Preview: Pro Cycling Manager 2023 - Er valt veel te regelen

Geplaatst: 21 mei 2023 11:00
-

Een ploegbaas zijn van een wielerploeg is niet eenvoudig. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor de training en welzijn van de wielrenners, maar moet je ook de strategieën bepalen en zorgen voor het beste materiaal. Daarnaast heeft iedereen zijn favoriete koersen, waardoor er met elkaar moet worden gesproken voor de juiste indeling. Wie stuur je naar de Tour de France en wie gaat de Giro en Vuelta rijden? Al dat regelen voor de beste resultaten mag je wederom ervaren in Pro Cycling Manager 2023.

Pro Cycling Manager 23 preview

Wat heeft Pro Cycling Manager 2023 te bieden?

In Pro Cycling Manager moet je dus een bestaand team managen. Aan de hand van de behaalde overwinningen krijgen teams punten, waarmee de ranglijst wordt bepaald. Om het te laten aansluiten met de wereldranglijst van het echte wielrennen, is dit systeem aangepast. Elke week worden de punten geüpdatet. Waar de teams geplaatst zijn, is gebonden aan het kalenderjaar. Je hebt in een jaar een flink aantal koersen en rondes. Pro Cycling Manager 23 heeft niet alle licenties in handen, maar de Tour de France en Vuelta zijn wel aanwezig. Hetzelfde geldt voor veel van de klassiekers. Denk daarbij aan Parijs-Roubaix, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Nice. Dit betekent dat er ruim tweehonderdzestig wedstrijden onderdeel zijn van de game, wat goed is voor zevenhonderd etappes. Net zoals in de Tour de France 23, hebben ze de licenties van een aantal grote renners en de belangrijkste teams. Denk aan Jumbo-Visma, INEOS Grenadiers, die ook op de voorkant staan en het Franse Groupama FDJ. In totaal zijn er zeventig speelbare teams in vijf verschillende modi: De carrière modus, Pro Cyclist, Single Race, Multiplayer en Track.

Naast dat de AI wat is verbeterd, zodat ze zichzelf in de wedstrijden kunnen sparen en aan het eind kunnen sprinten, zijn ook de menu’s veranderd. Je hebt nu meer keuzes om het trainingsschema van een renner te bepalen en waar ze op moeten trainen. Net zoals in de Tour de France 23, is ook hier de Middle Mountain statistiek toegevoegd. Je hebt daardoor de heuvels, middengebergte en het hooggebergte. Omdat het wereldkampioenschap voor veel renners een belangrijk moment is, is het systeem hieromheen veranderd. Je kunt nu een kandidaat naar voren schuiven, waarna er gestemd wordt. Sommige renners willen graag meedoen aan het landelijke of wereldkampioenschap en daar moet je rekening mee houden, als je hun jaarplanning in elkaar zet.

Pro Cycling Manager 23 preview1

Tijd om te winnen

Om ervoor te zorgen dat je wielrenners en sponsors nog wel het contract willen verlengen moet je wedstrijden winnen. Door een rit, volledige ronde of een trui te winnen verdien je prijzengeld. Omdat je in Pro Cycling Manager 2023 alles moet regelen, ben je vooral in de vele menu’s bezig. In het begin is dit een beetje overweldigend, maar de menu’s zijn duidelijk weergegeven. Je wordt ook geholpen door de trainers en andere ploegbazen, want deze sturen allerlei handige updates via de mail door. Als je een koers wat meer in de hand wilt hebben, kun je kiezen voor de 3D-simulatie. Ik moet eerlijk zeggen dat dit het saaiste gedeelte is. Niet alleen is het grafisch niet om aan te zien, ook de animaties zijn niet soepel. Je kunt je tijd het beste besteden in de menu’s. Aan het begin van het jaar is het belangrijk om de renners in te delen bij de verschillende wedstrijden, maar je wordt hiermee geholpen. De wedstrijden waar nog geen renners aan zijn gebonden worden automatisch opgevuld. Het nadeel hiervan is wel dat een grote renner opeens een ronde rijdt, die niet past in zijn schema of eigenlijk onder zijn niveau ligt. Het kost tijd om dit zelf te doen, maar dat heeft dan ook zijn voordelen. Het is eenvoudig te zien waar een renner goed in is en of een ronde hem ligt. Hoewel ik nog niet de tijd heb gehad om dit allemaal in de kleinste details te regelen, zit hier het grootste plezier van de game.

Ondanks een positieve ervaring in de menu's, merkte ik wel dat er wat foutjes in de huidige versie zaten. Zo kreeg ik een interview met Kuss te zien, waarin hij vertelde dat het team van plan was om Roglic van de troon te stoten. Iets wat niet mogelijk is, want ze zitten allebei bij Jumbo-Visma. Dit doet vermoeden dat de antwoorden op de interviews gewoon hetzelfde zijn en alleen het portret van een renner veranderd is. Ik was in ieder geval positief verrast dat ze een soort voorbeschouwing hebben toegevoegd met informatie over de etappe. Dit is namelijk de eerst keer dat ik Pro Cycling Manager speel. Ook aan de strategie die je voor een wedstrijd bepaalt, zitten wat haken en ogen. Zo gebeurde het mij maar al te vaak dat een knecht eerder over de streep kwam dan de kopman. In het echte wielrennen zorgen de knechten er juist voor dat de kopman niet achter blijft. Tenzij ze mee mogen in een ontsnapping of voor een ritzege mogen gaan. Wat opvalt is dat je geen strategie kunt bepalen voor de tijdritten, terwijl er wel dergelijk meerdere opties zijn. Dat gezegd hebbende ziet Pro Cycling Manager 23 er uitgebreid uit en kun je ook je eigen team maken. Als je het vergelijkt met het deel van vorig jaar dan lijken er geen grote veranderingen aanwezig te zijn.

Pro Cycling Manager 23 preview2

Voorlopig oordeel van Anita van Beugen

Ik kan genieten van een goede management game en Pro Cycling Manager 2023 valt daar zeker onder. Omdat de game elk jaar wordt uitgebracht, had ik wel meer vernieuwingen verwacht. Wanneer je één van de eerdere games in bezit hebt, moet je overwegen of de nieuwe ranglijst en de juiste ploegen wel het geld waard zijn. Het regelen van de wedstrijden, trainingskampen, sponsors, apparatuur en nieuw talent zit goed in elkaar. Omdat je veel in de menu’s zit, is het handig als deze duidelijk zijn en dat is het geval. Er zitten wat foutjes in deze vroegtijdige versie dus ik ben benieuwd of die eruit zijn als Pro Cycling Manager 2023 straks uitkomt. Als je alles secuur wilt toepassen dan kun je flink wat uren in deze game steken. Ik kijk dan ook uit naar 8 juni, want dan komt de game uit.

Bron: Cynade Studio

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Pro Cycling Manager 2023

Ontwikkelaar:

Big Ant Studios

Uitgever:

Nacon

Release:

8 juni 2023

-

Pc

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord