Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Opinion: Gemist in 2012

Geplaatst: 14 februari 2013 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Begin maart vorig jaar startte ik, toen nog onwetend, een jaarlijkse traditie waarin ik in een column drie games aankaart die de onoplettende gamer om welke reden dan ook best wel eens over het hoofd gezien kan hebben. Dat betrof toentertijd L.A. Noire, DiRT 3 en Rayman Origins, die het gros hopelijk alsnog voor een prikkie uit de budgetbak heeft gevist. (Zie Gemist in 2011) Voor diegenen zonder haviksogen, nu in vogelvlucht een drietal games uit 2012, die wellicht aan je snavel voorbij zijn gevlogen en die op deze donkere dagen, ook al zijn de dagen stukken lichter dan in 2011 het geval was, voor een lichtpuntje zouden kunnen zorgen.

Absoluut mijn favoriete game van 2012. SSX bracht ons eindelijk de eerste poedersneeuw van deze generatie en deed dat met souplesse. Ongekend veel content, een gewaagde zet op multiplayervlak en heerlijk snelle actie. Ik zeg expres actie, omdat ik van veel gamers hoor dat ze zich laten afschrikken door het feit dat SSX de snowboardsport als fundament heeft. Toch is SSX ook voor de minder doorgewinterde sporter een aanrader. Bij events waar het om tricks draait valt de game te vergelijken met skateboardgames, wanneer het erom draait wie het eerst de finish passeert heb je praktisch te maken met een racegame en op andere momenten dien je juist over meer tactisch inzicht te beschikken. Voor ieder wat wils op de pistes van SSX dus. Trek je coltrui aan en stap die skilift in.


Dat ook ik wel eens een game mis, bewees de Xbox 360 versie van The Witcher 2: Assassins of Kings dit jaar. De pc-versie uit 2011 wist mijn radar nog te ontwijken, de versie op de Xbox belandde echter wel in mijn diskdrive. Uitdagend, intrigerend en een genot om te doorlopen. Een verplichte RPG die aanzet tot nadenken, zowel qua verhaal als gameplay. Een van de weinige games die ik bovendien een tweede maal heb doorlopen en mij daardoor een geheel andere beleving voorschotelde. Het wordt dan dus ook wel eens tijd om deze parel te checken, mocht je dat nog niet hebben gedaan, en zoals ik mijn recensie ook al aangaf: beschik je niet over veel geduld, zet de game dan op easy en je zult nog steeds genieten.


Sleeping Dogs is een game die net voor het grote geweld uitkwam en daardoor misschien voor velen in de welbekende 'spaarperiode' viel. In plaats van dat gamers zich massaal stortten in deze Grand Theft Auto-achtige open wereld game, bleef het geld vaak in de spaarpot om later aan andere games uit te geven. Dit is echter onterecht. Sleeping Dogs heeft een onstuimige geschiedenis, maar daar ga ik het nu niet verder over hebben. Het enige wat je moet weten is dat je deze game moet spelen als je van een open wereld, Azië en/of martial arts houdt. Waarom wachten op GTA V als je deze heerlijke door neon verlichtte sandbox hebt om je blote voeten in te begraven?

Ook Torchlight II overwoog ik even om te noemen, wat ik hier alsnog doe, want ook deze downloadable game is het waard om gespeeld te worden. Diablo III mag Torchlight II dan qua verkoop en productiewaarde overtreffen, met de laatste heb ik stiekem meer plezier gehad. Tevens ben ik blij dat een game als Dishonored het opvallend goed heeft gedaan. Ik was op voorhand bang dat deze nieuwe IP het moeilijk zou krijgen door alle vervolgen die we dit jaar om onze oren kregen, maar deze heerlijke game hield goed stand. Laten we hopen dat alle parels in 2013 de verdiende aandacht zullen krijgen en zo niet, dan zullen ze begin volgend jaar alsnog in de spotlight worden gezet door yours truly.

Tot slot, hebben jullie vorig jaar nog games gespeeld die de massa wellicht zijn ontgaan?

Lees meer