Gamers zijn agressiever tegen vreemden

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Het is eens wat ander nieuws. Volgens een studie van de universiteit van Columbia zijn mensen die veel agressieve games spelen vijandiger t.o.v. vreemden. En dan hebben we het vooral over mannen, omdat zij nu eenmaal over een gigantische portie testosteron beschikken.

Onderzoek heeft aangetoond dat de testosteron van iemand die een competitieve game speelt hoger wordt wanneer hij van een vreemde wint, maar lager wordt als hij van een vriend wint. Een vaststelling dat suggereert dat games eenzelfde biologisch effect kunnen hebben als een echte oorlog.

In het algemeen dacht men dat het een voordeel zou hebben om enorm veel testosteron te hebben als je tegen een vreemd iemand moet vechten, omdat testosteron je agressiviteit verhoogt. Zo heb je natuurlijk meer kans om te winnen. Maar, als je het tegen vrienden of familie opneemt, vindt het lichaam het niet nodig om veel hormonen aan te maken, dus blijft je testosteron niveau laag.

Het is niet simpel geweest deze theorie te testen omdat de deelnemers in de meeste activiteiten natuurlijk testosteron produceren door middel van fysieke inspanning. Daarom had psycholoog David Geary hier iets op bedacht. Hij liet zijn proefpersonen Unreal Tournament 2004 spelen, wat geen fysieke inspanning vraagt.

David liet 42 mannen deze FPS spelen in zowel co-op als in een deathmatch. Hij ondervond dat het testosteron-niveau van leden van het winnende team onmiddellijk de lucht in schoot nadat ze gewonnen hadden. Dit gebeurde vooral bij degenen die het meeste hadden bijgedragen tot deze overwinning. Maar als de leden van dit team dan tegen elkaar moesten spelen, daalde het niveau van testosteron van de winnaar zelfs nog lager als van de verliezer.

Deze resultaten staven een studie door antropoloog John Wagner. Hij bestuurde de mannen van een Caribisch eiland. Als deze tegen elkaar moesten vechten, daalde hun testosteron-niveau, in tegenstelling tot wanneer ze tegen een vijandig dorp moesten vechten.

Lees meer