Dustborn

  • Ontwikkelaar Red Thread Games
  • Eerste releasedatum NNB
  • Platformen Pc , PlayStation 5 , Xbox Series
  • Genre Actie , Avonturen , Interactieve Film
  • Gameliner score -

Preview: Dustborn - Lekker casual

Tijdens gamescom kreeg ik ook een speelsessie van Dustborn te zien. Het was een hands-off live speelsessie met de ontwikkelaars, waarbij ik verschillende aspecten van de game te zien kreeg, met uitleg erbij. Ik was eerst erg sceptisch over deze game, maar nadat ik wat verschillende stukjes gameplay heb gezien, begrijp ik een stuk beter wat Dustborn voor game is. Er is zeker een doelgroep voor.

Dustborn gamescom preview2

Woorden doen geen pijn

Dustborn volgt het verhaal van Pax, een jongedame die samen met haar vrienden door een post-apocalyptisch Amerika reist om een speciaal pakketje aan de andere kant van het land af te leveren. De groep bestaat uit een viertal buitenbeentjes die door sommigen als woke propaganda gezien kan worden. Pax is namelijk een stoere donkere dame en zij wordt vergezeld door een donkere man, een non-binair persoon en een volslanke jongedame met vitiligo. Inclusiviteit is dus zeker een onderwerp dat de ontwikkelaars serieus hebben genomen en ik moet toegeven dat dit anno 2023 geen verkeerde keuze is. Mij stoort het in ieder geval zeker niet.

Pax en haar vrienden hebben allemaal speciale krachten die kunnen worden geactiveerd door middel van woorden. In de wereld van Dustborn hebben woorden namelijk een enorme kracht en kunnen ze worden ingezet voor verschillende zaken. Zo kun je woorden inzetten om de gesprekken die je met je vrienden voert, een bepaalde kant op te sturen, maar bijvoorbeeld ook om je speciale krachten te activeren. Elk personage heeft een eigen speciale vaardigheid die voor specifieke doeleinden ingezet kan worden.

Dustborn gamescom preview1

Er zit ook wat actie in

Dustborn is een enorm casual game. Een groot gedeelte van de gameplay vindt plaats in de vorm van het zitten in de auto en het voeren van gesprekken met je vrienden. Daarnaast zul je af en toe onderweg ook stoppen en kom je scenario's tegen waarbij je je woorden en speciale vaardigheden moet gebruiken om puzzels op te lossen en NPC's te helpen. De ontwikkelaars hebben tijdens de live speelsessie uitgelegd dat alles in Dustborn eigenlijk zo casual is dat het zweet je nooit uit zal breken. Daarnaast zitten er ook minigames in. Zo ben je met je vrienden namelijk undercover als punkband om te proberen uit handen van de politie te blijven. Er zitten Guitar Hero-achtige stukjes in waarbij je op moet zien te treden en het zo geloofwaardig mogelijk over te laten komen.

Ook is combat een onderdeel van Dustborn. Gedurende je roadtrip zul je namelijk meerdere malen in aanraking komen met de politie die je probeert tegen te houden. Je kunt dan je honkbalknuppel en je speciale woorden en vaardigheden gebruiken om het gevecht aan te gaan met deze vijanden. Hierbij krijgt Pax uiteraard hulp van haar vrienden, maar ook van andere personages die je onderweg tegenkomt. De combat is erg laagdrempelig en zelfs zo casual dat weliswaar je HP op kan raken, maar je gaat dan niet game over. Je kunt dus, zelfs al ben je helemaal niet zo goed in gevechten, gewoon eindeloos door blijven proberen totdat je het gevecht wint.

Dustborn gamescom preview

Voorlopig oordeel van Claudia Tjia

Dustborn is een enorm casual game met een aantal interessante dingen erin. Het is echt bedoeld om van te genieten bijna alsof het een film is waar je zelf af en toe iets mag doen en zo moet je er ook naar kijken. Verwacht hierbij dus niet dat je een super uitdagende of diepgaande game met allerlei ingewikkelde mechanics en een steile leercurve zult krijgen, want dat is absoluut niet het geval. Dustborn is meer een game waarbij je je rustig kunt laten meeslepen in het verhaal. Er zit zelfs een functie in waarbij je een korte terugblik te zien krijgt wanneer je een tijdje niet gespeeld hebt, speciaal voor de mensen die een normaal leven hebben en niet heel veel tijd om uren achter elkaar te gamen.

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?