Opinion: Gamend leren

In al die jaren dat ik al op school zit (dat zijn er toch al een stuk of veertien) heb ik steeds met m'n neus in de boeken gezeten om voor een proefwerk te leren en in schriftjes de antwoorden op sommetjes lopen kladden. Achteraf denk je dan wel eens: kon dat nou niet op een andere manier?. Game-ontwikkelaars moeten precies hetzelfde gedacht hebben toen ze met dé oplossing kwamen om kinderen aan het leren te krijgen: gamend leren!

De definitie 'gamend leren' zegt eigenlijk alles al: je krijgt de stof die je moet beheersen voor een bepaald vak aangeboden in de vorm van een game. Geen saaie boeken, stoffige schriften en irritante rekenboekjes meer. In plaats daarvan ga je gewoon gamen om jezelf de stof voor een toets eigen te maken. En zoals gezegd is dit geen toekomstmuziek, maar is het vandaag de dag al mogelijk.

Eerst maar eens terug naar vroeger, zeg de vorige eeuw. Ook toen waren er mogelijkheden om via games wijzer te worden. Ik heb als kind bijvoorbeeld bijna alle 'Robbie Konijn' en 'junior Detectives' gespeeld. Voor elke groep van de basisschool bestond er een apart spel dat overeenkwam met het niveau dat je geacht wordt te hebben in die bepaalde groep. Het was een leuke manier (in ieder geval een stuk leuker dan via de 'ouderwetse methode') om bezig te zijn met datgene wat je toch zult moeten leren.

Terug dan naar het heden. Onlangs is een bedrijf gestart met een project waarbij gamend leren ook centraal staat. Niet alleen kunnen kinderen voor een klein bedrag per maand individueel aan de slag met de lesstof, maar kunnen ze het ook opnemen tegen hun leeftijdsgenootjes om op een bepaald onderdeel een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Alsof dat nog niet motiverend genoeg is, is het ook mogelijk om met de punten die je verzamelt tijdens het spelen echte dingen te verdienen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bioscoopbon of een boekenbon. Die kleine cadeautjes zijn uiteraard een prima manier om kinderen te stimuleren om aan de slag te gaan met de leerstof. En wees nou eerlijk, kan jij je een moment van vroeger herinneren waarop je een bioscoopbon kreeg, omdat je een goede score had behaald voor je huiswerk?

Kortom, na 'het nieuwe rijden' is er nu ook 'het nieuwe leren': op een interactieve manier (in gamevorm) bezig zijn met de leerstof, competitief bezig zijn tegen klasgenootjes en gestimuleerd worden om bezig te zijn met die leerstof door de kleine cadeautjes die je ervoor krijgt. Het is nu wachten totdat ze overal dit soort systemen implementeren, zodat ik ook op de universiteit kan doen wat ik het leukste vindt: gamen!

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?