Top 5 van 15 jaar: The Witcher 3: Wild Hunt van Philip

Geplaatst:
Aangepast: 2 februari 2024 22:25

Het is enorm lastig om vijf games uit te moeten zoeken uit vijftien jaar gaming. Toch hebben we allen op de redactie een poging gedaan. Het was moeilijk, want ik heb heel wat geweldige games moeten schrappen. Er staan bijvoorbeeld geen games van Nintendo in mijn top 5 en zij leveren al jaren kwaliteit. Zo zou bijna elke, recente Zelda-game of Mario-game een goede kans maken, maar ik heb geen Nintendo Switch dus heb ik heel wat gemist. De PlayStation 4 heeft de laatste jaren veel exclusives die echt de moeite waard zijn. Gelukkig heb ik het voorrecht om veel van deze games te mogen spelen en ben ik door veel games weggeblazen vanwege hun originaliteit, geweldige verhaal en vloeiende gameplay. Voordat ik begin, moet ik even Grand Theft Auto V, Persona 5 en The Last of Us noemen als runners-up, want deze games zijn zeker de moeite waard. Hier komt mijn Top 5 van de afgelopen vijftien jaar.

5. Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

Hideo Kojima’s meesterwerk is al een tijdje uit en dan heb ik het niet over Death Stranding, maar over Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Ik ben al jaren fan van de Metal Gear Solid-serie, al zijn niet alle delen even sterk. In de laatste tactical espionage action game van Kojima kun je bijna alles doen waar je vroeger van droomde, sinds je het eerste deel uit de serie speelde. De verscheidenheid aan mogelijkheden om de vijandelijke bases zo stealthy mogelijk te infiltreren of zo luidruchtig mogelijk iedereen uit te schakelen, maken de opties oneindig. Door de uitvindingen van je eigen basis en de hulp van je sidekicks maak je het jezelf steeds makkelijker, en kun je de gekste dingen uithalen met de vijanden. Ook is het leuk om soldaten te rekruteren en materialen te verzamelen om je basis te versterken. Ook moet je je basis verdedigen tegen online indringers en kun je dieren verzamelen om je eigen dierentuin te bouwen. Helaas mist de game door de ruzie tussen Kojima en Konami het belangrijke laatste hoofdstuk, maar toch blijft de game een feest om te spelen.

4. God of War

In de God of War-serie heeft Kratos in zijn jonge jaren het hele Griekse pantheon uitgemoord. Nu is het dus tijd voor rust, maar helaas is de echtgenote van Kratos net overleden en moet hij voor zijn zoon Atreus zorgen. Samen moeten ze het as op de hoogste berg uitstrooien (haar laatste wens) en tijdens hun reis door Asgaard zie je de relatie, tussen de afstandelijke vader en de zoon die erkenning zoekt, groeien. De Noorse goden hebben hun eigen plannen en kunnen het duo niet met rust laten. De vertelling is verslavend en de gevechten in de game zijn uitdagend, maar zeker (na een aantal pogingen) te doen. Atreus lijkt in eerste instantie een minpunt, maar blijkt een steeds beter wordende hulp die belangrijk is voor de overwinning. De game is in verhouding niet heel lang in vergelijking met andere triple A-games, maar is zeer intensief en interessant. Er wordt er iets gezegd over hoe de moeder van Atreus hem eigenlijk wilde noemen en dat maakt zeer nieuwsgierig naar meer. Zeker, omdat je na het einde nog genoeg kunt doen en een teaser kunt vinden die echt geweldig is. Op naar Ragnarok.

3. Horizon Zero Dawn

Eén van de grote verrassingen van de afgelopen jaren die bij veel gamers in de smaak viel is Horizon Zero Dawn. Deze game neemt je mee naar een tijd waar de mensheid de verworven technologie heeft verloren, maar toch wordt de aarde bevolkt door ijzeren machines die lijken op verschillende dieren uit onze tijd. Dit is een interessant gegeven, want hoe is het mogelijk dat de wereld zijn technologie verloren heeft, maar er toch mechanische monsters rondlopen. Gelukkig kom je in deze action rpg er samen met Alloy achter hoe de mensheid het heeft weten te verpesten. Ze groeit op als buitenstaander om vervolgens de andere stammen te helpen in hun gevecht tegen de beesten. Het is een uitdaging om de zwakke plekken van de machines te vinden met je speciale optische scanner en ze vervolgens met pijl en boog te decimeren. Soms met stealth, maar soms ook gewoon in het open. Ook zijn niet alle mensen je goedgezind dus moet je het ook tegen hen opnemen. De afwisseling tussen verkennen en overleven in deze prachtige wereld maakt het een genot om de geschiedenis te ontdekken. Ik hoop dat Guerrilla Games snel met een aankondiging komt voor het vervolg. Hopelijk op PlayStation 5 als één van de eerste games.

2. Final Fantasy XV

De demo van Final Fantasy XV vond ik tegenvallen, want je kreeg weinig mee van het verhaal en de gevechten vond ik saai. Dat veranderde meteen toen ik de volledige game opstartte en de wereld van Eos leerde kennen. De roadtrip die Noctis met zijn drie maten (Gladiolus, Prompto, Ignis) onderneemt, voordat hij gaat trouwen, blijkt een epische te worden. De prachtige Espers die je mond doet openvallen, de soms belachelijk grote monsters die je op spectaculaire wijze kunt bevechten en alle verborgen schatten zorgen ervoor dat je zonder moeite je auto zal verlaten om de wereld echt te verkennen. Zelf de fetch-quests vond ik niet vervelend om te doen. Het Active Time Battle-systeem was altijd de standaard, maar de gevechten in FF XV zijn echt vermakelijk en vloeien als je de basis eenmaal doorhebt. Als je dan ook eenmaal met magic losgaat, begint het echt interessant te worden. Het verhaal van de game was meeslepend ondanks de slechte keuze om het te vertellen via meerdere media waardoor er grote gaten in het geheel zat. Desondanks ben ik zeer tevreden en staat de game in mijn top 3 van Final Fantasy-games (FF VI en FF VII, mocht je het je afvragen). Wanneer komt Final Fantasy XVI? We zullen nog even geduld moeten hebben aangezien de focus nu op de remake van Final Fantasy VII ligt en de verwachtingen hoog zijn.

1. The Witcher 3: Wild Hunt

De game waar ik het niet van verwachtte. Ik had al van meerdere vrienden gehoord dat de game geweldig is. De Game of the Year Edition met alle DLC was en is nog steeds om de zoveel tijd in de aanbieding (hint, hint), maar iets hield me altijd tegen. Een aantal weken geleden ben ik met het avontuur begonnen en het is echt een geweldige game die alles goed doet. Een interessant en bijzonder verhaal plus een boeiende hoofdpersoon en bijfiguren die het verhaal echt diepgang geven. De wereld van de Witcher is groot, vol met monsters, magiërs, heksen, bandieten en soldaten, en doet enigszins denken aan de wereld die Tolkien creëerde. De sidequests zijn erg diep en hebben een blijvende impact op sommige bijfiguren. Kies je ervoor om de weeskinderen te redden van een waarschijnlijke dood of zorgt je keuze voor hun ondergang? Help je die ene persoon waardoor je later opmerkt dat door deze actie iemand anders later zelfmoord pleegt? Zo heb je altijd twijfel of je het juiste hebt gedaan, maar dit geeft zeker een reden om deze game nog een keer te spelen ondanks de grootte. Dit is de enige game die in mijn folder JRPG’s mag staan en dat is een unicum. CD Projekt Red heeft een juweeltje afgeleverd en ik kan niet wachten op Cyberpunk 2077 die later dit jaar uitkomt.

Dit was mijn Top 5 van de afgelopen vijftien jaar. Ik weet dat er zeker hiaten zijn, maar jullie zullen ook begrijpen dat dit een onmogelijke opgave was. Zeker met de stijgende kwaliteit van de games die de afgelopen jaren zijn uitgekomen. Als je één van deze games nog nooit gespeeld hebt en het genre je aanspreekt dan zou ik je aanraden deze games zo snel mogelijk aan te schaffen en te gaan spelen. Sommige kosten veel tijd, maar zijn deze investering zeker waard. Veel plezier zou ik zeggen. O ja, mocht je nog meer ideeën willen opdoen. Houd dan de site van Gameliner in de gaten, want mijn collega’s zullen hun toppers de aankomende tijd ook met jullie delen.

Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord