Opinion: Cheaten is genieten

Al vanaf het moment dat games ontstonden waren er cheats. Vooral vroeger waren cheats een uitkomst omdat veel games destijds elke fout genadeloos afstraften met de dood, om je vervolgens weer naar het begin van het eerste level te trappen, ongeacht hoe ver je was. In de tijden die ik heb beleefd met de PlayStation en PlayStation 2 heb ik vele cheats gebruikt, waaronder veel in-game cheats. Met diverse knoppencombinaties kon je jezelf voorzien van oneindige munitie, weer een volle healthbar en meer van dat soort dingen. Bij het horen van de term 'cheats' of 'cheaten' vallen er gelijk woorden als noob, nepgamer, valsspeler en ander soortgelijke woorden. Cheats hebben echter in mijn opinie onterecht een slechte naam en lijken met de veel meer vergevingsgezinde games vandaag de dag alleen nog maar toebedeeld aan de ware noob. Waarom ik dat zo vind? Lees verder zou ik zeggen en kom erachter!

Sowieso zijn in-game cheats vandaag de dag op de consoles zeldzaam geworden en dat vind ik spijtig. Wat is de reden erachter dat de echte ouderwetse in-game cheats zo zeldzaam zijn geworden? Waarschijnlijk zijn ontwikkelaars bang dat gamers op die manier niet volledig de ervaring krijgen die de ontwikkelaar voor ogen had, of willen ze gewoon simpelweg dat de gamer zich houdt aan de gameplay regels; ik durf het niet te zeggen. Cheats zijn zeker niet slecht of voor noobs; cheats verhogen juist (mits goed gebruikt) enorm de replay waarde van een spel. Als ik de volle mep voor een game heb bètaald ga ik echt niet in het begin gelijk cheaten, want voor je het weet ben je dan door de game heen en gaat de ervaring in zijn geheel verloren, dus in feite ben je dan jezelf aan het cheaten. Denk maar eens terug aan je kindertijd, toen kreeg je vast wel eens zo'n adventskalender met van die chocolaatjes erachter. Ik heb zelf toen ook wel eens gebruik gemaakt van 'cheaten' en stiekem alle chocolaatjes achter de andere deurtjes weg gehaald. Dan kom je er ineens achter dat die kalender geen zak meer aan is de rest van al die dagen; er is geen dagelijkse verrassing meer. En dat is misschien de reden dat in-game cheats bijna niet meer voorkomen. Gamers raken te gauw in de verleiding, het is te makkelijk.

De juiste kracht van cheats komt pas tot zijn recht nadat je de game hebt uitgespeeld. Wie heeft er niet als een volleerde Rambo de game Hitman: Blood Money gespeeld met cheats, nadat je de game in alle rust en met precisie had gespeeld? Ik mis die tijden van in-game cheats en het is spijtig dat ontwikkelaars niet met leuke alternatieven komen. Cheats kunnen een nadeel zijn, maar kunnen dus ook een game enorm verlengen. Zo speel ik soms nog steeds Saint's Row 2 met een hoop cheats aan, gewoon om eens lekker lol te hebben. In de PlayStation 2-periode kon je bij het gebrek aan in-game cheats (of bij slechte, nutteloze cheats) jezelf nog behelpen met een cheat systeem zoals de Action Replay. De PlayStation 3 kent zo'n systeem bijvoorbeeld (nog) niet en sommige heerlijke games schreeuwen om leuke cheats. Het zou een goed idee zijn om gamers na het uitspelen van een game of het voltooien van bepaalde taken te belonen met wat leuke cheats, die een game de moeite waard maken om opnieuw te spelen. Zo vond ik het goed bedacht in Call of Duty: Modern Warfare dat je cheats kon verdienen met het vinden van laptops in de verschillende levels. Jammer dat Modern Warfare 2 je alleen beloont met wat trophies voor het vinden van laptops.

Laat ik tot slot met klem benadrukken dat ik online cheaten absoluut niet goedkeur. Je benadeelt hiermee de andere gamers die gewoon op een normale manier wilen spelen. Dat jij thuis in je blote reet wilt rondlopen omdat je dan je broek niet omlaag hoeft te doen als je moet schijten, dat moet jezelf weten. Als je deze 'cheat' echter bij je ouders op visite toepast zullen ze dat jou niet in dank afnemen. Elke afstraffing of blokkade van online cheaten juich ik dan ook toe. In de singleplayer moet je dat echter geheel zelf weten. Je benadeelt er niemand mee, alleen jezelf als je er niet goed mee omgaat. Mijn advies aan de gamer luidt dan ook: heb je een game waarin je als beloning cheats ontvangt, bewaar ze dan voor een tweede speelbeurt, want dan is cheaten best genieten!

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?