Revisited: Hoe gaat het met Stardew Valley in 2024?

Geplaatst: 2 april 2024 10:00
Aangepast: 7 april 2024 10:55

Acht jaar geleden verscheen Stardew Valley op de pc. Een farming simulator, waarin je het normale leven verlaat om de boerderij van je opa over te nemen. Wie had gedacht dat deze indie game zou uitgroeien tot één van de of zelfs de meest geliefde game in het genre. Nu is net de 1.6- update voor de Stardew Valley uitgekomen en leek het mij een mooi moment om naar Stardew Valley terug te keren en te zien hoe het ervoor staat met deze game na de update.

Relaxing ten top

In mijn tijd bij Gameliner heb ik mijn liefde voor Stardew Valley nooit verborgen gehouden. Het is namelijk bijna de perfecte farming simulator. Het is relaxend, bevat een goed uitgewerkte cast en er zijn veel dingen om te doen. Tel daar nog eens een geweldige, passende soundtrack bij op en je hebt een parel in handen. Een andere kracht van de game is de vrijheid die je hebt. Er zijn verschillende paden die de speler kan bewandelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je boerderij te optimaliseren en zoveel mogelijk geld te verdienen, de liefde te vinden en een familie te starten, de mijnen in te gaan om verschillende schatten te vinden of om de hele dag te vissen aan de zee, meer of rivier. Er zijn ook twee main questlines waaruit spelers kunnen kiezen. De route waar je het opneemt tegen het kapitalistische Joja Cola-merk en het Community Center nieuw leven inblaast of waar je gaat samenwerken met het merk en hierdoor een opslagplaats met heel veel geld kunt bouwen.

Hier heb ik het alleen over de 1.0-versie van Stardew Valley, want in de acht jaar sinds de release zijn er zes grote updates uitgekomen. Zo voegde 1.1-update Shane en Emily toe als romance kandidaten, werden er vier nieuwe boerderij types toegevoegd en nog veel meer. De 1.2 -update is de kleinste qua content, maar voegde wel verschillende lokalisaties toe. De grootste en misschien wel de populairste is de 1.3-update uit 2018. Deze voegde namelijk de multiplayer aan Stardew Valley toe, waardoor het eindelijk mogelijk was om samen met je vrienden te spelen. Dit blijft naar mijn mening de belangrijkste update voor de game. Voor deze Revisited ben ik samen met Anita een boerderij gestart en het is gewoon zo gezellig om samen het dorp te ontdekken, met elkaar dingen uit te spoken of samen in de mijn bijna flauw te vallen, omdat we de tijd niet in de gaten hielden. De kwaliteit van deze update is niet het enige, het toont ook de grootste kracht achter de game, namelijk het luisteren naar de community.

Stardew Valley Revisted

Trouw aan de community

De multiplayer is namelijk een mechaniek waar spelers van Stardew Valley al jaren om gevraagd hebben. Eric Barone, de ontwikkelaar van de game, had het succes van de game voor lief kunnen nemen door geen grote updates te maken of betaalde DLC’s uit te brengen. In plaats daarvan heeft hij geluisterd naar zijn fans en de multiplayer gratis aan de game toegevoegd. Je zou dan denken dat de prijs hoger werd, maar die is altijd hetzelfde gebleven. Barone is trouw aan zijn community en ziet Stardew Valley als een passieproject waar hij naar terugkeert. De 1.4-update voegde voornamelijk updates aan de multiplayer toe door onder andere een speciaal boerderij type uit te brengen en de mogelijkheid om een bioscoop te bouwen als je de main quest hebt uitgespeeld.

Nu komen we bij de 1.5 en 1.6-updates aan, de updates die niemand aan zag komen. Ten eerste, omdat de 1.5-update een totaal nieuwe endgame questline toevoegde met Ginger Island. Dit is een eiland met een nieuwe boerderij en heeft meerdere questlines, nieuwe kleding voor de NPC’s en een mijn met totaal nieuwe monsters om het tegen op te nemen. Deze update zorgde ervoor dat vele fans terugkeerden naar de game om de nieuwe content uit te proberen. Iedereen dacht dat het na vijf updates wel klaar was. Er is al zoveel toegevoegd en de staat van de game was al goed. Barone kondigde ook aan dat hij bezig was met de ontwikkeling van Haunted Chocalatier, waardoor fans dachten dat de updates voor Stardew Valley voltooid waren. Toen werd vorig jaar de Stardew Valley 1.6-update aangekondigd.

Stardew Valley Revisited

Is de 1.6 de moeite waard?

Hoewel de Stardew Valley 1.6-update geen nieuw gebied toevoegt, zit hij net als zijn voorganger vol met content. Een nieuwe boerderij waar je begint met twee kippen en een speciaal gras wat de kwaliteit van je dierproducten verhoogt. Er zijn nieuwe festivals en nieuwe questlines als je op al je vaardigheden level tien hebt bereikt. Ook is er een Joja-versie om de Ginger Island quests te kunnen voltooien en zijn er watervallen toegevoegd om je boerderij er nog mooier uit te laten zien. Of iets beter als je een sloddervos bent zoals ik die vergeet haar hele boerderij op te ruimen. NPC's hebben nu ook meer unieke dialogen op basis van de activiteiten die je doet en zo de game nog levendiger laat aanvoelen dan voorheen. Het is nu ook mogelijk om in de multiplayer met acht mensen in plaats van vier samen te spelen.

Je hebt nu verschillende power ups om je vaardigheden te verbeteren in de vorm van boeken. Zo heb ik de Monster Compendium gevonden die de kans op dubbele loot van monsters verhoogt. Het is ook mogelijk om power ups te kopen bij de nieuwe boekverkoper die twee keer per seizoen naar de vallei komt, maar die kosten wel een duit. Er liggen ook nog meerdere power-ups door de hele vallei verspreid voor de speler om te ontdekken. Dus is de Stardew Valley 1.6-update de moeite waard? Jazeker! Eigenlijk was de game dat al bij de release in 2018 en is de game alleen maar beter geworden met de updates die volgden. Nieuwe spelers kunnen beginnen op een gloednieuwe boerderij die zich perfect leent voor de veeteelt en bestaande spelers hebben genoeg nieuwe endgame content om te ontdekken. Stardew Valley is een game die je op zijn minst geprobeerd moet hebben en daar heeft de 1.6-update zeker aan bijgedragen.

16update Stardew Valley

Stardew Valley is na acht jaar nog steeds goed bezig en zijn populariteit lijkt de komende jaren ook niet te gaan dalen. Mocht je de kans nog niet hebben gehad om de update te spelen, dan raad ik dat ten zeerste aan. De content die deze update aan de game toevoegt, is geweldig om te ontdekken. Als jullie mij willen excuseren, ik moet mijn planten water geven en ik wil een eend kopen om een paar Community Bundles te kunnen voltooien.

Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Stardew Valley

Series

-

Uitgever

Chucklefish

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation Vita, PlayStation 4, Xbox One, Mobile, Nintendo Switch

Releasedatum

26 februari 2016

Ontwikkelaar

Concerned Ape

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord