Preview: LEGO Worlds

Geplaatst: 6 maart 2017 13:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

LEGO Worlds is geen Minecraft-kloon. Met deze klinkklare woorden wil ik deze hands-on beginnen. Toen ik afreisde naar het kantoor van Warner Bros. Entertainment met de gedachten een Minecraft-kopie te gaan spelen, waren die gedachtes al snel als sneeuw voor de zon verdwenen na het zien van de eerste beelden.

Quests

LEGO Worlds is al even beschikbaar op Steam Early Access, maar de game komt deze week ook uit op de consoles. Tijdens mijn speelsessie met de game had ik te maken met de PlayStation 4-versie. Waar je verwacht dat je gelijk los kunt gaan met de bekende LEGO blokjes, is dat niet helemaal het geval. De makers hebben besloten om de vele opties omtrent het bouwen en het aanpassen van de werelden te introduceren middels quests. Deze quests voelen in eerste instantie aan als tutorials, maar door de leuke toon van de quests voelt het geen seconde als vervelend aan. Met het voltooien van de quests ontvang je gouden blokken en kun je naar andere planeten afreizen. Deze planeten worden keer op keer anders gesimuleerd waardoor je nooit op dezelfde planeet terecht komt. Als je eenmaal honderd gouden blokken hebt verzameld, kun je beginnen met wat je zo graag wil doen in een game als deze: Bouwen, bouwen, bouwen.

Bouwen, bouwen, bouwen

Want dit doe je toch met blokjes LEGO. Hier merk je direct waarom LEGO Worlds geen Minecraft-kloon is. Waar je in Minecraft alleen maar bouwt met vierkanten, krijg je nu de beschikking over een gigantisch scala aan LEGO-blokjes. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om veel meer te bouwen in verschillende vormen. Ook het terrein is helemaal naar eigen wens aan te passen. Dit is niet alleen mogelijk door losse blokjes te plaatsen, maar ook door te werken met een terrein editor die ongekend soepel werkt. De terrein editor is echter niet het enige dat soepel werkt.

Controls

Waar ik eerst echt wel even stoeide met de controls, waren ze na even spelen al snel onder de duim. Met een day-one patch krijgen we een nog net iets anders systeem van bouwen dan waarmee ik heb gespeeld, maar het systeem waar ik mee speelde voelt al best lekker aan. Pas wanneer je blokken bovenop elkaar wil stapelen merk je dat er een bepaalde touch voor nodig is. Hierbij moet je de camera zo draaien dat je het blokje er echt bovenop plaatst en niet ernaast of ertegenaan. Wanneer je dit door hebt, draai je met gemak de camera in een positie dat je rustig kunt bouwen. Al snel bouwde ik een huisje van LEGO zoals ik dat ook zo vaak in mijn jeugd heb gedaan.

Voorlopig oordeel

LEGO Worlds is een titel die compleet verschilt van Minecraft en al helemaal van de LEGO-games die wij onderhand gewend zijn. Er zit door de quests wel wat verhaal in, maar het verhaal is niet leidend in deze game. Het gaat om bouwen en jongens wat voelt dat goed. Er zitten ongekend veel blokken in de game en er worden later in de levenscyclus nog meer blokjes toegevoegd. De controls werken in het begin ietwat stroef, al moet gezegd worden dat oefening kunst baart. De game bevat ook nog een split-screen-modus tot vier spelers en een online modus. De eerstgenoemde heb ik kort gespeeld en ook dat werkte prima. Samen op de bank bouwen gaat nog heel veel plezier opleveren.

Lees meer