Opinion: Indiegames: de massa achter de massa

Geplaatst: 26 januari 2016 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Indiegames bestaan al een paar jaar en ik kan me de tijd nog herinneren dat indiegames nog homebrew werden genoemd. Games die thuis werden gebakken voor gekraakte consoles of met uitzondering voor een pc. Zo kan ik me nog een Space Invaders-achtige game herinneren op de eerste Xbox. Na uiteindelijk het apparaat naar één of ander figuur gebracht te hebben en daarna dus de mogelijkheid te hebben om de eerste indiegames te kunnen spelen, begon ik met Space Invaders. Niet echt een inspiratievolle game, maar wel een opening voor het begin van de indies. Toen was de indiescene nog niet zo groot, waar letterlijk een handjevol developers een opening wisten te maken voor de huidige generatie. Maar nu Nu zijn er meer indiedevelopers dan de reguliere, grotere developers. Althans, zo lijkt het wel.

Sla Steam er maar eens op na, ruim 4800 games steken de kop op als je op indiegames zoekt. Daarbij is er vaak per game een developer te vinden. Eigenlijk wil dat zeggen dat de indiescene belachelijk veel groter is dan de reguliere gamingscene. Toch wil de massa indiegames nog niet echt ontdekken en blijven ze liever Call of Duty of Assassin's Creed spelen, net als alle vrienden en kennissen. Omdat dat 'hoort'.

Persoonlijk draag ik indiegames een bijzonder warm hart toe en merk ik dat ik de laatste paar jaar bijna geen games meer speel die door de grote jongens zijn gemaakt. Vaak merk ik dat er geen gevoel meer in zit, alsof de games er gewoon doorheen worden gestampt zonder er twee keer over na te denken. Daarbij zijn er games die soms half af zijn en toch worden gereleased, games die gewoon bestaan omdat het kan of simpelweg zo vol worden gestopt met de gekste shit om maar 'innovatief' over te komen. Nu weet ik dat ik tegen het zere been aanschop en dat ik nu de gekste opmerkingen zal krijgen, maar Vive la revolution!

Om heel simpel tot een conclusie te komen, wil ik zeggen dat indiegames een grote en vrijwel onontdekte markt is. Niet dat de indiescene niet booming is, maar er is te weinig aandacht voor. Er heerst een generatie die elkaar blind volgt en niks uitprobeert. Een die steeds meer van een game verwacht in plaats van het simpele te eren. En dat is precies waar indiegames het best in zijn. Simpele, goedkope games waar goed over is nagedacht en een groep van developers (of een enkeling) die er zijn hart en ziel in heeft gestoken. Dat is waar het om gaat en iedereen zou dat moeten omarmen. Volg dus niet de massa en sluit je aan bij de underdogs, ik garandeer je dat er een wereld voor je open gaat!

Lees meer