Preview: Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Tom Clancy's Ghost Recon is na ruime afwezigheid, sinds de uit 2012 afkomstige Ghost Recon: Future Soldier, weer helemaal terug. De tactische shooter heeft het hart van menig tactici in het verleden al gestolen. Ook dit keer lijken de liefhebbers van realistische shooters op hun wenken bediend te worden. Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands is afgelopen E3 namelijk helemaal op de kaart gezet door uitgever Ubisoft. Het lijkt erop dat deze nicheserie zijn horizon aan het verbreden is. Ja, het draait nog altijd om tactiek, maar welke tactiek er gebruikt wordt, is aan jou.

Teamwerk is essentieel

In Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands kruip je in de huid van één van de vier ghosts. Dit elite groepje soldaten opereert in de schaduw van de nacht en vallen enkel op wanneer ze dat willen. Technisch gezien zijn zij de hedendaagse ninja's. Het team van vier is ditmaal neergestreken in het weelderige Bolivia. De gameplaybeelden die we hebben gezien, komen uit de pre-alpha, maar man wat ziet dit er goed uit. De bladeren in de bomen bomen zijn gekleurd met het diepste groen tot op heden en de zee kun je bijna ruiken. De ghosts zijn echter niet op vakantie. In Bolivia houdt namelijk één van de grootste drugskartels zich schuil. Er is slechts één team die dit varkentje kunt wassen. Je raadt het al, dat zijn de ghosts.

Het uitvoeren van de missies doe je altijd met een viertal. Iedere soldaat heeft zijn eigen taak en er is altijd één leider. Deze leider geeft instructies aan zijn mannen en coördineert de aanval tot in het kleinste detail. In Wildlands krijg je de optie om het verhaal solo te doorlopen waarbij je ondersteund wordt door drie AI-teamgenoten. Het is echter leuker, en ook makkelijker, om dit met drie vrienden te doen. De game beschikt namelijk over een simpele drop in/ drop uit-functie. Dit betekent dat je vrienden moeiteloos een game kunnen joinen, maar weer net zo makkelijk het spel weer kunnen verlaten. De gameplay draait volledig om tactische beslissingen maken. Welke beslissing dat echter is, maakt niet uit. Je kunt de boel vooraf met drones verkennen, maar je kunt ook op hoop van zege een simpele gastank opblazen. Dat laatste raad ik ten zeerste af. Ghost Recon-games moet je namelijk stealthy spelen. Schoten moeten afgeteld worden en een demper is absolute vereiste.

Niet te doen met de benenwagen

Waar eerdere delen in de serie bestaan uit losse missies, speelt dit deel zich in een open wereld af. Je bent vrij om te gaan en staan in het gehele virtuele Bolivia. Of dat verstandig is valt te betwijfelen, want de inwoners zijn namelijk niet allemaal even blij om je te zien. Bolivia kent veel soorten klimaten en daar speelt Wildlands lekker op in. Het is namelijk niet enkel jungle waar je een weg doorheen moet banen. Woestijn, berglandschap en eilandjes passeren onder andere de revue. Hoewel de ghosts supersoldaten zijn, kun je niet verwachten dat zij alles met de benenwagen doen. Gelukkig is dat ook niet nodig want de Ghosts beschikken over een goed assortiment aan voertuigen. Zo kun je met een motor door de verlaten woestijn scheuren en de jungle navigeren met een ware Jeep.

Ook het gebruik van de voertuigen is weer een tactische beslissing. Het kan namelijk zo zijn dat een missie in de soep loopt en je vervolgens moet vluchten of de verdachte moet achtervolgen. Het type voertuig dat je dan gebruikt is op dat moment van essentieel belang. Ga je voor snel en kwetsbaar, of toch voor robuust en wat langzamer. Het zijn allemaal keuzes die je tegen elkaar moet afwegen. Aan te raden is om een goede bestuurder achter het wiel te zetten. Niet elk ritje is even vredig en wat stuurmanskunsten zijn noodzakelijk. Gelukkig ben je niet volkomen weerloos wanneer je onderweg bent. De overige ghosts kunnen namelijk altijd uit het raam hangen om dat spreekwoordelijke steentje bij te dragen.

Voorlopig oordeel

Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands wordt modder, maar dan ook moddervet. Het feit dat je een tactische shooter in een open wereld kunt spelen, is al een unicum. Bolivia oogt wonderschoon, maar zit vol gevaren. Vrienden kunnen makkelijk meespelen door de eenvoudige drop in/drop out-optie wat gegarandeerd plezier moet opleveren. Tactiek moet wel je kopje thee zijn, maar het ziet er naar uit dat de game veel meer toegankelijk is dan zijn voorgangers. Er is slechts één groot minpunt dat ik kan bedenken omtrent Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands. Waarom is de game zo vroeg aangekondigd!? Ik ben nu al helemaal hyped en moet nog maandenlang wachten. Damn you, Ubisoft!

Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands verschijnt op 7 maart 2017 op de pc, PlayStation 4 en Xbox One

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer