Retrospectief: Famicom Detective Club - Een verborgen klassieker

-

Na ruim dertig jaar komt er een nieuw deel uit in de Famicom Detective Club-franchise. De trilogie die eind jaren tachtig en negentig verscheen op de Famicom Disk System deed het goed in Japan, maar is nooit in het Westen verschenen. Pas in 2021 konden westerlingen kennismaken met de Thriller Visual Novels. Nu werd eerder dit jaar een gloednieuwe game, The Smiling Man: Famicom Detective Club, aangekondigd. Laten we voor de release een stapje terug doen en terugkijken op de interessante geschiedenis en gameplay van deze franchise.

Famicom Detective Club

In den beginne was er Yoshio Sakamoto

Dat Famicom Detective Club niet meteen in je hoofd opkomt als je het met iemand over Nintendo hebt, is logisch. Meestal denk je dan aan Mario, Zelda, Donkey Kong of Metroid. Laat die laatste naam nou een rol spelen, want Yoshio Sakamoto, de director van Metroid, is zijn loopbaan begonnen met de Famicom Detective Club-games. Volgens Sakamoto vormde de Famicom Detective-games zelfs het keerpunt in zijn carrière. De director begon in de jaren '80 namelijk met gamedesign en werkte aan ondere Donkey Kong Jr. en Balloon Fighter. Toen hij een periode niks te doen had, werd hij benaderd door Gunpei Yokoi die als de bedenker van de iconische Game Boy bekend staat.

Yokoi vroeg of Sakamoto interesse had om hem te helpen met het bedenken van een game met de naam Famicom Shonen Tanteidan (Family Computer Youth Detective Group). Sakamoto pakte de kans en ging samen met Nintendo’s R & D-team aan de slag. De ontwikkeling verliep echter moeizaam, omdat er geen basis was om mee te werken en Nintendo nog nooit aan een game had gewerkt waar het verhaal centraal staat. Sakamoto besloot een risico te nemen door de rol van scenarioschrijver op zich te nemen. Hij besluit op advies van zijn team voor een geheugenverlies verhaal te kiezen.Hij liet zich hierbij inspireren door The Portopia Serial Murder Case, een visual novel-game van Dragon Quest-bedenker Yuji Horii, de detective boeken van Seishi Yokomizo en de horrorfilms van regisseur Dario Argento. Uiteindelijk kwam The Missing Heir uit in 1989 voor de Famicom Disk System.

Famicom Detective Club1

Los het mysterie op

De gameplay van de eerste Famicom Detective Club-games zijn simpel, wat logisch is vanwege de technische kracht van de NES die niet veel mogelijkheden had om mee te werken. In The Missing Heir speel je als een hoofdpersoon zonder naam die onder een klif gevonden wordt. Eenmaal wakker geworden blijkt hij aan geheugenverlies te lijden en heeft hij geen idee hoe hij onder de klif terecht is gekomen. Uiteindelijk gaat de hoofdpersoon samenwerken met assistent detective Ayumi Tachibana om het mysterie rondom de moord van een rijke familie op te lossen. Dit deed je door verschillende locaties te bezoeken, NPC’s dingen te vragen, dingen op te pakken, een object te onderzoeken of door een item aan een NPC te laten zien in de hoop een nieuwe clue te vinden om de zaak op te lossen.

Deze gameplay werd ook voor de twee andere delen in de originele serie gebruikt. Zo hebben we The Girl Who Stands Behind, een prequel van The Missing Heir en The Past that Disappeared in the Snow (Yuki ni Kieta Kako) een vervolg op The Missing Heir, waar Ayumi op onderzoek uitgaat om het mysterie rondom de moord van de burgemeester van haar geboortedorp op te lossen om haar moeder te beschermen. Wat eerste twee games zo uniek maakt, is dat Nintendo zich in die tijd niet echt bezig hield met een uitgebreid verhaal. Games zoals Donkey Kong, The Legend of Zelda en Super Mario Bros, volgden hetzelfde verhaal: versla de vijand en red de dame in nood. Famicom Detective Club daarentegen bevat plottwists en een lineaire verhaallijn met verschillende verdachten die je moet ondervragen. In vergelijking met nu klinkt het allemaal simpel en kort door de bocht, maar voor die tijd was het zeer diepgaand.

Famicom Detective Club2

Introductie in het Westen en nieuwe game

Doordat de Famicom Disk System nooit in Noord-Amerika is uitgekomen, zijn de originele games nooit verschenen in het Westen. De SNES-remakes die in jaren '90 zijn verschenen, kwamen ook niet uit in Europa en Noord-Amerika. Pas in 2021 kwamen The Missing Heir en The Girl Who Stands Behind Me uit met de remakes op de Nintendo Switch. Deze remakes voegden, naast moderne graphics, ook een volledige voice over toe aan de personages, waardoor de personages nog levendiger zijn geworden. De remakes werden goed ontvangen door het publiek en de franchise kreeg hierdoor ook eindelijk aandacht in het Westen. Het leek erop dat Famicom Detective het laatste hoofdstuk eindelijk kon afsluiten, totdat er dit jaar een mysterieuze Emio teaser verscheen.

Later werd er bevestigd dat het om een gloednieuwe Famicom Detective Club-game ging genaamd Emio: The Smiling Man. Yoshio Sakamoto keert terug in zijn rol als scenarioschrijver en producer. Net als in de andere games uit de serie staat het oplossen van een moord centraal. Dit keer gaat het over de mysterieuze Emio die verdrietige meisjes een papieren zak met een lach aanbiedt in ruil voor hun leven. Het is aan de speler om deze Urban Legend een halt toe te roepen. Volgens Sakamoto is Emio: The Smiling Man een samenvoeging van alles wat zijn team geleerd heeft van de klassieke games en nieuwe ideeën die hij door de jaren in zijn achterhoofd heeft bewaard. Vanaf 29 augustus kunnen fans terugkeren naar de wereld van Famicom Detective Club om na dertig jaar een nieuw mysterie op te lossen.

Emio  The Smiling Man

Wat zijn jouw ervaringen met de Famicom Detective Club-games? Laat het ons weten in de reacties!

Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Emio – The Smiling Man: Famicom Detective Club

Ontwikkelaar:

Nintendo

Uitgever:

Nintendo

Release:

29 augustus 2024

Reviewscore:

Platforms:

NSW
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord