Preview: Brütal Legend

Geplaatst: 23 augustus 2009 13:09
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Heb je altijd al eens een ruige rockster willen zijn, maar blijft je moeder je elke dag zeggen dat je die verdomde muziek niet zo luid mag zetten?Natuurlijk kun je dan gaan voor Guitar Hero of Rock Band, want er is niets ter wereld dat een hoger rockgehalte heeft dan kleine plastic gitaartjes met vele kleurrijke knopjes, toch? Wel, dan heb je je vergist, want binnenkort is er Brütal Legend!

Ready to rock?
In Brütal Legend speel jij Eddie Riggs, een loopjongen van één van de slechtste bands ter wereld. Omdat de magische riem die jij draagt in contact komt met jouw ultieme rockersbloed, wordt je plots gekatapulteerd naar een dimensie die gecreëerd is door de goden van de Heavy Metal. Daar voelt Riggs zich uiteraard in zijn nopjes, maar zoals verwacht is niet alles rozengeur en maneschijn in de wereld van de rock

Gelukkig sta je er niet alleen voor, want al snel kom je de Separator, een legendarische bijl, tegen. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je jouw eigen gitaar ook nog eens gebruiken om tegenstanders van je af te schudden. Het gevechtssysteem zal echter niet vervallen in breinloos geram op de knoppen, want je wordt beloond voor het spelen van ritmische solo's met spectaculaire aanvallen. Latere vijanden zullen zelfs verslagen kunnen worden door de krachten van je bijl en je gitaar te verenigen, waardoor het aantal combo's meteen zeer groot wordt.

Niet in de vergeetput

Voorts zullen er verschillende hulpjes in de speelwereld rondlopen, waarmee je een krachtig team kunt vormen. Met je nieuwe vrienden zullen de gevechten plots een pak meer strategie vereisen, omdat je niet meer alleen rekening moet houden met je eigen vingervlugheid, maar ook met de mogelijkheden van je virtuele partners.

Maar zo'n brute gameplay is uiteraard niets zonder een legendarische presentatie en daarom werd Tim Shafer ingeschakeld. Hij was eerder al verantwoordelijk voor Psychonauts, een game die ondanks vele positieve reviews toch nooit echt bekend is geworden bij het brede publiek. Die fout zal echter niet opnieuw gemaakt worden, want Brütal Legend heeft meer dan een maand voor haar release al meer in de spotlights gestaan dan Psychonauts ooit heeft gedaan.

Populairder dan de paus
Een belangrijke factor in die populariteit is ongetwijfeld Jack Black, die naast de stem van Riggs ook het gezicht van de game is geworden. Hij legt interview na interview af om te verkondigen hoe veelbelovend de game wel is en hij slaagt er wonderwel in om het internet te veroveren. Dit heeft uiteraard niet alleen te maken met de hemelse stem van Black, maar ook met de wereld waarin zijn personage rondloopt.

Elke plek in de wijde omgeving zou volgens de marketingpraatjes weggelopen kunnen zijn uit de cover van een metal album. Dit zorgt er uiteraard voor dat rockliefhebbers zich meteen thuis zullen voelen in de game, maar het geeft de ontwikkelaars van Double Fine Productions vooral de kans om veel variatie te brengen in de levels en de personages. Aan stoere figuren zal er dus geen gebrek zijn en ook de beschikbare voertuigen zouden niet misstaan in een klassiek clip voor een loeihard rocknummer.

Brutale hype?
De vraag blijft natuurlijk wel of Double Fine Productions al haar beloftes zal kunnen waarmaken. Als we echter terugkijken naar de reputatie van Shafer en we combineren dat met de hilarische humor van Black, dan kan het haast niet mis gaan. Het enige wat de pret nog kan bederven, is de kwaliteit van de gameplay. Als die de hype echter kan overtreffen, dan zou Brütal Legend wel eens de start kunnen worden van een immens populaire reeks.

Brütal Legend is vanaf 16 rocktober (ja, daar hebben ze lang over nagedacht bij EA) verkrijgbaar voor de PlayStation 3 en de Xbox 360.

Lees meer