Check hier alle PlayStation Showcase 2023 content

Opinion: Beste Microsoft

De veer

Ik schrijf deze column over een klein ding wat mij mateloos kan ergeren aan de Xbox One. Dit doe ik vooral omdat ik verder erg veel plezier beleef aan mijn Xbox One. Ondanks dat de PS4 op een aantal fronten beter is en ik ook aan dat apparaat veel plezier beleef, blijft mijn voorkeur uitgaan naar de Xbox One. Waarom? Het zit hem in kleine dingen die net wat beter zijn, zoals relatief weinig updates, kortere installatietijden en ik houd erg van de exclusives. Maar bovenal: het is gewoon een heel degelijk apparaat met vette games en andere mogelijkheden.

Het probleem

Xbox One-logica: woon je in Nederland? Oké, dan spreek je Nederlands, dus moeten de taalinstellingen op Nederlands. Wil je een andere taal? Nee, dat kan niet. En een spreektaal hebben we hier in Nederland blijkbaar niet. Op zich weinig behoefte aan die Kinect-spraakherkenning-onzin, maar waarom laat je die niet universeel in het Engels beschikbaar?

onbekend

Engels, bitte, en rapido, s'il vous plaît

Als 80's jongen die opgegroeid is met alle cartoons in het Engels en je mazzel had als het ondertiteld was, hoeft voor mij zo'n game niet in het Nederlands. Zeker aangezien alle omhooggevallen derderangsschreeuwacteurs uit Hilversum en omstreken gemiddeld slechter zijn dan een willekeurig van de straat gerukt persoon. Ik kan mij nog wel de eerste paar minuten herinneren dat ik Uncharted in het Nederlands speelde. Het zorgt nog steeds voor een extra nare smaak in de mond bij het horen van het woord maatje. Maar is enkel Nederlandstalige tekst dan wel prima? Nee, ook hier houd ik totaal niet van, want het leest voor mij persoonlijk heel knullig.

Waarom?

Wie bij jullie in het bedrijf het een goed idee vond dat je niet zelf kan instellen in welke taal dat je je console wilt hebben, moet zich wellicht eens laten controleren door een arts. Alle talen zijn wel beschikbaar op de console, maar alleen wanneer het beschikbaar is gesteld voor jouw land. Sommige landen hebben nog wel meerdere talen waar je uit kunt kiezen, maar veelal is de enige taal die je mag kiezen de moedertaal van dat land. In hemelsnaam waarom laat je die keuze weg?

onbekend

Stom

Mijn grootste probleem hiermee is de ontzettende kortzichtigheid van dit hele taal-en-locatie-instellinggebeuren. Als ik dus in Duitsland zou gaan wonen, kan ik alles in het Duits gaan spelen. Want ja, het heeft direct invloed op een hoop games. Ubisoft laat zijn games in meerdere talen vertalen en inspreken, en de instellingen hiervan kun je meestal niet in de menu's van de games aanpassen. Ditzelfde gezeur was sporadisch ook al bij een enkele game op de Xbox 360, zoals bij Beyond Good & Evil, dat heel de game in het Nederlands bleef tenzij je je locatie aanpaste, in plaats van de taal.

Genant

Zo mocht ik Zombi reviewen, wat een re-release is van de erg ondergewaardeerde ZombiU. Alle menu's, teksten en termen waren in het Nederlands. Iets wat ik totaal niet prefereer, en zeker niet met de semi-auto translator die ze erop losgelaten hebben, waardoor je termen als Paraatpad geregeld voor je netvlies krijgt. Echter was het met Assassin's Creed Unity nog vele malen erger, en heb ik de game al heel snel afgekapt, omdat termen als Sluipmoordenaars alsmede de andere gebrekkige rare zinnen mij echt de totale gamebeleving deden vergallen. Dit is voor mij persoonlijk en vele anderen heel irritant. Is het dit voor jou als gamer niet, heel fijn voor je, maar ik heb graag de keuze over wat ik wil qua taal in plaats van dat ik gedwongen wordt door derderangs acteerwerk en sloppy vertaalwerk heen te moeten worstelen.

onbekend

Simpel

Hoe los je het op? Locatie veranderen naar Engelstalig land, en Xbox One opnieuw opstarten. Wil je bètalen met PayPal of creditcard? Dan moet je alles weer even terugzetten, want het is vrij begrijpelijk dat je locatie moet kloppen met die van je bètaalgegevens. Dus bij deze mijn verzoek aan Microsoft: willen jullie alsjeblieft ervoor zorgen dat je vrij kunt instellen in welke taal je je console en games wilt hebben? Ik wil gewoon een game kunnen spelen in de taal die ik persoonlijk prefereer, en dat graag over heel de wereld.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?