Opinion: Ontstemd

Geplaatst: 13 september 2012 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Na de afgelopen weken helemaal murw te zijn gebeukt door het politieke gezwets op de televisie en radio, was het dan gisteren zover: we mochten gaan stemmen. Althans, voor degenen die al groot, oud (en eventueel sterk) genoeg zijn om dit te mogen. Wijsheid en kennis van zaken behoren helaas nog niet bij de criteria om te mogen stemmen. En dat zijn ook precies twee dingen die veel corporate business-kapitalisten in de game-industrie missen.

Zo is bijvoorbeeld afgelopen periode treurig nieuws ons ter ore gekomen betreffende Rareware. Dankzij de grote baas Microsoft krijgt de ooit zo glorieuze studio absoluut geen kans ook maar iets degelijks proberen te maken, maar moet het Kinect-games ontwikkelen. Daarnaast is de nog altijd originele en goedlopende Studio Liverpool opgedoekt door Sony.

En afgezien van dit soort rare beslissingen is gameland ook serieuzer bezig tegenwoordig. De vele licentievoorwaarden en verplicht te ondertekenen gebruikersvoorwaarden vliegen je als gamer om de oren alleen om überhaupt het startscherm in beeld te mogen krijgen. Iedere grote business heeft meer advocaten in dienst dan alle andere functies bij elkaar opgeteld, en vele rechters zitten met migraine vanwege het geworstel tussen alle conflicterende patenten.

Zouden daarom game-verkiezingen iets zijn? De gamepopulatie bepaalt dan bijvoorbeeld zelf welke studio welke game maakt. Laat de campagnes maar beginnen, overtuig ons maar. Een paar voordelen van zo'n dergelijk systeem:
- Dit zorgt ervoor dat een studio als Liverpool niet zomaar wordt opgedoekt.
- Het zal de kans creëren dat Killer Instinct 3 wordt ontwikkeld, of andere topgames die exit zijn.
- Het zal ervoor zorgen dat Team Ninja géén toestemming krijgt om een Metroid-game te maken.
- Activision met zijn poten van Blizzard af blijft.

Maar ja, wie weet gaat wel echt iedere game dan wel lijken op Gears of War en Call of Duty, vanwege ladingen lomp kudde-stemvee. En eigenlijk heel eerlijk gezegd stemmen we altijd al, namelijk met onze portemonnee. Maar het kan zo makkelijk zijn. Iedere developer die met hart en ziel aan een product werkt waarin zij zelf gelooft, maakt vrijwel altijd een topper. En nee, daarmee bedoel ik niet een roze geklede arrogante en vals zingende BN'er. Dus luister naar je trouwe game-achterban en geloof in je eigen product.

Lees meer