Cult of the Lamb

  • Ontwikkelaar Massive Monster
  • Eerste releasedatum 11 augustus 2022
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
  • Genre Actie , Simulatie , Indie , Roguelike
  • Gameliner score

Preview: Cult of the Lamb - Staat in vuur en lam

Laat het aan Devolver Digital over om je te verrassen in het huidige gamelandschap. Terwijl triple A games hetzelfde liedje zingen, geeft deze uitgever hun ontwikkelaars altijd de kans om met iets origineels te komen. Soms zorgt dat voor een ontzettende bende, maar soms komt er ook iets uitzonderlijks uit. Laat ik nou precies dat gevoel hebben na mijn tijd met Cult of the Lamb. In het halfuur dat ik eraan mocht besteden, zag ik dat deze mengelmoes kan uitgroeien tot iets speciaals. In deze preview vertel ik je wat je kunt verwachten in Cult of the Lamb!

Lambs that slaughter

Je begint je avontuur in mineur. Lammetjes worden helaas vaak uitgekozen als slachtdier in rituelen. Dit is niet anders in de wereld van Cult of the Lamb. Je bent het allerlaatste lammetje op de aardbol en ze willen van jou maar al te graag koteletjes maken. Dit doen ze om zo de profetie tegen te gaan, waarin een groot monster vrijkomt. De huidige situatie is dat nu vier monsters en hun cults heersen over de wereld, dus echt veel beter kunnen we het niet noemen. Afijn, nadat de bijl korte metten maakt met je lammetjesnek, kom je voor deze monsterachtige god te staan. Hij kan je terug tot leven wekken, mits je een cult begint in zijn naam. Natuurlijk accepteer je dit en transformeer je in een lam die slacht, in plaats van geslacht wordt.

Je gaat van level naar level in een soort dungeon crawler stijl. Het doet mij denken aan The Binding of Isaac, waarbij elk level een andere lay-out heeft, gevuld met een variatie aan vijanden. Roguelike-elementen zijn ook aanwezig in Cult of the Lamb. Dit verschilt van verschillende wapens tot andere vaardigheden. Ik kon in de demo niet goed zien hoeveel keuze je uiteindelijk hierin krijgt, dus dat is nog even afwachten. Combat is snel en chaotisch. Het speelt prima weg, al is het soms even opletten dat je niet te afgeleid raakt door de prachtige Super Paper Mario-achtige graphics. Niet elke kamer zit gevuld met vijanden, trouwens. Je hebt ook NPC's die bij jou in het krijt staan en je meerdere items aanbieden. Soms voor een vergoeding, want voor niks gaat de zon op natuurlijk. Je kunt ook resources verzamelen in sommige levels. Waarom? Wat leuk dat je het vraagt.

Cult of the Lamb preview1

Lammetjes op de boerderij

Roguelike games hebben zich sterk ontwikkeld in de laatste jaren. Het genre is uitgebreider geworden en ontwikkelaars hebben gekeken naar wat je kunt doen in de tussentijd wanneer je niet je medemens of dier aan het slachten bent. In Hades gebruikten ze de pauzes om sterk te sleutelen aan het plot. Net zoals in Returnal gebruiken ze de roguelike-mechanics om het verhaal te ondersteunen. Je kunt ook net zoals in Dead Cells de tussentijd gebruiken om je voornamelijk te focussen op permanente upgrades. In Cult of the Lamb gebruik je je adempauzes om een farming simulatiegame op te starten.

Je eigen cult beginnen is allemaal leuk en aardig, maar daar komt flink wat management bij kijken. Wat, dacht je dat je zomaar mensen kan indoctrineren zonder fatsoenlijk verblijf? Natuurlijk niet! Het is aan jou om ervoor te zorgen dat al jouw trouwe volgelingen gelukkig zijn. Je moet ervoor zorgen dat ze taken hebben om uit te voeren, een verblijf om te overnachten en een volle maag misstaat natuurlijk ook niet. Het is een unieke take op het roguelike-genre, om een farming simulatiegame in de tussentijd op te starten. Het zorgt voor een welkome afwisseling van de actie gevulde kruistochten die je voert. Ik ben erg benieuwd hoe diepgaand deze mechanic uiteindelijk wordt richting de endgame.

Cult of the Lamb preview2

Voorlopig oordeel van Bram de lammetjesman

Cult of the Lamb is een mengelmoes van sterke actie afgewisseld met een schattig boerderijtje bouwen. Massive Monster is hard op weg om één van mijn favoriete Devolver Digital-games te bouwen. Dat is een vrij exclusieve lijst kan ik je vertellen. Ik ben benieuwd of de game echter ook kan uitstralen in één van de genre die het bezit. Prima zijn in alles, maar niet uitblinkend in één, dat is namelijk ook een valkuil. Ik hoop je meer te kunnen vertellen wanneer Cult of the Lamb verschijnt op 11 augustus voor de pc en consoles. We gaan dan zien of Devolver Digital er wederom erin slaagt om van mijn rationele brein een geïndoctrineerde volger te maken.

Over auteur Bram Noteboom

Bram Noteboom Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?