Preview: LEGO Universe

Geplaatst: 30 maart 2010 14:15
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Wie heeft er vroeger nou niet met LEGO gespeeld? Al vanaf jonge leeftijd worden wij geconfronteerd met het prachtige fenomeen. Laat je fantasie de vrije loop gaan en je kunt alles bouwen. Helaas had ik wel de fantasie, maar mistte ik de techniek, waardoor ik gedwongen werd alles te bouwen vanuit het boekje. Hopelijk heb ik met LEGO Universe meer succes.

LEGO en Games
Eerst even een kort geschiedenislesje. Vroeger was LEGO gigantisch. Iedereen kocht het. Dit was ook een periode dat je niet veel meer had dan alleen de standaardblokjes, terwijl je nu blokjes in alle soorten en maten hebt. Daarna kwamen games steeds meer onder de aandacht van kinderen, waardoor LEGO zijn verkopen zag dalen. Eerst maakte LEGO zelf een gamestudio waar games als LEGO Land, LEGO Rock Raiders en LEGO Bionicle vandaan kwamen. Ook daarmee boekten ze maar weinig succes. Uiteindelijk kwam Traveller's Tales opeens met LEGO Star Wars. De ontwikkelaar had bewezen wél een goede game over LEGO te kunnen maken.

Kindvriendelijk
We zijn weer in het heden waar ontwikkelaar NetDevil werkt aan LEGO Universe; de eerste MMORPG van LEGO. Ik was een van de gelukkigen die uitgenodigd was voor de bèta. Bij mijn eerste stap in het universum merkte ik dat het allemaal nog redelijk buggy is, maar dat valt allemaal te vergeven vanwege de bètafase. Je bouwt je eigen poppetje, waarmee je door de wereld heen loopt. Het uiterlijk valt altijd nog te veranderen door nieuwe kleding die je vindt door de game heen.
Wat is er zo leuk aan LEGO? Zelf dingen verzinnen en dan zelf bouwen natuurlijk! Dat is ook precies wat LEGO Universe je laat doen. Zelf dingen bouwen. Naarmate je verder vordert in de game krijg je meer mogelijkheden om dingen te bouwen die jou van pas kunnen komen. Het bouwen is zo gedaan en je kan van alles verzinnen. Voor de rest is de game een standaard MMORPG. Vervul deze opdracht, loop daar naartoe, versla vijanden, je kent het wel. In het begin vond ik de quests nogal saai, maar later in de game ga je je specialiseren en dan wordt het pas echt leuk. Vergeet ook niet dat de game vooral bedoeld is voor kinderen. De omgevingen zien er allemaal leuk en koddig uit en de vijanden zijn niet supereng. Ik begrijp daarom ook niet helemaal waarom er maandelijks bètaald moet worden voor de game; dit vind ik niet echt kindvriendelijk.

Voorlopig oordeel
LEGO Universe heeft alle potentie om een geweldige MMORPG te worden voor een jonger publiek. Ik denk echter dat World of Warcraft-veteranen hier maar weinig lol aan zullen beleven. De basis is goed; zelf dingen bouwen. Je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het bouwen. Toch krijg ik mijn twijfels als ik lees dat je er maandelijks voor zult moeten gaan bètalen. Dat is alles behalve kindvriendelijk. Ik zal dan ook niet raar opkijken als er allemaal gevallen komen van kinderen die papa's creditcard even lenen zonder het te vragen.
Lees meer