Preview: Call of Duty: Infinite Warfare

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De jaren vliegen voorbij, maar één ding is nog altijd zeker, de Call of Duty-franchise staat nog altijd als een huis overeind. Toegegeven, de serie heeft ups en downs gekend, maar de immense fanbase blijft trouw aan de serie. Ieder jaar wordt het nieuwe deel door één van de twee ontwikkelaars gemaakt. Vorig jaar was Treyarch aan de beurt met Call of Duty: Black Ops III. Dit keer mag de ontwikkelaar van het origineel, Infinty Ward, aan de bak. Helaas heeft de eerste trailer van Call of Duty: Infinite Warfare een plek in de top 10 meest gehate video's op YouTube. Vooralsnog verwacht ik niet dat Activision zich bijzonder druk maakt. De serie komt namelijk altijd gepaard met de nodige haat.

Niet van deze wereld

In Call of Duty: Infinite Warfare kruip je in het hoofd van kapitein Reyes. Reyes, kapitein van The Retribution, gaat de strijd aan met menig boeventuig namens de United Nations Space Alliance, ook wel UNSA genoemd. De UNSA speurt andere planeten af op zoek naar kostbare grondstoffen en plaatsen om te koloniseren. Echter is geen Call of Duty compleet zonder ultieme vijand. Deze vijand komt dit keer in de vorm van de Settlement Defense Front, gespeeld door Game of Thrones acteur, Kit Harington. Na een grootschalige aanslag barst de hel letterlijk los en is het aan kapitein Reyes om de boel zo snel mogelijk op te lossen. Dit keer is dat echter niet op planeet Aarde. Nee nee, dit keer doen we dat in de eindeloze ruimte.

Een avontuur in de ruimte geeft Inifinity Ward meer ruimte om te spelen met de mogelijkheden in de nieuwe Call of Duty. Aangezien er geen zwaartekracht in de ruimte is, biedt dit veel opties voor het singleplayer-avontuur. De opties komen niet enkel in de vorm van ruimtewandelingen, maar ook in de vorm van Zero-G dogfights. Precies, je kruipt in de cockpit van een fighterjet en vecht ware spacebattles uit. Nog een grote vernieuwing is de centrale hub waar spelers zich kunnen voorbereiden op missies of een vijandelijk schip kunnen raiden. Deze veilige haven bevindt zich aan boort van The Retribution en is ook nog eens constant onderhevig aan veranderingen. De hub veranderd namelijk naarmate je progressie boekt in het verhaal. Het merendeel van de gameplay speel je nog altijd gewoon met beide voetjes op de grond, maar Call of Duty staat nu eenmaal bekend om spektakel en wil tegelijkertijd ook graag vernieuwen (iets waar de gamers al jaren over lopen te mauwen). Nu Infinity Ward deze vernieuwing biedt, is het allemaal opeens niet meer wat Call of Duty is, maar dan vraag ik me af wat de definitie van Call of Duty precies is.

Meer van hetzelfde

Goed, de gamewereld staat dus volledig op z'n kop. Call of Duty verandert en niet iedereen is daar even blij mee. Toch verwacht ik niet dat de verandering dermate groot is dat de gameplay volledig op de schop gaat. Het blijft schieten en het tempo ligt nog altijd hoog. Dat het in een andere omgeving is, kan mij persoonlijk weinig boeien. Oké, de omgeving is volledig anders, maar is dat perse een slechte zet? Ik denk van niet, want voor iedere setting valt er iets te opperen. Velen zeggen dat de serie terug naar de tweede oorlog moet, maar dat hebben we toch ook al lang gezien?

Ook de welbekende modi zijn weer allen van de partij. Solisten kunnen aan de slag met de singleplayer, online krijgers kunnen het in online lobby's met elkaar uitvechten in de multiplayer en de coöperatieve spelers kunnen samen aan de slag met de Zombie-modus. Deze laatste modus gaat zich hoogstwaarschijnlijk eveneens in de ruimte afspelen. Dit is dan ook zo'n punt waarbij ik de ruimte juist weer tof vind. Hoe komen zombies in hemelsnaam in de ruimte?! Daarbij verwacht ik nauwe gangetjes aan boord van een immens ruimteschip wat voor angstaanjagende taferelen moet zorgen.

Klapper op de vuurpijl

Infinite Warfare is dus niet met het applaus ontvangen dat Activision voor ogen had. Gelukkig heeft de uitgever nog een troef in de hand. Bijverkoop is een enorme trend in het hedendaagse gaminglandschap. Activision speelt daar dan ook maar al te graag op in om de verkoop van deze nieuwste telg te bevorderen. Deze bijverkoop komt niet in de vorm van extra DLC, hoewel deze natuurlijk wel wordt verkocht als seasonpass, maar in de vorm van een leuk hebbedingetje bij de speciale edities. De klassieke Call of Duty 4: Modern Warfare is namelijk downloadbaar bij de aanschaf van één van de Legacy-edities en Deluxe versies van Infinite Warfare!

Dit laatste is iets dat mij dan weer ontzettend tegen de borst stuit. Games zijn vandaag de dag al duur zat. Moeten trouwe spelers dan echt nog extra lappen om één van de meest populaire titels binnen de franchise te spelen? Als de game apart te downloaden is, kan ik het nog begrijpen. Dat is helaas echter niet het geval. Enfin, Call of Duty 4: Modern Warfare is een remastered versie van de in 2007 uitgekomen klassieker. De game bevat in totaal tien multiplayer locaties en diens singleplayer-modus. Zeker een leuke extra, maar als je deze klassieker wil spelen, dien je dus vooraf Infinite Warfare aan te schaffen.

Voorlopig oordeel

Infinity Ward tracht eindelijk een beetje vernieuwing in de serie te brengen. Met de komst van Zero-G dogfights en een evoluerende hub-wereld vind ik dat deze vernieuwing zeker aanwezig is. Het blijft echter nog altijd een Call of Duty-deel en dat kan je als iets positiefs zien, maar velen opperen het tegendeel. Echt zorgen maken over de gameplay doe ik dan ook niet. Het singleplayer-verhaal staat weer garant voor een en al spektakel en de multiplayer zorgt weer voor honderden uren schietplezier. Daarbij krijg je bij aanschaf van de speciale edities ook nog eens Call of Duty 4: Modern Warfare. Bij een grote IP komt nou eenmaal veel gezeik gepaard, zeker wanneer deze IP zo populair als Call of Duty is. Het is wel kwalijk dat Call of Duty 4 niet los verkrijgbaar is, maar wellicht dat Activision daar nog op terug komt. Het duurt immers nog wel even voordat dit nieuwe deel op de markt komt.

Call of Duty: Infinite Warfare verschijnt op 4 november voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Call of Duty: Infinite Warfare

Series

-

Uitgever

Activision Blizzard

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One

Releasedatum

4 november 2016

Ontwikkelaar

Infinity Ward

Gameliner Awards

-

Lees meer