Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Opinion: Microsofts tweede scherm

Geplaatst: 15 november 2012 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Het tweede scherm is onderhand al bijna niet meer weg te denken uit het multimediagebruik. Vele populaire televisieshows werken er al mee en geven de kijker hiermee de kans om zich via hun tablet of smartphone nog meer bij hun geliefde programma te betrekken. Nu de Wii U eind deze maand hetzelfde trucje probeert uit te halen met onze game-ervaring, kunnen Microsoft en Sony natuurlijk niet achterblijven.

Xbox SmartGlass
Toch lijken de twee laatstgenoemde partijen de nieuwigheid er voor Nintendo al stiekem vanaf te snoepen. Sony probeert al tijden de PlayStation Vita aan de PlayStation 3 te koppelen en nu ook Microsoft Xbox SmartGlass heeft uitgerold lijkt de cirkel rond. Aangezien de connectie tussen Sony's devices nog niet al te soepel loopt, biedt dit genoeg ruimte voor Xbox SmartGlass om zich van zijn beste kant te laten zien. Bovendien kijkt Microsoft verder dan zijn eigen besturingssystemen. Zo kun je de Xbox SmartGlass app downloaden voor Windows 8 en Windows Phone, maar ook voor Android 4.0 of hoger en iOS. Volgens Microsoft moet iedere gebruiker van de nieuwe functionaliteit kunnen genieten, zonder er een extern product voor hoeven aan te schaffen. Misschien een sneer naar de Wii U, hoe dan ook een nobel gebaar.

Functionaliteit
Met de Xbox SmartGlass app kun je door het menu van je Xbox navigeren, additionele informatie verkrijgen bij films, televisieseries of muziek en over extra opties beschikken tijdens het spelen van een game. Het navigeren door het menu werkt handig, maar lijkt overbodig, totdat je in de weer gaat met bijvoorbeeld YouTube of Internet Explorer. Typen via de controller van Microsofts console is altijd al een hel geweest en het toetsenbord op je smartphone, die bij mij als tweede scherm fungeert, is natuurlijk vele malen handiger. Ook beweeg je snel over de internetpagina's via je secundaire scherm, waardoor de controller gemakkelijk aan kant kan worden geschoven. Daarnaast zet Microsoft groots in op het gebruik van Xbox SmartGlass in combinatie met mediaconsumptie via de console. Hoewel de video- en muziekservices nu ook eindelijk in Nederland enigszins van de grond beginnen te komen, blijven de Verenigde Staten hier ver in voorlopen. Tijdens een film kun je een blik werpen op de cast, een synopsis of aanbevelingen voor andere titels, terwijl je tijdens het luisteren naar je favoriete muziek informatie over de artiest in beeld krijgt. Ook werken in Amerika enige televisiezenders al nauw samen met het concept, waardoor je bijvoorbeeld herhalingen of andere camerastandpunten kunt opvragen. Helaas kunnen we hier in Nederland alleen nog maar van dromen.

Games
Natuurlijk blijven de mogelijkheden van Xbox SmartGlass in combinatie met games het interessantst en dat is dan ook meteen het punt waarop de minste vooruitgang wordt geboekt. Enkele games bieden deze optie al aan, maar naast het feit dat dit in veel gevallen nog niet echt wil werken, voelt het op de momenten dat het wel werkt nog erg aan als een probeersel. Dit is echter niet erg en de functionaliteit zal zich in de toekomst ongetwijfeld gaan bewijzen. Dat je tweede scherm net als bij de Wii U prominente gameplay zal opleveren, zie ik niet als een mogelijkheid. Des te meer reden om dit secundaire beeldscherm in te richten op andere, verrassendere manieren.

Toch voelt Xbox SmartGlass aan als een logisch verlengstuk van de hedendaagse techniek en neemt het een andere plaats in dan de PlayStation Vita of de Wii U GamePad. Microsoft richt zich vooralsnog voornamelijk op het multimediadeel van de Xbox, een deel dat in Nederland begint te groeien, maar vooral in het thuisland van het bedrijf floreert. Xbox SmartGlass is momenteel wel erg handig tijdens het gebruik van bepaalde apps, zoals Internet Explorer, en zal in de toekomst zijn plaats moeten gaan vinden tijdens het gamen. De mogelijkheden zijn indrukwekkend, maar aan de uitvoering moet nog geschaafd worden.

Lees meer