Opinion: Zoek en gij zult vinden

Geplaatst: 12 februari 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Ik ben van mening dat wij als mens van nature geen zoekers zijn. Wie heeft er nou geen bloedhekel aan zoeken? Nou ja, het zoeken op zich is nog niet het ergste, het niet meteen kunnen vinden is de opwekker van de ongewenste emotie, genaamd irritatie. Als gevolg hiervan hebben wij nogal eens de neiging om meteen maar te vragen waar het gewilde item te vinden is. Een willekeurig slachtoffer waaraan wij dit vragen komt vaak in de vorm van de alleswetende moeder. Sowieso schijnen vrouwen een gave te hebben om alles sneller te kunnen vinden. De talloze keren dat ik vroeger aan mijn moeder vroeg 'Ma, waar zijn mijn schoenen?' kan mijn moeder nog altijd voor de geest halen. Ze kan er nu om lachen, maar de irritatie was in haar ogen destijds duidelijk te lezen. Dan mag ik wellicht bestempeld worden als lui of gemakzuchtig, maar ja, zoeken is echt een superirritante bezigheid. En als de alwetende moeder iets in vijf seconden kan vinden, waarom zou ik zelf dan minutenlang gaan zoeken?

Nou vraag je jezelf wellicht af wat dit alles met gamen te maken heeft. Dit zal ik even gaan toelichten. Op de PlayStation 3 en 4 kun je zogenaamde Trophies scoren en zo verzamelen. De Xbox 360 en Xbox One hebben dit systeem ook, alleen heten deze Achievements. Trophies jagen kan een leuke bezigheid zijn, zo kun je alles uit een toffe game halen en zo de replay-waarde verlengen. Soms hou ik mij ook hier mee bezig, gewoon uit verveling of gewoon omdat de game zo vet is, dat ik een platinum-Trophy wil halen. Waar ik mij zo vreselijk aan stoor echter, zijn de zogenaamde 'zoek van dit item zoveel stuks'-Trophies. Ik vraag mij dan serieus af wat er door het hoofd gaat van de vele ontwikkelaars. Denken zij nu echt dat wij zoveel plezier beleven aan het eindeloos zoeken naar nutteloze items, om alleen die ene Trophy te kunnen krijgen? Of is het zoeken in andere landen juist een geschenk uit de hemel en kunnen zij zelf er geen genoeg van krijgen? Zouden diezelfde ontwikkelaars thuis ook graag eindeloos zoeken naar hun sokken, schoenen, autosleutels en dergelijke? Wellicht zijn er zelfs afkickklinieken in deze landen voor zoekverslaafden, je weet het maar nooit. Of zouden zij ook gebruik maken van een wijze vriendin, moeder of echtgenote met als doel het zoekproces met 99% te versnellen? En doen zij dit alles om ons gamers lekker te irriteren?

Een ander bezwaar dat ik heb is dat het nauwelijks een prestatie te noemen is. Je wilt alleen die platinum scoren en dan zit die irritante Trophy waarvoor je onzindingen moet zoeken zwaar in de weg. Ik wil een Boss-battle doen binnen een bepaalde tijd, ik wil uitdagende vijanden doden met alleen een mes, ik wil uitdaging. Wat is er in hemelsnaam uitdagend aan items zoeken? Tegenwoordig hoef je maar de game in YouTube te gooien en een hapklare walkthrough staat voor je klaar. Voor je het weet zit je tussen de pc en console in met een controller in je hand. Je ogen schieten als een pingpongballetje van scherm naar scherm, 'oh ja, daar ligt het, jezus, hoe had ik dit ooit zelf kunnen vinden?'. Nou, wat een entertainment zeg. Sommige games gaan hierin erg ver, zoals in GTA IV waarin je tweehonderd duiven moet vinden en dood moet schieten. Van mij mogen de games in 2014 verstoken blijven van dit soort Trophies en Achievements. Of de beloning moet van dermate kwaliteit zijn (bijvoorbeeld: vrijspelen van cheats, verzamelen van upgrades en dergelijke) dat het nog enigszins bevredigend is. Met Pasen straks weer in aantocht zeg ik alvast dat ik geen eieren ga zoeken. Ben er echt helemaal klaar mee, bah!

Lees meer