Raw Fury @ gamescom 2024 - Blue Prince, Knights in Tight Spaces & Post Trauma

-

De indie-uitgever Raw Fury was weer aanwezig tijdens gamescom 2024 met een mooie line-up. Terwijl ze op dit moment bezig zijn met het volgooien van de intergalactische bezineslurper Star Trucker, hebben Claudia en Bram een aantal toffe demo's mogen checken in de B2B-booths. Bij Gameliner zijn we niet vies van indiegames, we moedigen de creatie van unieke avonturen alleen maar aan! Daarom zijn hier onze First Impressions van deze aankomende Raw Fury-games.

Raw Fury gamescom 2024 First Impressions

Post Trauma - Voor de klassieke Silent Hill-ervaring

Heyo, Bram hier! Raw Fury staat altijd op mijn lijstje wanneer het gaat om gamescom afspraken. Ik ben behoorlijk te spreken over het diverse portfolio dat ze aanbieden, maar het zijn ook gewoon hele fijne mensen daar - ik kom daar graag langs. Vorig jaar maakte ik kennis met Roberto Serra Gascón - de eigenaar van Red Soul Games. Destijds werkte hij in z'n eentje aan Post Trauma. Dit is een horrorgame, geïnspireerd door de klassiekers van destijds, zoals Resident Evil en Silent Hill. De eerste keer spraken wij over de ontwikkeling van de game en ervaarde ik één van de levels. Ditmaal nam Roberto mij mee door het intro van de game en we spraken over de vele veranderingen die de game, de studio en de industrie gekend hebben in een jaar tijd.

Zo werkt hij niet meer alleen aan de game. Red Soul Games is uitgegroeid tot een kleine studio met een heuse schrijver, gameplay-programmeur en meer aan boord. De ambities zijn gegroeid en het is duidelijk wat Roberto wil bereiken met Post Trauma. Een horrorgame die het vooral moet hebben van atmosfeer en beleving. Een echte old-school ervaring met klassiek cameragebruik. Hij geeft vrij snel toe dat de combat inderdaad wat stroef aanvoelt, maar dat is niet te voorkomen. Of wat te denken van de puzzels die soms alle vormen van logica weten te ontspringen? Post Trauma begint aan te voelen als een échte liefdesbrief die ook de typfoutjes van het inspiratiemateriaal overneemt - maar dat is okay, want je merkt eigenlijk meteen dat Post Trauma vol met ziel zit. Ik kan in ieder geval niet wachten om met deze traumatische ervaring aan de slag te mogen wanneer Post Trauma releaset op 29 oktober.

Raw Fury gamescom 2024 Post Trauma 1
Raw Fury gamescom 2024 Post Trauma 2
Raw Fury gamescom 2024 Post Trauma 3

Knights in Tight Spaces - We hebben nog niet genoeg deckbuilding roguelikes

Claudia is ook bij Raw Fury langsgeweest en wel voor twee hele bijzondere games. De eerste daarvan is Knights in Tight Spaces. Het lijkt alsof sinds het succes van Slay the Spire steeds meer indie-ontwikkelaars roguelike deckbuilders zijn gaan ontwikkelen. Het mooie hieraan is wel dat het niet alleen bij deckbuilding en card-based combat blijft, maar dat er steeds meer andere gameplay-elementen van andere genres aan toegevoegd worden. Dat is dus ook het geval bij Knights in Tight Spaces. Dit vervolg op Fights in Tight Spaces combineert de roguelike deckbuilding mechanics die we kennen van games als Slay the Spire met tactische grid-based combat. Je hebt verschillende soorten personages met verschillende vaardigheden die we kennen van de klassieke RPG-klassen. Zo heb je bijvoorbeeld de zwaardvechter die melee-aanvallen kan doen en de boogschutter die op afstand kan aanvallen. Je deck stel je samen met verschillende kaarten die specifiek voor een type vechter gebruikt kunnen worden.

Ik heb een klein stukje van Knights in Tight Spaces kunnen spelen. In mijn half uurtje met de game heb ik verschillende personages kunnen uitproberen en verschillende kaarten. Ik moet zeggen dat ik het verrassend goed vind werken. Normaal kun je bij een game met tactische combat een personage aanklikken en kiezen voor een aanval of een vaardigheid, bij Knights in Tight Spaces doe je exact dat, maar kies je een kaart in plaats van dat je simpelweg een aanval aanklikt. Het voelt als een frisse kijk op het deckbuilding genre en op het grid-based tactische combat genre. Ik had het in ieder geval erg naar mijn zin tijdens het spelen en aan een half uurtje had ik zeker niet genoeg! Helaas heeft Knights in Tight Spaces nog geen exacte releasedatum, dus het is nog even afwachten.

Raw Fury gamescom 2024 Knights in Tight Spaces 1
Raw Fury gamescom 2024 Knights in Tight Spaces 2
Raw Fury gamescom 2024 Knights in Tight Spaces 3

Blue Prince - Een prachtig passieproject

Claudia's tweede Raw Fury-afspraak was voor Blue Prince, een heel bijzonder passieproject. Tonda Ros, het meesterbrein achter deze game, wist mij vanaf het moment van onze eerste ontmoeting direct te boeien met zijn verhaal. Hij vertelde mij dat hij al bijna acht jaar bezig is met Blue Prince. De eerste jaren in zijn eentje, nu inmiddels met een klein team enthousiastelingen. Vol verwachting begon ik dan aan mijn demo van Blue Prince. Blue Prince is een puzzelgame waarbij je de 46ste kamer in een groot landhuis moet zien te vinden. Dit doe je door elke keer door een deur te gaan in een kamer. Wanneer je door een deur heen gaat, krijg je de keuze uit drie verschillende kamers waar je uit wilt komen. Er zijn verschillende soorten kamers die elk een ander effect hebben en een ander aantal uitgangen. Wanneer je niet meer verder kunt, omdat geen enkele van de nieuwe kamers een uitgang heeft, eindigt je dag en kun je het de volgende dag opnieuw proberen. De kamers die je dan voor je kiezen krijgt, zijn dan echter heel anders.

Ik was enorm verrast toen ik dit half uurtje met de game aan de slag ging. Het lijkt een heel simpel en wellicht ietwat saai concept, maar deze simpele mechanic maakt voor een enorm interessante puzzel-ervaring. Naast het puzzelen met de kamers die je toegeworpen krijgt, vind je in de kamers zelf af en toe ook puzzels. Deze kunnen je helpen om verder te komen, of leren je meer over de achtergrond van de game. Ik kon geen genoeg krijgen van mijn speelsessie en hoe verder ik kwam in het landhuis, des te nieuwsgieriger ik werd. Ik heb altijd al een beetje een zwak gehad voor solo indie-developers en Tonda Ros wordt zeker toegevoegd aan het lijstje met solo devs die je in de gaten moet houden. Blue Prince heeft nog geen releasedatum, maar wanneer deze game ook uit zal komen, ik wil het alvast een GOTY-nominatie meegeven.

Raw Fury gamescom 2024 Blue Prince 1
Raw Fury gamescom 2024 Blue Prince 2
Raw Fury gamescom 2024 Blue Prince 3

Nu heb je een goed idee waar Raw Fury allemaal mee bezig is! Tuurlijk staan er nog meer titels op de planning voor de indie-uitgever, maar deze drie kun je alvast op je wishlist zetten. Houd onze website vooral in de gaten voor alles rondom Raw Fury en de prikkelende indiegames die zij op de markt brengen.

Bram Noteboom Content Manager

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Blue Prince

Ontwikkelaar:

Dogubomb

Uitgever:

Raw Fury

Release:

Onbekend

Reviewscore:

-

Platforms:

PC
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord