Opinion: Duke Nukem Forever is een vriendendienst

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Ook ik moest eraan geloven. De langverwachte Duke Nukem Forever was al redelijk snel in prijs verlaagd en ik zag mijn kans schoon de game te halen. Uiteraard zijn de felle kritieken op DNF mij ook niet ontgaan en nu ik de game uitgespeeld heb, kan ik zeggen dat ik het niet eens ben met de kritieken.

Duke Nukem Forever voelt aan als een game die in 2007 uit had moeten komen. We weten allemaal dat het niet gelukt is. 3D Realms raakte failliet en een paar medewerkers richtten Tryptych Games op. Deze ontwikkelaar maakte de game af in iemand zijn huis. We wisten allemaal van te voren al dat Duke Nukem Forever niet de game ging worden waar we allemaal op hoopten. Waarom is het grootste deel van de pers dan alsnog zo teleurgesteld?

2K Games zag uiteraard ook dat Duke Nukem Forever geen topgame zou worden. Ze hebben geen speciale bril op. Waarom zou je het dan alsnog uitbrengen? Omdat iedereen het wilde natuurlijk. Duke Nukem Forever was een vriendendienst. 2K wist dat we er lang op moesten wachten en het wachten is uiteindelijk beloond. Je kunt geen 2011-wondergame á la Deus Ex maken van een game die vier jaar geleden hoorde uit te komen.

Desalniettemin had Duke Nukem Forever een hoge funfactor en ik ben ook zeker niet teleurgesteld in mijn aankoop. Ik denk dat de pers een andere game voor ogen had dan het echt is: een oude game uitgebracht in een nieuwe tijd.

Wat gaat er nu gebeuren? Ik denk dat over een paar jaar 2K Games een presentatie laat zien van de nieuwe Duke. Een complete reboot zonder subtitel erachter, zoals we ook zien bij Tomb Raider, een andere protagonist uit de tijd dat Duke Nukem cool was. Ik zou het in ieder geval spelen, want ik weet dat Duke Nukem een personage is die de tand des tijds kan overleven. Wel met behulp van wat veranderingen in het personage, maar daar besteed ik wel een andere keer een column aan.

Lees meer