Preview: PES 2017

Geplaatst: 6 augustus 2016 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Voetbalfranchise FIFA staat al een aantal jaar steevast aan de top. Tenminste, tot vorig jaar dan. Plots was daar namelijk PES 2016 die een ijzersterke comeback maakte. De game is een verademing voor de voetbalfan die verplicht jaar na jaar de nieuwe FIFA moest kopen. Konami heeft zelf natuurlijk ook door dat ze een flinke bres hebben geslagen en kunnen nu op het uitstekende deel uit 2016 voortbouwen. Verwacht geen drastische verandering, maar kleine subtiele touches die alles net wat beter maakt.

Battle van de licenties

Zoals eerder gezegd is het alleenheerschappij van Electronic Arts voorbij. Pro Evolution Soccer biedt ware competitie. Niet alleen in de game zelf, maar ook daarbuiten. Een van de problemen in de PES-franchise zijn altijd de licenties geweest. Zo had ook PES 2016 de nodige ontbrekende licenties. Arsenal FC is namelijk te vinden onder North London. Dit vind ik persoonlijk erg storend, maar toch weet ik me er over heen te zetten bij gebrek aan beter. PES gaat echter weer vol de strijd aan en is zijn licenties flink aan het uitbreiden. Zo heet in PES 2017 North London weer gewoon Arsenal FC.

Dat deze strijd wordt aangegaan maakt Konami duidelijk met een grote winst. Zo heeft de uitgever een exclusief contract met FC Barcelona gesloten. Dit contract zorgt ervoor dat het wereldberoemde stadion Camp Nou drie jaar lang exclusief in PES te bewonderen is. Tevens zorgt dit contract voor extra detail in de animaties en uiterlijke kenmerken van de Catalaanse spelers. Kortom, Electronic Arts heeft dikke pech en verliest de rechten voor het gebruik van het Camp Nou-stadion.

Oog voor detail

PES 2016 deed mij verbazen met de hoge kwaliteit aan detail. De Fox Engine is voor de ontwikkelaars even wennen en de laatste druppel is er dan ook nog zeker niet uitgeperst. Zo introduceert dit nieuwe deel weer een aantal frisse details die net voor dat extra beetje realiteit zorgen. Spelers hebben het zichtbaar koud, regen spat van het doelnet af en de kabels voor de camera apparatuur zijn daadwerkelijk zichtbaar. Best tof en wederom een kleine touch die veel bijdraagt aan het grotere geheel.

Het oog voor detail is niet enkel zichtbaar in uiterlijke kenmerken. In dit kersverse deeltje is er namelijk ook flink gesleuteld aan de fysieke aspecten van de vele spelers. Er zit natuurlijk al flink wat verschil tussen de spelers, maar PES 2017 tilt dit verschil naar een hoger niveau. Zo speelt lengte en gewicht nu een veel grotere rol. Grote spelers zijn fysiek sterker, maar bewegen wat logger. Kleinere spelers zijn daarentegen razendsnel, maar het winnen van een fysiek duel is voor hen een stuk lastiger. Daarbij reageert de A.I. nu een stuk beter. De computer lijkt daadwerkelijk aanpassingen te maken op basis van jouw speelstijl. Als jij veelal opbouwt vanuit de achterhoede is de kans groot dat de computer meer druk zet waardoor jij eerder een foutje maakt. Tevens past de computer tactieken aan op basis van veel gebruikte spelers. Als jij constant met Robben aanvalt via de vleugel, kan je er zeker van zijn dat Robben binnen no-time een dubbele dekking krijgt.

Voorlopig oordeel

Waar PES 2016 mij vorig jaar wist te verrassen, gaat dat dit jaar helemaal anders zijn. Ik ben er namelijk helemaal klaar voor! Eindelijk krijgt Electronic Arts weer een serieuze concurrent en dit tilt beide games alleen maar naar een hoger niveau. Kees is in zijn FIFA-preview enthousiast over de verhaalmodus, maar ik zie de toegevoegde waarde hier niet helemaal van in. Ik ben dan ook blij dat PES deze trend niet volgt en het gewoon bij een lekker balletje trappen houdt. Dat er drama in voetballand is zal mij een worst wezen. Ik wil gewoon 22 man op het veld zien staan en het uitvechten na het horen van het fluitsignaal.

PES 2017 verschijnt op 15 september in de winkel voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer