Opinion: Timing of the Tomb Raider

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Dit jaar zijn er weer een paar hele goeie grote titels op de markt verschenen. Zo zijn we dit jaar verwend met onder andere The Witcher 3 en Metal Gear Solid V. Maar er was één grote AAA-titel uit een zeer populaire reeks die ook pas dit jaar werd aangekondigd, tot ieders grote verrassing. Weten we al welke titel ik bedoel?

Met perfecte hype-building vooraf kwam Fallout 4 universeel op 13 november uit. Dit kon je alleen maar hebben gemist als je al maandenlang (ironisch genoeg) in een falloutshelter had gezeten, met geen enkele connectie naar de buitenwereld. Fallout behoort absoluut tot één van mijn favoriete gamereeksen, maar toch stond ik niet gelijk erom te springen. Waarom niet? Ik was nog niet eens begonnen aan Fallout: New Vegas, welke ik nog altijd aan het koesteren was. Maar toen werd de Pip-Boy Edition aangekondigd Plus nog veel meer awesome stuff! Oh wacht, er kwam ook nog een andere game uit in deze week? Van een gamereeks die mij eigenlijk nog nauwer zelfs aan het hart ligt? Oh ja een titel waar ik al in 2014 naar uitkeek: Rise of the Tomb Raider.

Het is inmiddels bij iedereen (die Gameliner regelmatig bezoekt) wel bekend dat ik een liefhebber ben van Tomb Raider. Al vanaf deel 1 heb ik altijd trouw alle delen gespeeld, waarbij elk deel zijn goeie momenten heeft. Ja, zélfs TR Legend en Angel of Darkness. Dat de serie voor een tweede keer werd gereboot, beloofde weinig goeds vond ik zelf, totdat ik deze nieuwe Tomb Raider eens ging spelen. Damn Het puzzelwerk is helaas beduidend minder, maar wat een goeie game. Rise of the Tomb Raider is nog beter zelfs. De game is echt geweldig. En alle honderd (misschien wel 111!) mensen die de game hebben gekocht zullen dit beamen.

Zo weinig zullen het er niet zijn, maar als je gaat zoeken naar hoe Rise of the Tomb Raider heeft verkocht, is het om te huilen. Hoe zou dit toch komen? Volgens Microsoft zou iedereen wel Fallout 4 én Rise of the Tomb Raider kopen Yeah right. Zelfs ik als redelijke mega-TR-fan heb hier nog heel lang over na moeten denken. Had de game in deze week uitgebracht, en reken maar dat de verkoopcijfers al minstens tweehonderd (twee keer zoveel!) zouden zijn.

Jammer, dom en sneu. Het maakt echt veel uit hoe je de release timet van een nieuw product, en Rise of the Tomb Raider heeft de slechtste week van heel het jaar weten te pakken. Zo kwam de prachtige en geniale film Sunshine, één van mijn favoriete films, ook uit in de zomer, met zijn première op een record-hittedag. Raad eens hoe goed die film het deed in de bios. Nu maar hopen dat ze de game qua release op de PS4 en pc niet gaan timen tegelijk met GTA VI. En al is de kans hierop nihil, ik weet het zo net nog niet.

Lees meer