Preview: De band tussen draak en mens: Scalebound

Geplaatst: 18 augustus 2016 17:00
Aangepast: 20 mei 2018 14:38

Platinum Games, bekend van Okami en Bayonetta, is nu al twee jaar bezig met de game Scalebound te ontwikkelen. De game is oorspronkelijk aangekondigd tijdens de E3 van 2014 en nu begint de spanning toch hoog op te lopen bij de fans. In Scalebound speelt je met Drew en Thuban. Drew is een mens dat op een of andere manier in is Draconis beland vanuit de moderne wereld. Dit is goed te zien aan de koptelefoon die Drew opzet als de gevechten interessant beginnen te worden. Eenmaal aangekomen in Draconis, ontmoet hij de draak Thuban met wie hij een band opbouwt. Deze band is zo sterk dat als de een overlijd de ander dat ook doet. Terwijl de focus van het verhaal op Drew ligt, ligt het grootse deel van de gameplay bij de draak. Van wat ik gezien heb in de trailers en de beelden die vandaag zijn getoond, is Scalebound een prachtige game met ontelbaar veel mogelijkheden en dingen om te doen.

Een mens in de wereld van de mythes

Draken zijn mythische wezen en om eerlijk te zijn zit Draconis vol met deze wezens. Drew is er eigenlijk ook één. Drew heeft door een of andere gebeurtenis een arm gekregen die er nogal draconisch uitziet. De arm voorziet Drew van mogelijkheden die hij nodig heeft om te kunnen overleven in de enorme wereld van Draconis. Zo kan hij zijn vijanden scannen, Pulse energie gebruiken en Thuban genezen. Ook heeft Drew hiermee toegang tot een soort Draak modus waarin hij verandert in een menselijke half-draak. Zijn gehele lichaam wordt bedekt met de huid van een draak en hij wordt veel sterker dan normaal.

Drew's eigenschappen groeien met skill punten die je kunt verdienen door het verslaan van vijanden en het verzorgen van je partner Thuban. Dankzij de skills wordt Drew sterker en sneller. Hij kan op grotere vijanden springen en ze met een welgemikte slag van zijn zwaard kritieke schade toebrengen. In plaats van een crafting system kan je allerlei wapens oppakken tijdens je avontuur. Drew is niet bepaald eenzijdig als het gaat om het gebruik van wapens. Hij kan zwaarden en bogen gebruiken, maar is ook prima in staat om een geweer te pakken en zijn vijanden op te blazen. Drew vecht echter niet alleen tegen de vele vijanden die hem staan op te wachten.

Wyvern, Rex of een Tank

Thuban is echt het paradepaardje van deze game. Samen met deze draak vecht Drew zich een weg door Draconis. Thuban is niet slechts een lieve mascotte. Nee, deze draak is een monster op het slagveld. Afhankelijk van je eigen speelstijl is het mogelijk om Thuban aan te passen om precies in je stijl te kunnen werken. Met behulp van speciale stenen, Dragon Gems genaamd, kan je Thuban morphen in de draak die precies bij je past. Er zijn drie hoofdtype draken: De Wyvern, de Rex en de Tank. Met behulp van de Dragon Gems is het mogelijk om Thuban beetje bij beetje te veranderen in een andere hoofdtype.

Misschien wil je wel een snelle Tank. Dan morph je een Tank een beetje naar een Wyvern. Het zijn vooral subtiele veranderingen die plaatsvinden tijdens het proces. Zo verschuiven Thuban's hoorns naar achteren en gaan de vleugels verder van het lichaam afstaan. Ieder type heeft zijn eigen specialiteiten en zwaktes en nu kan je de basis al veranderen in iets dat beter past bij je speelstijl. Hier stopt de customisatie echter niet. Je kan Dragonparts kopen voor het grote reptiel. Deze Dragonparts geven een permante boost aan je draak en kunnen niet kapot gaan door gevechten en opgelopen schade. Dragonparts geven ook toegang tot een Beserker Mode. Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan kan je ook nog armor kopen. Dit kost geen Dragon Gems, maar gewoon geld dat je krijg van menselijke vijanden. Dragonparts zien er veel natuurlijker uit en lijken echt deel uit te maken van Thuban, terwijl armor er mechanisch uitziet.

[Kopje]Meerdere Drews en Thubans[/kopje]
Ben je absoluut overtuigd dat de ervaring alleen maar leuker wordt als je met meerdere spelers de game doorloopt, dan is Scalebound een prima spel. De campaign is compleet te doorlopen met drie vrienden en diens draken. Iedere speler kan een andere Thuban meenemen. Zo krijg je vier compleet unieke Thuban's die elk een eigen rol kunnen vervullen. Gebruik de Dragon Link met Drew om directe controle te nemen over Thuban en de vijanden te stunnen en dan kan je met Drew een kritieke aanval plaatsen. Helaas geeft de Dragon link de kans aan een andere vijand om Drew aan te vallen. Je schakelt over naar first-person view dus je ziet geen vijand naderen en hij is op dat moment ontzettend kwetsbaar. Als je dan bedenkt dat Drew en Thuban de levensenergie delen, begrijp je dat dit een high-ris, high-reward strategie is. Maar als je vrienden hebt en co-op speelt dan kan iemand altijd je rug dekken.

Het is wel zo dat het spelen met vrienden extra materialen voor iedereen oplevert. Je komt meer vijanden tegelijkertijd tegen en de loot die je verzamelt is over het algemeen beter dan die je in je uppie verzamelt. Tegenstanders zijn makkelijker te verslaan, maar dit spel straft de fouten die je maakt niet af. In tegenstelling tot Bayonetta, krijg je hier bonussen voor high level spelen. Mocht je ergens niet langs kunnen, dan wordt er niet gezegd dat je maar beter moet gaan spelen. Grind en verbeter Thuban en je wapens een paar keer. Grote kans dat je daarna wel langs het obstakel komt. Scalebound heeft namelijk geen scaling systeem. Vijanden in eerdere gebieden blijven rond hetzelfde level. Ze reageren echter wel anders dan de eerste keer dat je in dat gebied was.

Voorlopig oordeel

Dit spel ziet er goed uit. Het feit dat je eigenlijk de hele game co-op kan spelen, is iets dat ik nog niet veel eerder heb gezien en het is iets dat ik wel graag wil uitproberen. Tegelijkertijd ben ik een beetje huiverig voor de multiplayer. Aangezien je ook gelinkt kan worden aan een wildvreemde die gewoon wil lopen irriteren. De co-op-modus is echter optioneel, het hoeft dus niet. Het is ook mogelijk om gewoon met Thuban en Drew het verhaal te doorlopen en later pas de multiplayer in te gaan. Ik moet wel zeggen dat Thuban en Drew een raar paar zijn. Ze laten echter wel een lach op mijn gezicht verschijnen met hun band. Alleen daardoor ben ik al benieuwd naar Scalebound.

Scalebound komt uit in 2017 voor Xbox One en Windows 10.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Scalebound

Series

-

Uitgever

Microsoft Game Studios

Reviewscore

-

Platforms

Xbox One

Releasewindow

NNB

Ontwikkelaar

PlatinumGames Inc.

Gameliner Awards

-

Lees meer