Preview: Bramble: The Mountain King - Sinistere Noorse sprookjes

Geplaatst:

Er zijn natuurlijk al heel wat games gemaakt die gebaseerd zijn op sprookjes, maar dan net wat gruwelijker zijn gemaakt. Of juist dichter bij de originele sprookjes zitten dan Disney, het is maar net hoe je het bekijkt. Meestal gaat het dan om de bekende sprookjes zoals Sneeuwwitje, Alice in Wonderland, Roodkapje, enzovoorts. Dat is waar Bramble: The Mountain King een andere kant op gaat. De game focust namelijk vooral op Noorse sprookjes, die voor ons wat minder bekend zijn. Na het spelen van de demo kan ik in ieder geval zeggen dat je de sprookjes waarschijnlijk wel herkent als je Once Upon a Time hebt gezien. Wat ik verder van de demo vond? Dat lees je in deze preview van Bramble: The Mountain King.

Bramble the mountain king preview1

Hello darkness my old friend

De demo begint erg vredig, eigenlijk veel te vredig. En ergens weet je dat natuurlijk wel op zo'n moment, maar ik koos er toch voor om gewoon even te genieten van de rust en de schattigheid. Kaboutertjes die hun mutsjes zo ver over hun gezicht hebben getrokken dat je alleen nog hun neus en mond ziet (en de mutsjes zijn langer dan zijzelf), egeltjes waar je op kunt rijden, hertjes die lekker aan het grazen zijn, mooie, vredige muziek op de achtergrond, je snapt wel wat ik bedoel. Alleen dan gaat het mis (duhh). Er wordt in de verte muziek gespeeld en je personage kan niet stoppen met dansen en valt daarom een heel eind naar beneden, om uiteindelijk in een donkere grot terecht te komen. Weg vredige muziek, weg schattige wezentjes, weg wholesomeness. Hallo duisternis mijn oude vriend. Jeetje, dat klinkt echt niet in het Nederlands.

Maar goed, gelukkig krijg je nog wel een schattig soort van vuurvliegje dat je als zaklamp kunt gebruiken. Wat ook wel nodig is, want ineens moet je erg opletten waar je loopt, wil je niet de duistere afgrond in vallen. In de diepte zijn kreten te horen van iets dat je liever niet tegen wilt komen. Er hangen kooien, maar je ziet niet goed wat erin zit. Uiteindelijk zie je weer een licht aan het einde van de tunnel en kom je weer terug in het mooie, vredige bos. Even denk je de dans ontsprongen te zijn, maar dan hoor je die muziek weer en verlies je wederom de controle. Je komt uit bij een vijver, waar iemand aan de rand van het water viool zit te spelen. Het lijkt eerst nog een enigszins onschuldige scene, totdat je ineens moet vluchten voor je leven als het ding dat viool zit te spelen geen mens blijkt te zijn. Heb je Attack on Titan gezien? Zo ja, dan weet je precies hoe dit wezen eruit ziet. Zo nee, zoek het dan even op. De wholesomeness is nu toch wel echt verdwenen, want als je niet snel genoeg bent, eet dit creatuur gewoon lekker je hoofd op.

Bramble the mountain king preview2

Met een beetje Googelen kom je ver

Ik vind de sfeer van deze demo echt heerlijk. Je begeeft je in een wereld die er niet alleen prachtig uitziet, maar die ook nog eens heel vredig aanvoelt, terwijl je eigenlijk heel goed weet dat dit niet zo gaat blijven. Bramble: The Mountain King combineert die rustgevende, sprookjesachtige wereld met gruwelijke wezens die je dood willen hebben. En dat op zo'n manier dat je eigenlijk geen flauw idee hebt wanneer je nu wel en niet op je hoede moet zijn. De game speelt als een platformer, maar wel met een extra dimensie erin. Op sommige punten kun je verschillende paden kiezen, maar over het algemeen is het redelijk duidelijk waar je heen moet. Dit is ook prima, want je wil je toch liever kunnne focussen op de unieke wereld waar je in rondloopt. Een tutorial is er bijna niet, afgezien van een aantal knoppen die tussendoor uitgelegd worden. Maar ook dat is geen probleem, aangezien je er in het begin redelijk instinctief doorheen gaat.

Na je eerste ontmoeting met de creepy dude die je probeert te lokken met z'n viool, krijg je even een momentje om weer op adem te komen. Verstopt in een soort grot, vind je een boek dat het verhaal van het misvormde wezen aan je laat zien. Ik moest er wel even voor Googelen, maar ga ervan uit dat dit eerste monster is gebaseerd op de Noorse mythologie rondom Fossegrim, of wel de Rivier Man. Met zijn muziek zorgt hij ervoor dat iedereen in de wijde omgeving spontaan begint te dansen. Uiteraard krijgt dit verhaal in Bramble: The Mountain King een heerlijk duistere twist en gebruikt dit monster zijn prachtige muziek voor kwade doeleinden. Voor mensen die geinteresseerd zijn in folklore van verschillende volkeren en culturen, wordt dit waarschijnlijk een ideale game. Ik ben erg benieuwd naar de rest.

Bramble the mountain king preview3

Voorlopig oordeel van Eilish Janssen

Het was waarschijnlijk al wel duidelijk, maar ik ben erg positief over de demo van Bramble: The Mountain King. Ik kan op dit moment eigenlijk ook niet per se verbeterpunten benoemen. De game ziet er goed uit, heeft een sterke sfeer en de besturing werkt soepel. Daarnaast zit er in deze demo van nog geen half uur meer verhaalopbouw dan in de volledige game van The Chant. De sinistere sfeer is steengoed in de game verwerkt. Het ene moment wat meer aanwezig dan het andere. En dit werd nog extra versterkt door het onheilspellende einde van de demo. Ik kan niet wachten tot de volledige game uitkomt.

Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Bramble: The Mountain King

Series

-

Uitgever

Merge Games

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

27 april 2023

Ontwikkelaar

Dimfrost Studio

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord