Preview: Rise of the Tomb Raider

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Lara Croft is back in action met Rise of the Tomb Raider. Na een aantal mislukte pogingen om de serie nieuw leven in te blazen, was daar opeens de in 2013 uitgebrachte Tomb Raider. Deze reboot bleek direct bij lancering een daverend succes. Met Rise of the Tomb Raider hoopt Crystal Dynamics dit succes voort te zetten. Nu de lat zo hoog ligt, wordt het moeilijk om het eerder behaalde succes te evenaren. Op Firstlook ben ik meegenomen op een wilde rit tijdens mijn hands-on-ervaring. Of het een geslaagde rit was, kan je lezen in dit artikel.

Next-gen in actie

Hoewel voorgaand deel ook op de Xbox One speelbaar is, is Rise of the Tomb Raider duidelijk volledig ontwikkeld voor de Xbox One. Visueel is het een spektakel. De wereld oogt levensecht en Lara is weelderig als altijd. De effecten zijn mindblowing en de emersie van het verhaal ligt hoog. Dit realisme tilt gaming als geheel naar een nieuw, door slechts weinigen bereikt, niveau.

Werkelijk alles ademt. Van de glinsteringen in het water tot de meedeinende flora, alles oogt levensecht. In een game zoals Rise of the Tomb Raider merk je dat dit echt next-gen is en dat de toekomst er veelbelovend uitziet. Crystal Dynamics heeft goed geluisterd naar wat de fans willen. Zo is er nu meer ruimte voor puzzels en ontdekking. Dat ontwikkelaars luisteren en daarnaar handelen is niet meer dan logisch, maar lang niet alle ontwikkelaars doen dit. De checklist aflopen is verleden tijd, en ook dat noem ik next-gen.

Dirty business

Het leven van een archeologe gaat niet over rozen. Lara verkent diverse grotten en ondergrondse paradijzen gedurende haar zoektocht naar rijkdom en historische objecten. Gedurende mijn speelsessie heb ik de Profit Tomb mogen ervaren. Deze tombe barst van de puzzels en valstrikken. Zo moest ik een weg omhoog zien te klauteren en door nauwe kruipruimtes navigeren. Wanneer ik even rust dacht te hebben, kwam het volgende obstakel me alweer tegemoet. Het was dan ook aan mij de taak om Lara door dit lastige parcours te navigeren.

Ik noem het lastig, aangezien de controls wel even wennen waren. Op het ene moment schiet je op katrollen om death spikes te ontwijken, en voor je het weet gebruik je Lara's bekende pikhouweel om muurtjes te doorbreken. Hoewel ik een ervaren puzzelaar ben, was het regelmatig zoeken geblazen naar de oplossing. Leuk is het feit dat de game stimuleert om gebruik te maken van de omgeving. Zo moest ik in deze tombe gebruikmaken van het stijgende waterpeil. Hierdoor kwamen bepaalde platformen los te zitten en kon ik deze gebruiken om een weg naar boven te vinden.

Groot, groter, grootst

Lara was in voorgaand deel al groots van karakter. Ondanks dat ze nog maar een groentje in het vak was, wist Lara zich kranig te weren. Hoewel de game Rise of the Tomb Raider heet, is de opvolger geen prequel. Lara is iets ouder en weet zich beter te weren tegen de vijanden, flora en fauna. Er is meer ruimte voor stealth en de omgeving maakt al dit spektakel deels mogelijk.

De omgevingen waar Lara zich doorheen moet werken zijn groter dan ooit tevoren. In voorgaand deel was er al veel ruimte voor verkenning, maar dit deel spant de kroon. Wijde vlaktes en krappe passages zijn slechts voorbeelden van wat Lara kan tegenkomen gedurende haar avontuur. Hierdoor zijn er meer opties voor eerder genoemde stealth. Lara kan in dit deel bijvoorbeeld onderwater zwemmen en bomen beklimmen. Door gebruik te maken van deze natuurlijke objecten in de wereld, heeft Lara een heel nieuw arsenaal om vijanden geruisloos een kopje kleiner te maken.

Voorlopig eindoordeel

Die stijgende lijn uit de introductie wordt in Rise of the Tomb Raider zeker voortgezet. Crystal Dynamics heeft veel geleerd en dit in de praktijk toegepast. De grotere werelden en het visuele spektakel dragen bij aan een al uitmuntende ervaring. De game speelt als een zonnetje en Lara is sterker dan ooit. Rise of the Tomb Raider wordt dan ook zeker een musthave voor Xbox-bezitters. In 2016 kunnen ook pc- en PlayStation-gebruikers zich onderdompelen in wereld van Lara Croft.

Rise of the Tomb Raider verschijnt op 10 november voor de Xbox 360 en Xbox One.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer