Preview: Valkyrie Elysium - Verdient nog geen plek in Valhalla

Geplaatst:

Na jaren van afwezigheid, was daar ineens de aankondiging van Valkyrie Elysium. Voor JRPG-nerds als ik die in de begin jaren 2000 een PlayStation bezitten, was Valkyrie Profile een van de verschillende verborgen pareltjes in het genre. Nu we, na vele jaren radiostilte, eindelijk een nieuw deel in de serie mogen verwelkomen, is het natuurlijk maar de vraag of het kan tippen aan het origineel. Gelukkig is er een speelbare demo uitgekomen die ik eens even grondig heb uitgetest.

Valkyrie Elysium preview2

Rise, Valkyrie!

De demo van Valkyrie Elysium bestaat uit de tutorial aan het begin van de game en de allereerste quest en subquest. Ook krijg je de hub-wereld te zien en krijg je het grootste gedeelte van de menuopties ook om mee te spelen. Zo kun je de Skill Tree gebruiken en je wapens upgraden. Op zich best wel wat content waar je in de demo mee kunt spelen en handig dat je de tutorial kunt doen, om even alle kneepjes van het Valkyrie-vak te kunnen leren. Ook kun je kiezen op welke moeilijkheidsgraad je de game wilt spelen: easy, normal of hard.

Daarnaast krijg je ook te zien waar het verhaal van Valkyrie Elysium over gaat. Jij speelt namelijk de rol van een Valkyrie, die van Odin de ondankbare taak heeft gekregen om Ragnarok te stoppen. Fenrir heeft Odin namelijk aangevallen, wat Ragnarok op de wereld heeft afgeroepen. Jij wordt naar een dystopisch Midgard gestuurd om de Ragnarok te stoppen, door zielen van overledenen te zuiveren.

Veel sneller knopjes indrukken

Waar Valkyrie Elysium verschilt van Valkyrie Profile is dat de combat niet meer turn-based is. Valkyrie Elysium is namelijk een actie-RPG die snelle, combo-gebaseerde combat kent. Denk een beetje aan Devil May Cry of Bayonetta. In de demo kun je experimenteren met twee verschillende wapens die elk hun eigen vechtstijl en combo's hebben. Daarnaast kun je ook magische aanvallen doen en speciale vaardigheden gebruiken. Ook zijn de Einherjar weer terug in dit deel. De Einherjar zijn ditmaal AI die je kunt oproepen om samen met jou te vechten. Ze hebben elk hun eigen vechtstijl, wapens en element dat ze gebruiken. Als je een Einherjar hebt opgeroepen, neem je zijn of haar element over. Zo krijgen je eigen aanvallen dus ook een element mee. Ook kun je de Einherjar inzetten om puzzels in de wereld op te lossen.

Deze switch naar real-time combat is een welkome vernieuwing. De combat voelt vloeiend aan en er zit genoeg diepgang achter om het niet alleen maar hersenloos button mashen te laten zijn. Ik vraag me alleen wel af of Valkyrie Elysium buiten de combat om ook nog zo leuk zal zijn. Er is vrij weinig te doen buiten het vechten namelijk. In de hub-wereld kies je een quest of subquest uit die je wilt doen, waarna je naar de map wordt getransporteerd. Wat volgt is een vrij lineaire weg naar je verschillende quest markers. De wereld die ik tot nu toe heb gezien, ziet er niet heel spectaculair of avontuurlijk uit. Daarnaast zijn ook de animaties en het camerawerk af en toe behoorlijk ongemakkelijk.

Valkyrie Elysium preview

Voorlopig oordeel van Claudia Tjia

Valkyrie Elysium is voor veel JRPG-fans van een bepaalde generatie een natte droom die uitkomt. Laten we door onze nostalgie en enthousiasme echter niet vergeten dat een nieuw deel in de Valkyrie Profile-serie echter ook gewoon goed moet zijn en leuk om te spelen. Als ik zo kijk, dan zit het qua combat in Valkyrie Elysium wel goed, maar valt er nog heel wat te behalen op grafisch gebied en level design. Daarnaast is mijn PS5 tijdens het spelen van de demo ook een keer gecrasht en heb ik een manier gevonden om de demo te softlocken. Ik hoop dat de uiteindelijke versie van Valkyrie Elysium deze problematiek niet meer heeft en we ook daadwerkelijk een waardig nieuw deel in de serie krijgen.

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Valkyrie Elysium

Series

-

Uitgever

Square Enix

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, PlayStation 5

Releasedatum

29 september 2022

Ontwikkelaar

Square Enix

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord