Check hier alle The Game Awards 2023 content

Preview: Dead or Alive 5

Dead or Alive. Een serie met harde kerels en goedgevormde vrouwen, waar gevechten tot de dood worden afgewisseld met vrolijke volleybaltoernooien. Het is een serie die tussen andere grote series zoals Tekken of Street Fighter vooral bekend is geworden vanwege de nadruk op de vrouwelijke vormen (met name de Jiggle-physics zijn berucht van Team Ninja). Maar vergis je niet, onder dat laagje vernis zit een hele degelijke fighter die in de loop van de serie zeker naam gemaakt heeft. Dead or Alive 5 is het volgende deel in deze serie.

Omgevingsgevaren
Een belangrijk deel van Dead or Alive 5 is de arena. Het spel neemt geen genoegen met het gebruiken van arena's als achtergrond, maar laat spelers heel direct met de omgeving in contact komen. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om je tegenstander tegen de muur aan te trappen voor extra schade. Dit zorgt ervoor dat de focus van gevechten meer komt te liggen op het lokken en duwen van je tegenstander om hem op de goede plaats te krijgen (zodat je hem bijvoorbeeld van de arena af kan duwen).

Borstverkleining
Na het vertrek van Itagaki zijn er wel wat dingen veranderd bij Team Ninja. Wie de eerste beelden van Dead or Alive 5 heeft gezien, weet misschien waar ik het over heb. De abnormale proporties van de vrouwelijke personages zijn teruggebracht naar iets geloofwaardigere vormen en de uitzinnige presentatie lijkt plaats te hebben gemaakt voor een nadruk op de combat. Nieuw daarbij is de zogenaamde Power Blow, een beweging die je eventjes moet opladen. Als deze raakt, begint je personage met een combo, waarbij je zelf ook nog eens de plek aan mag wijzen waar je tegenstander landt. Mensen die de arena beter kennen, kunnen hier dus extra hun voordeel mee doen.

Evenwicht
Hier zit echter ook een nadeel aan. De balans kan namelijk in gevaar gebracht worden door die toevoegingen. Fighting games worden al snel competitief en een kleine verstoring van het evenwicht kan dan ook zwaar aantikken. De nieuwe stijl van vechten draait een stuk minder om het plaatsen van een goede combo en een stuk meer om de omgeving. Het zou zonde zijn als wedstrijden gaan om het plaatsen van die ene power blow, in plaats van het tactisch aftasten van de verdediging van de tegenstander.

Verwachting
De vraag is of Dead or Alive wel genoeg nieuws kan doen. Tot nu toe lijkt het nog verdacht veel op de vorige delen in de serie, inclusief overgenomen combo's en personages. De Power Blow is een interessante toevoeging, maar ook een gevaarlijke. Het is natuurlijk belangrijk om de fans niet af te stoten, maar een gebrek aan vernieuwing zou het spel nog wel eens lelijk op kunnen breken. Fighting games gaan voor het grootste deel om de gameplay en als die niet veranderd heeft het ook geen zin om het nieuwe deel op te pakken. Een paar tweaks en grafische verbeteringen zijn niet genoeg.

Dead or Alive 5 verschijnt op 28 september 2012 voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?