Preview: Endless Dungeon - Trommel je vrienden maar op

Geplaatst:

Tijdens gamescom heb ik ook een aantal games samen met andere journalisten, redacteurs en influnencers mogen spelen. Een van die games is Endless Dungeon. Samen met twee anderen mocht ik deze roguelite actiegame onder handen nemen. Dat was nog een behoorlijke opgave.

Endless Dungeon gamescom preview

Een mix van verschillende genres

Endless Dungeon is een roguelite twin-stick shooter met tower defense mechanics. Je speelt met twee andere mensen samen en je moet samenwerken om ervoor te zorgen dat je een run tot een succes maakt. Voordat je een nieuwe run begint, kun je in de hub rondlopen en voorbereidingen treffen op je volgende run. Wanneer je uiteindelijk begint, kun je vooraf kiezen uit een roster van een aantal verschillende personages. Elk personage heeft een eigen persoonlijkheid en een eigen klasse en dus rol binnen het team. Ik had geen idee wat het verschil tussen de verschillende personages was, maar dat wisten mijn teamgenoten geloof ik ook niet.

De gameplay loop van Endless Dungeon bestaat uit verkennen, verzamelen en verdedigen. Elk level bestaat uit een aantal verschillende ruimtes die je moet openen om vervolgens tot het einde te kunnen komen. Met elke ruimte die je opent, ontketen je echter nieuwe vijanden. De eerste keer dat je een ruimte binnenloopt, krijg je namelijk vijanden te zien die je uit moet schakelen. In die ruimte kan echter ook een spawn plaats voor een golf vijanden zitten die later langskomt. Je kunt in elke ruimte dan ook bouwwerken neerzetten die je kunnen helpen de golven aan vijanden te verslaan. Het is namelijk je doel om de laatste ruimte met het portaal te zien te vinden en je kleine robotvriend met een kristal veilig naar het portaal te begeleiden, zodat je uit het level kunt geraken. De verschillende vijanden komen echter in golven op jou en je robotvriend af en de golven worden uiteindelijk te groot om met alleen je geweren aan te kunnen. Daarom is het belangrijk om je bouwwerken slim neer te zetten, zodat ze een groot gedeelte van de golf voor je uit kunnen schakelen.

Endless Dungeon gamescom preview1

Communicatie is de sleutel

Endless Dungeon is dus een mix van verschillende genres die op zich prima werkt. Er zit best een steile leercurve aan de game, want ondanks dat ik eerst de tutorial mocht spelen, duurde het best een tijdje voordat ik goed doorhad wat nou precies van mij en mijn teamgenoten werd verlangd. Het feit dat ik samen met andere mensen speelde die ik niet kende en die allebei niet zo goed Engels en al helemaal geen Nederlands spraken, maakten het er niet beter op. Samenwerken met je teamgenoten is namelijk van levensbelang in Endless dungeon.

De samenwerking met mijn teamgenoten verliep wat stroef, wat eraan bij had gedragen dat we de eerste keer niet door het level heen kwamen. Je hebt namelijk een aantal grondstoffen tot je beschikking om je bouwwerken mee te bekostigen, maar die zijn gedeeld met het hele team. Je kunt er dus wel voor kiezen om zelf maar ergens wat neer te zetten, maar dat zal wellicht niet de tactiek zijn die je teamgenoten willen gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om bij elkaar te blijven en om niet zomaar een andere kant op te gaan. Als je namelijk in je eentje een nieuwe ruimte ingaat, wil je er niet alleen voor staan wanneer er een nieuwe zwerm vijanden naar buiten komt.

Endless Dungeon gamescom preview2

Voorlopig oordeel van Claudia Tjia

Endless Dungeon lijkt op het eerste oog een simpele game, maar schijn bedriegt. Er zit heel wat meer achter dan simpelweg rondrennen en schieten. Het is dan ook erg belangrijk dat je goed communiceert met je teamgenoten om ervoor te zorgen dat je het einde van het level haalt. Het duurt even voordat je echt doorhebt hoe je alles het beste aan kunt pakken en je zult, zeker aan het begin, vaker niet dan wel het einde van het level halen. Als je tactische actiegames leuk vindt en je hebt een groep vrienden met wie je samen kunt spelen en als jullie goed op elkaar ingespeeld zijn, zul je Endless Dungeon vast leuk vinden.

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Endless Dungeon

Series

-

Uitgever

SEGA

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

19 oktober 2023

Ontwikkelaar

Amplitude Studios

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord