Bit: 6: Siege bordspel ontvangen wordt een duur grapje

Geplaatst:

Bordspellen. Vroeger waren ze doodnormaal en zat iedereen op vrijdagavond te Monopoly-en, Mens-Erger-Je-Nieten of te Levensweggen. Deze tijden lijken - mede door de komst van digitaal entertainment en online samenkomen - voor een merendeel vergeten. Toch zijn er nog steeds mensen die vasthouden aan deze goede oude tijd van fysiek samenkomen en spelletjes spelen in een tastbare setting. Spelletjesmaker Mystic Games zag zo enkele jaren geleden zijn kans schoon om van Rainbow Six: Siege een bordspel te bedenken, welke via Kickstarter aan de nodige funding moest komen. Maar het leven is in de loop der tijd duurder geworden en het maken van dat bordspel ook, dus Mythic voelt zich nu genoodzaakt om backers om extra centen te vragen.

Kijk, ergens snappen we waar Mythics verzoek vandaan komt. Vroeger kostte een zak paprikachips en een fles cola nog geen knaak, terwijl je er nu bijna een extra hypotheek voor moet afsluiten. Die klote-oorlog in Oekraïne en COVID hebben de inflatie flink opgedreven. Daar heeft Mythic ook gewoon last van. Die poppetjes kosten - door de olieprijs - meer, minder, en dan toch weer meer. Om over het karton van het bord nog maar te zwijgen. Denk je dat karton aan de bomen groeit ofzo?

En dan hebben we het niet eens over de kosten van de manuren gehad. Die zwaar onderbetaalde Chinezen willen ook ineens twee keer zo veel Yen zien, tenzij je wil dat je 6: Siege doos net zo leeg is als de schappen van de Appie. Dus ja, ook daar moet meer geld heen. Maar waar halen we dat geld dan vandaan? Volgens Mythic zit er maar één ding op: meer centen trekken uit de portemonnee van de mensen die al hebben betaald, terwijl ze er nog niks voor ontvangen hebben.

Leuk vindt Mythic dat niet, aldus Mythic zelf. Met het schaamrood op de kaken wendt men zich tot de betalende achterban. "We hopen dat jullie onze keuze begrijpen. Jullie hebben respectievelijk al $69, $199 of $269 voor ons bordspel betaald, maar vragen nu een beetje extra". Dus, als we het goed begrijpen wordt dit dure bordspel nu nog duurder. Okay... hoeveel duurder? Hou je vast.

De 'Fresh Recruit' tier word met $39 opgehoogd, waardoor we ineens op $98 uitkomen. De 'Trooper' tier van $199 was al pittig, maar daar komt dus een slordige $99 bij, waardoor we uitkomen op $298. Maar goed, daar zitten dan wel map- en operator expansions bij inbegrepen. Wie destijds all-in ging en $269 betaalde voor de 'Smooth Operator' tier, mag nog eens $129 schuiven. Dat is $398... voor een bordspel, dames en heren.

Gelukkig dwingt Mystic je niet om linea recta naar de flappentap te rennen om ze financieel te spekken. Sterker nog, de fabrikant geeft je drie opties. Optie één: dokken (en gauw!). Kies je hiervoor, dan krijg je (waarschijnlijk) in oktober gewoon je langverwachte bordspel. Joepie! Optie twee: Betaal niet extra. Mag ook, maar dan krijg je het bordspel dus niet in oktober. Je krijgt het waarschijnlijk nog wel, maar pas wanneer de kosten matchen met je pledge, als dat al ooit gebeurt. Optie drie: Geld terugvragen. Dat mag ook, al kan het wel even duren voordat je het krijgt en het mag ook hun project niet te hard verstoren. Zodra dat gebeurt, gaat de refund-poort op slot. Oh ja, en als deze hele extra cash oproep massaal wordt genegeerd, dan trekt men de stekker uit het hele project en krijgt iedereen hopelijk ooit z'n geld terug.

Dus, de keuze is aan jou. Mythic Games kan er ook niet zo veel aan doen, dus het heeft geen zin om daar te klagen over geldtrekkerij. Zij vinden het ook niet leuk, weet je nog? Net als dat Daedalic het niet leuk vindt om de Elvish Taal in LOTR: Gollum in een DLC-pakket te stoppen. Het is niet dat uitgevers ons een poot uitdraaien om er zelf rijk van te worden hè. Dat snap je toch zelf ook wel hopelijk.

Bron: Kickstarter
Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Tom Clancy's Rainbow Six Siege

Series

Tom Clancy's Rainbow Six

Uitgever

Ubisoft

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

1 december 2015

Ontwikkelaar

Ubisoft

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord