Opinion: Waddup homies?

Geplaatst: 24 december 2010 13:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Oftewel, hoe gaat het met jullie, jongens? Alles chill hier papi! Juist, fijn om te weten dat alles goed met jullie gaat! Nu zullen mensen die zijn ingewijd in de straattaal hier wellicht hard om lachen; I was just making a point, aight?

De juiste toon
Nu heb ik zelf enige tijd hiphoplyrics geschreven, dus ik kan voorzichtig zeggen dat ik wel een beetje bekend ben met populair taalgebruik. In ieder geval voor een 30-jarig iemand. Als je mijn nieuwsberichten wel eens leest, dan zul je ook merken dat ik vaak een populaire toon aansla. Natuurlijk is alles wel in balans. De juiste toon moet geraakt worden, maar je moet inhoudelijk wel wat te vertellen hebben en dat moet ook nog eens op prikkelende wijze verwoord zijn. Net als bij een goed boek moeten de eerste zinnen, nee liever de headline zelf al, aanzetten tot het lezen van jouw artikel. Een hele klus? Ja soms wel.

Vanuit mijn baan als PR-medewerker heb ik vrijwel altijd te maken met formele communicatie. De boodschap is vaak gericht aan een oudercommissie, een bestuur en natuurlijk externe partijen. Geen homies en doekoe dus. Maar voor wie schrijven wij nou ons nieuws? Wie leest toch telkens die berichten waar wij gamejournalisten dag en nacht het internet voor afspeuren? Elke grote internationale gamingsite wordt nauwlettend door ons in de gaten gehouden, ontwikkelaars of uitgevers, geen tweet die ons ontgaat. Maar voor wie doen we dat?

Doelgroep versus huisstijl
Marktonderzoekbureau Blauw Research en de branchevereniging voor entertainment NVPI concludeerden, aan de hand van een in 2002 gehouden onderzoek, dat de gemiddelde leeftijd van consolegamers 29 is en die van PC gamers zelfs 36 is. Ook zou er een stijgende lijn in die getallen zitten. Meer recente onderzoeken door onder andere NPD, een Amerikaans marktonderzoekbureau, wijzen dit uit. Hoewel je in eerste instantie zou zeggen dat dat best oud is, moeten we dingen natuurlijk wel in perspectief zien. Want, zegt leeftijd iets over je taalgebruik of over wat voor omgangsvormen je hanteert? Niet per se, zeg ik dan. Wat voor type mens je bent doet dat weer wel, maar de mens is (gelukkig) zo divers dat het erg lastig wordt om je schrijfwijze daar op af te stemmen. Wellicht moeten we ons dus afvragen hoe relevant het is om onderzoek te doen naar onze doelgroep.

Misschien moeten we de zaken omdraaien. We willen een bepaalde uitstraling met dito schrijfstijl, omdat wij vinden dat deze bij ons imago past. Omdat dat de manier is waarop wij onszelf willen profileren. De jongens van Power Unlimited zijn hier een goed voorbeeld van. Met hun manier van schrijven lijken ze voornamelijk een jonger publiek aan te (willen) spreken. Ze gebruiken populaire taal, maken flauwe grappen en nemen hun lezers vaak niet serieus. Hoewel ik regelmatig de Power Unlimited lees, erger ik me toch vaak aan het overdreven, soms kinderlijke karakter van het blad. Daarentegen mag ik de vlotte benadering dan weer wel. Website Destructoid bijvoorbeeld, doet dit naar mijn smaak een stuk beter. Zo hanteert iedereen natuurlijk een stijl die bij zijn imago past.

Not done
Is dan alles maar mogelijk? Zijn er soms geen richtlijnen? Hoe wil de gemiddelde gamer dan benaderd worden? Tsja, hoe wil de gemiddelde mens benaderd worden vraag ik me dan af. Moet ik 'u' zeggen? Nee, want dan voelt iemand zichzelf net een ouwe lul. Mag ik vlot taalgebruik bezigen? Ik denk het wel, zo lang niemand de betekenis ervan in een woordenboek der straattaal hoeft op te zoeken. Is het toegestaan om te vloeken of mensen te beledigen? Hell no! Zeker niet als je je lezers serieus neemt.

What the fuck mag dan wel? Nou, vooral jezelf zijn, origineel en creatief zijn, niet dom overkomen als je wil dat men jou (of het medium waarvoor je schrijft) serieus neemt en daarnaast ervoor zorgen dat jouw eigen schrijfstijl aansluit bij de merkbeleving. Lees ik de PU, dan verwacht ik geen gedetailleerd industrieel artikel, zoals ik die op website Gamasutra vaak lees. Houd ik van onderbroekenlol, dan neem ik er juist gelijk een abonnement op, you feel me? Aight? Wat vind jij? Een dikke word 'm up naar boven? Of ben je meer het type 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'? Let us know homie.

Lees meer