Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Terugblik: De Sims 2 - De game met de meeste passie

Geplaatst: 8 mei 2022 14:00
Aangepast: 8 juli 2022 23:27

Hoewel veel simmers De Sims 3 als de beste game in de franchise zien, behoort die titel naar mijn mening bij diens voorganger De Sims 2. In mijn laatste retrospectief gaf ik aan dat De Sims 3 nog steeds heel leuk is om te spelen, maar hoe zit het met het tweede deel? Ik test het uit en keer terug naar misschien wel mijn favoriete game aller tijden.

Terug in de tijd

Meteen bij het opstarten van de game werd ik overvallen door nostalgie. De intro en het laadscherm brengen vele herinneringen boven zoals de keer dat ik over de schouder van mijn zus meekeek, toen ze De Sims 2 aan het spelen was. Niet de nostalgie, maar ook de Create a Sim en meubels laten overduidelijk zien dat de game uit begin 2000 stamt. Crop tops en baggy jeans en de nodige… unieke haarstijlen. Gelukkig kan de Sims 2 met een vleugje CC gemoderniseerd worden waardoor je sims er stijlvoller en modern uitzien.

Je merkt wel dat De Sims 2 op sommige vlakken best verouderd is. In de cas-sectie zie je dat vooral. Waar je in De Sims 4 kan kiezen uit vele huidskleuren en lichaamsvormen, kan er in het tweede deel uit maar vier huidskleuren en maar liefst twee lichaamsvormen gekozen worden. Deze bestaan uit dun en bierbuik. De belangrijkste onderdelen blijven natuurlijk de gameplay en de graphics. Hoewel de graphics ook wat verouderd zijn, kan ik zeggen dat de gameplay nog net zo goed is als ik mij herinner.

De Sims 21

Lore galore

De basegame van De Sims 2 bevat drie wijken: Droomzicht, Vreemdvoort en Veronadorp. Met de jaren kwamen er met de uitbreidingspakketen ook nog Rivierbloesemheuvel, Wenswijk en Belladonnalaan bij. Daarnaast had je ook nog subwijken die je kon toevoegen, zoals universiteiten, vakantiebestemmingen en uitgaansgebieden die je sims kunnen bezoeken met een auto of taxi. Hoewel De Sims 2 geen open wereld is als diens opvolger, is er genoeg voor je sims te doen en de laadschermen zijn best snel op mijn redelijk nieuwe laptop. Elke wijk is gevuld met het nodige drama, intriges en geheimen. Hoewel elke wijk vermakelijk is, komen ze niet in de buurt van de kwaliteit van de basegame.

De Sims 2 speelt zich vijfentwintig jaar na de eerste game af en oh boy is er veel gebeurd in die tijd. In Droomzicht, de buurt van De Sims 1, is de iconische Cora van der Kerkhof mysterieus verdwenen. Haar man Christiaan is een relatie gestart met veel jongere Dina Heethart die stiekem alleen maar uit is op zijn fortuin. Dochter Alexandra van der Kerkhof is verloofd met Stefano Begoli die achter haar rug om met elke vrijgezelle dame het bed deelt en eigenlijk helemaal niet wil settelen en ook zijn casanovagedrag niet wil opgeven. Dit is één van de vele voorbeelden van de geweldige lore van De Sims 2 en dit is nog maar één wijk uit de game. Je wilt deze families spelen en hun verhalen verder afmaken. Waar ik in De Sims 3 en 4 meestal zelf families maak, speel ik in het tweede deel liever met de bestaande families, puur omdat ze zo goed zijn uitgewerkt.

De Sims 23

Sims 4 kan hiervan leren

Hoewel De Sims 2 op leeftijd is, is het naar mijn mening nog steeds het beste deel in de franchise (tot nu toe). Ik ben niet de enige die dat vindt, want de community houdt de game in leven met mods en custom content (kleding, haar, meubels, etc.) om de game bij de tijd te houden. In ieder geval kan De Sims 4 dingen leren van zijn voorganger, want deze twee games delen veel gelijkenissen. De Sims 2 is alleen veel beter uitgevoerd.

De cutscenes bij bijzondere gebeurtenissen, auto’s, vrijwel geen bugs en vooral de vele details die de sims in het tweede deel bevatten. Zo rennen kinderen naar hun ouders toe als ze terugkomen van werk, rennen en schreeuwen ze het hele huis door met hun goede rapport of ze verstoppen het als ze een laag cijfer hebben. Getrouwde stellen knuffelen elkaar in bed, er is een aantrekkingssysteem die het in sommige gevallen makkelijker of moeilijker maakt om een relatie op te bouwen en nog veel meer. Ja, De Sims 3 is de meest innovatieve tot nu toe, maar De Sims 2 blijft voor mij altijd de beste en de Sims-game waar ik altijd naar terugkeer.

Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot De Sims 2

Series

De Sims

Uitgever

Electronic Arts

Reviewscore

-

Platforms

PlayStation 2, Nintendo DS

Releasedatum

4 november 2005

Ontwikkelaar

Maxis

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord