitsers zakmes heeft. Die mogelijkheden zijn beschikbaar bij de volgende edities.

3D heeft voor mij geen zinvolle toekomst. PlayStation Move en Natal, dat zijn producten van de toekomst. Makkelijk navigeren door je interface, leuke partydingetjes doen met vrienden. Ik zie mezelf er al helemaal voor zitten. We zullen zien wat de toekomst ons brengt, maar wat mij betreft donderen we die 3D-brillen de prullenbak in als iedereen het gaat doen.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?