Preview: L.A. Noire

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Breda, Vrijdag 10:35 - Op een druilerige donderdagmiddag werd ik om 13:00 verwacht in het westen van Breda, bij een kantoorgebouw waar de PR van Rockstar en 2K zich verschanst. Mijn detectivepak en loep was ik vergeten, maar daar draait het bij de echte detective niet om. Notitieboekje en deductief vermogen, daar gaat het om. Zeker voor een rechercheur uit Los Angeles, want daar vallen meer moorden per dag dan dat ik aan flessen drank op kan.

Café Noire
Het krachtvoer van een detective is voornamelijk whiskey en peuken, maar deze 'dick' moest het bij Rockstar doen met koffie, wat een goed alternatief was. Mij werden foto's getoond in een soort mood-plakboek, waarin allemaal morbide foto's stonden van moorden en collega's uit L.A. rond eind jaren '40. Het beruchte Black Dahlia-moordenmysterie kwam voorbij, alsmede foto's van je doorsnee gangsterafrekening. De stemming werd inmiddels gezet en was, net als mijn bak troost, nogal noire. Na de laatste slok teer te hebben genomen namen we plaats achter een beeldbuis van episch formaat, en doemden al snel de weemoedige klanken van een saxofoon op door de speakers.

Are you crying, or do you gotta go to the bathroom?

Een zwarte start
De collega in wiens 'gumshoes' ik stapte was detective Cole Phelps, een veteraan van de tweede wereldoorlog die net begonnen is bij de sterke arm der wet. We begonnen op een crimescene in een steeg waar iemand het naakte en verminkte lichaam had gedumpt van een jonge vrouw. Mijn smerisinstinct draaide gelijk op volle toeren, en we gingen op onderzoek uit. Een bloedspoor leidde ons naar het dak van een gebouw, waar we een bibliotheekpas vonden met de naam van het slachtoffer. Vervolgens vonden we haar adres, dat op een kamer was bij een oude dame.

L.A. Naar
De oude dame liet niet het achterste van haar tong zien, maar we kwamen er wel achter dat het slachtoffer wilde scheiden van haar man. Toen we haar kamer onderzochten bleek dit te kloppen. Na heel wat speurwerk, waarbij we onder andere haar stamkroeg hadden bezocht en de onbetrouwbare man van het slachtoffer goed hadden afgeronseld en ondervraagd, kwamen we bij een fruitwinkel terecht met een vreemde bediende achter de balie, die illegaal in drank bleek te handelen. Hier was iets niet pluis, en liep alles vervolgens aardig uit de hand. Na een verhitte achtervolging vatten wij de verdachte bij de kraag, en mocht hij mooi gaan brommen in een politiecel.

Phelps getting a-head in the case.

Voorlopig noirdeel
L.A. Noire laat fantastisch zien hoe zwaar wij detectives het hebben, en hoe divers ons werk is. Goed denkwerk is vereist, waarbij je moet vertrouwen op je instinct, en goed moet kijken naar het bewijsmateriaal. Alles in het leven is eigenlijk een puzzel, en het oplossen van een moordzaak is een puzzel van levensbelang. Er valt ook wat actie te beleven als detective, maar met name moet men goed kunnen speuren, mensen inschatten en beredeneren. Gelukkig waren de mensen dermate realistisch geportretteerd dat mijn mensenkennis als rechercheur goed van pas kwam. Deze simulatie ga ik gelijk pre-orderen, maar eerst even een goeie slok whiskey. Dat hebben we wel verdiend. Proost, Rockstar en Team Bondi.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Le Tour de France - Season 2014

Series

Tour de France

Uitgever

Easy Interactive

Reviewscore

Platforms

Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4

Releasedatum

19 juni 2014

Ontwikkelaar

Cyanide Studio

Gameliner Awards

-

Lees meer