Tech: HP heeft duivels sterke laptop met Omen X 2S 15

Geplaatst: 8 maart 2020 14:00
Aangepast: 9 maart 2020 08:54

Tijdens de periode die ik had met een andere krachtpatser van een laptop, kregen wij van Gameliner de kans om een Omen X 2S 15 onder de loep te nemen. Ineens ben je dan in het bezit van twee apparaten die sterk genoeg lijken om Pixar-film te renderen. Een ongekende luxe. Bovendien was het mooi om beide in perspectief te plaatsen, want verschillen zijn er zeker. Feitje: mijn allereerste pc was een HP Pavilion, die ik vooral nodig had voor school. Die kon ik beperkt uitbreiden, maar HP is al jaren een degelijk en betrouwbaar merk dat nu ook al flink wat sporen heeft verdiend in de lucratieve gamers-markt. Dus hop, mijn Steam-account werd wederom geïnstalleerd en ging ik vrolijk verder op deze overtreffende trap van wat je dacht dat krachtig is. Ja mensen, het kan allemaal nog een tandje beter als we kijken naar de Omen X 2S 15.

Wat zit er onder de motorkap?

Waar de vorige laptop al niet misselijk was (samengevat: Nvidia RTX2070 met 8 GB, de processor een Intel i7-9750H en 16 GB ram-geheugen, gecombineerd met 1TB SSD in RAID 0), komt HP met een superlatief op de proppen. Want als je de laptop open doet, lacht er een sticker met Intel Core i9 je al tegemoet. Damn, kan het nog sneller? Uhm, jazeker. Want in dit geval zit er 32GB ram-geheugen in. En dacht je opslag van 1TB matig vinden? Ok. We knallen er 2TB in. Oh en als pièce de résistance, zit er een Nvidia RTX 2080 in. Double damn. Serieuze specificaties voor een laptop. Het was daarom een ideale kans om de twee laptops naast elkaar te leggen en te vergelijken tijdens de korte periode die ik met de kacheltjes had. Als het alleen aan de hardware moet liggen, is het overduidelijk dat we hier met een machine te maken hebben die alles aankan en zeer toekomstbestendig is. Laten we daarom eerst kijken naar het apparaat an sich.

Toen de beste man van UPS het pakket kwam brengen, viel mij meteen het gewicht op. Het was namelijk wat zwaarder dan de vorige laptop. Dat ligt echt niet aan het reepje extra geheugen, kan ik je vertellen. Afijn, met het unboxen kwam ik er al snel achter waarom de doos wat zwaarder is. Er zit namelijk een dikke rubberen accessoire in dat meer op een spank paddle lijkt dan waar het daadwerkelijk voor bedoeld is. Daarover zo meer. Deze laptop wordt eveneens vergezeld van een stevige, grote voeding. Al met al, een standaardpakket. De laptop zelf is licht afwijkend vormgegeven aan de buitenkant. Dit heeft meer te maken met de afgeronde rug van de laptop en de versmalling waarin het scharnier zit van het scherm. Als je het scherm openklapt, lijkt het scherm iets verhoogd te zijn, want er zit een open ruimte tussen scherm en toetsenbord. Ook HP heeft gebruikgemaakt van aluminium en een zachte kunststof waardoor het apparaat degelijk is en tegelijk comfortabel aanvoelt. En dan springt er direct iets in het oog.

Als je de laptop opent, dan zie je dat de indeling niet conventioneel is. Het toetsenbord is onderin geplaatst, met de trackpad rechts van het toetsenbord. Boven zit een breed vlak met spiegelend plastic. En die spank paddle? Die schuif je onderaan tegen de laptop aan. Dit dient dus als een verlengstuk van je laptop om je polsen op te laten rusten tijdens het typen. Een keuze die mij meteen doet fronsen. Deze accessoire is namelijk voor ergonomie bedoeld, maar hierdoor neemt de laptop meer ruimte op je bureau of op schoot in, waar je bovendien met een los onderdeel zit. Zonder je spank paddle is het gewoon niet lekker bedienen. Bovendien is het dus extra gewicht én een magneet voor vuil. Want hoewel het rubber prima aanvoelt, blijft er verbazingwekkend veel op vastkleven. De keuze van dit ontwerp wordt al snel duidelijk. In dat spiegelend vlak zit namelijk een extra beeldscherm tevens touchscreen verwerkt. Dit scherm is een Full-HD scherm en kan in feite alles wat je hoofdscherm ook kan. De bedoeling lijkt in de eerste instantie om jou als gamer systeeminformatie te geven, waaronder GPU-gebruik. Gimmick, maar is het echt handig?

Gamen en dagelijks gebruik

Dus een krachtpatser van jewelste met twee schermen. Hoe werkt dat in de praktijk? Nou, ik hoef je niet te vertellen dat dit systeem waanzinnig krachtig is. De 3D-mark score was beter dan het vorige systeem. Tijdens het spelen van games, leek de HP Omen X minder moeite te hebben met het toveren van alle pracht en praal op je scherm. De framerate lag hoger in alle gevallen, maar niet per se merkbaar. Wat wel direct merkbaar is, is het totaal aantal decibel dat dit apparaat produceert tijdens het gamen. Ik was erg verrast. Deze laptop volgt een meer traditionele route qua koeling en lijkt niet iets extra’s te hebben aangepast, om alle warmte in een dergelijke compacte vormfactor kwijt te kunnen. En toch bleef de laptop stiller dan de concurrent. Knap staaltje ontwerp. Het is nog altijd hoorbaar en dus ook voor deze laptop geldt dat het spelen met een headset wellicht de beste optie is.

Wat betreft het tweede scherm, heb ik gemengde gevoelens. Het biedt nuttige informatie, zeker voor gamers, zoals temperatuur, processorgebruik en netwerksnelheid. Voor je online potje knallen niet zo gek, maar of je nu daadwerkelijk ieder moment op dit scherm kijkt voor deze informatie? Nee. Wel kan je zaken als Spotify, Discord, Steam etcetera erop houden. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker kan communiceren of je favoriete muziek kunt beluisteren en bedienen. Verrassend handig. Letterlijk handig, want het is een touchscreen. Ook tijdens ‘kantoorwerk’ is het tweede scherm handig voor extra informatie. Het is zeker geen vervanger van een volwaardig beeldscherm ernaast, maar om in je gezichtsveld een extra touchscreen te hebben, heeft dus zijn voordelen. Waar ik minder over te spreken ben, is de indeling van het toetsenbord. Zonder die rubberen mat, is het gewoon niet lekker te bedienen, want door de verhoging liggen je handen niet in een comfortabele positie. Met de mousepad kun je de games bedienen, maar je moet behendige vingers hebben, wil je de linker- en rechtermuisknop onderin goed bedienen. Als dit een laptop puur voor gamers is, dan verwonder ik mij over deze keuze. Wellicht was daarom juist het argument dat gamers hoe dan ook een losse muis gebruiken, dat op deze manier de layout prima te doen is. Ik vraag me alleen af hoe houdbaar het gebruik van een tweede scherm is, als je dit aflegt tegen de ergonomie van deze laptop.

Hoe is de beleving met deze hardware?

Het was een interessante vergelijking met de twee krachtpatsers, vooral om ze letterlijk naast elkaar te zien ronken. Laat ik met de deur in huis vallen: De aanschafprijs is te hoog om de Omen X in deze configuratie aan te raden, zeker in vergelijking met de ASUS. Als eerste het scherm: het oogt wat fletser namelijk. De kijkhoek is meer dan prima, maar het kleurbereik oogt wat matter. Nu is het niet zo dat je dit apparaat per se gebruikt voor beeldbewerking, maar de streamers onder ons vinden dit misschien wel belangrijk. Het geluid vond ik wat prettiger, omdat het direct uit de doos over de gehele linie strakker klonk. Er prijkt Bang & Olufsen rechtsboven in, maar vaak is dit niets meer dan marketing. Doordat de speakers letterlijk het geluid van de zijkant projecteren, heb je een mooi ruimtelijk beeld. Deze keuze kan ik waarderen, dan in vergelijking met aan de onderkant van een laptop. Afijn, dit geluid hoef je dus minder aan te passen met een equalizer, maar het is niet per se B&O-waardig. De bediening met de toetsen is erg prettig. De travel is minimaal waardoor bediening direct is. Bovendien is het toetsenbord volledig naar eigen wens in te richten qua belichting. Top, want zo kan je meerdere schema’s aanmaken voor games of andere software.

Het draait uiteindelijk om de games uiteraard en hoe deze op je scherm worden getoverd. Eerst 3D-mark. Het verschil in score is er, maar ik had gezien de hardware een veel groter verschil verwacht in de vergelijking. Een verschil van honderdzestig punten is relatief gezien met deze benchmark best wat, maar niet wanneer je het prijsverschil en hardware in het achterhoofd houdt. Bijzonder. Tijdens het spelen krijg je prima prestaties en ook hier is de framerate in de basis prima op orde. Wanneer je alles op het hoogste niveau instelt in games zoals Shadow of the Tomb Raider zie je vergelijkbare resultaten. De eerste avond-scène in Mexico verloopt beduidend beter en komt het niet onder de dertig fps. Destiny 2 blijft veel beter in de hoogste regionen van negentig fps en oude school klassieker Half Life 2 komt niet eens onder de tweehonderd. Trackmania Turbo is ontiegelijk snel en Quake Champions bleef over het algemeent rond de honderd fps. Kortom, deze laptop is zonder meer toekomstproof als je heilige graal voor shooters en racers zestig fps is en voor platform en avonturen games dertig fps is.

Nu ben ik wel benieuwd wat voor jullie als gamers belangrijker is: de beste hardware of toch stiekem de prijs?

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord