Preview: Pentiment - Trage thriller

Geplaatst:

Xbox was een enorm vrijgevige gastheer tijdens gamescom. Ja, tijdens gamescom hebben wij wat aankomende games mogen spelen en we mochten kiezen uit een zeer diverse line-up. Rudy is bijvoorbeeld langs bij High on Life en Minecraft Legends geweest. Dat zijn niet de minste titels. Ikzelf mocht extra lang aan de slag met Pentiment. Ja, want Obsidian is simpelweg niet te stoppen. Grounded, Avowed en The Outer Worlds 2 zijn onderdeel van het portfolio van deze legendarische ontwikkelaar. Met Pentiment laat de ontwikkelaar zien van elke RPG-markt thuis te zijn.

Stijl en schrijfwerk

Uiteraard is het eerste wat je opvalt aan deze game de artstijl. Pentiment speelt zich af in het vroege 16e-eeuwse Duitsland en dat kun je prima zien op je beeldscherm. Vroegmodern is de juiste term voor de kunst die je op je scherm ziet. Deze tijdsperiode is ook bijzonder interessant voor een game die menselijke relaties onder de loep houdt. De verhoudingen tussen de kerk en de gewone man, de doorbraak van opleidingen en sociale kwesties, er is flink wat aan de hand in dit tijdsvak. Veel van deze thema's zie je ook terug in de personages en quests van Pentiment.

Josh Sawyer is de kapitein van dit schip. Je kent hem misschien wel. Hij is verantwoordelijk voor games, zoals Fallout: New Vegas, Pillars of Eternity, enzovoorts. Het plot van Pentiment past precies in die line-up. Het is goed geschreven, vol met details en geloofwaardige personages. Je speelt als een slimme illustrator. Tenminste dat zegt de game. Ik heb het idee dat je eigenlijk als de schrijver van het verhaal speelt, mede door de stijl en menu's van de game. Afijn, je raakt verwikkeld in een reeks moorden die in de loop van 25 jaar worden gepleegd in het Kiersau-klooster. Hoe dichter je bij de waarheid komt, des te dieper je in dit complot terecht komt. Na mijn speelsessie ben ik erg benieuwd geworden naar het plot en hoe het zich verder ontwikkelt. De game is luchtig geschreven en leest lekker weg. Je merkt wel dat dit gemaakt is door mensen met jarenlange ervaring in het RPG-genre.

Pentiment gamescom preview

Obsidian doet waar het goed in is

Als je iemand in gameland moet aanwijzen als de meester van westerse RPG's dan kom je al snel bij Obsidian Entertainment terecht. Voor de RPG-fanaten onder ons, geen zorgen. Pentiment is dubbel en dwars een RPG. Een old school RPG zelfs. Je kiest de talenten, opleidingen en bezochte vakantiebestemmingen van de protagonist. Dit heeft impact op je detectivewerk. Stel dat je een opleiding gevolgd hebt in medicatie, dan heb je gevatte bevindingen tijdens het onderzoeken van een lijk. Je kunt echter ook ervoor kiezen om een echte charmeur te zijn, die alle kille vrouwtjes warm maakt met complimentjes en knipogen.

Pentiment voelt als een passieproject. Alle beslissingen voelen alsof de ontwikkelaar het wilde doen, niet omdat ze het grote publiek willen bereiken. De stijl is bijvoorbeeld zeer specifiek en gaat niet iedereen aanspreken, maar dat zijn de regels van een passieproject: geen compromis. Ik heb echter één kanttekening bij Pentiment. Ja, ondanks dat ik zeer onder de indruk ben van het schrijfwerk, de stijl en de RPG-elementen, is de gameplay zelf log. Alles duurt ontzettend lang en van een moordend tempo is niet te spreken. Vele animaties duren simpelweg te lang. De taak om vijf stokjes op te rapen klinkt misschien niet zo slecht, maar wel als er zes verschillende animaties bij komen kijken, terwijl je gewoon die houten staaf wilt oprapen en verder wilt met de quest. De adrenalinejunkies onder ons gaan moeite hebben om de concentratie erbij te houden.

Pentiment gamescom preview 1

Voorlopig oordeel Bram de auteurman

Pentiment is één van de bijzonderste games die nog op de planning staat voor 2022. Xbox heeft dit jaar geen grote triple A klappers, want die worden verwachten in 2023. Ik raad je echter aan om Pentiment in de gaten te houden. Het heeft alles wat je hoopt te zien in een Obsidian-game. Het plot is tot nu toe ijzersterk, het schrijfwerk leest lekker weg en de stijl is ongeëvenaard. Ik heb wel één grote zorg en dat is de gameplay zelf. Ik hoop dat de puzzels en quests in de volledige game de snelheid erin houden. Het enige wat deze thriller nog nodig heeft is namelijk een moordend tempo!

Bron: gamescom
Bram Noteboom Content Manager

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Pentiment

Series

-

Uitgever

Xbox Game Studios

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

15 november 2022

Ontwikkelaar

Obsidian Entertainment

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord