Review: Art Academy: Atelier Nintendo Wii U

Geplaatst: 4 juli 2015 08:00

Als iemand die al jarenlang tekent en illustreert (zie hieronder), was het aan mij om de nieuwe Art Academy-game te reviewen voor op de Wii U. De erg laag geprijsde Art Academy: SketchPad had ik al gelijk de eerste avond dat mijn Wii U werd aangeslingerd gekocht, en al een paar leuke schetsen op kunnen maken. Ik was daarom ook erg benieuwd naar wat allemaal niet kan in de veel meer uitgebreide Atelier-versie van Art Academy. Zou ik er net zo goed mee kunnen werken als met de professionele software op de pc? Zal het permanent mijn fysieke potlood en papier vervangen?

Teken Meej Avec Vince

Het eerste wat je sowieso nu extra hebt, is dat je lessen kunt volgen van een oude schilder genaamd Vince. Met een beetje tegenzin begon ik hieraan, want ik heb als ervaren illustrator niet veel bij te leren, dacht ik zo. Maar zoals met alles, is het het beste nooit iets te onderschatten en openminded en onbevooroordeeld aan te beginnen. De lessen zitten opvallend goed in elkaar kan ik wel zeggen. Stapsgewijs wordt op een leuke manier alles uitgelegd over de controls, teken- en schildertechnieken. Zelfs wordt er veel uitleg gegeven over waarom een techniek of toepassing in een tekenwerk diepte geeft, en krijg je ook nog wat kunstgeschiedenis mee in elke les. Supereducatief, en schattig en leuk gebracht. Verdere extra functies zijn dat je je drukke geverf kunt filmen, en dat je je eigen galerij kunt maken. Je kunt dan als een echte narcist rondlopen en genieten van je eigen creaties, zoals ik dat hieronder heb gedaan met mijn potloodtekening van Lara Croft op avontuur.

Van Goghelaar

Verder zijn de opties een beetje zoals dit ook gaat met tekenprogramma's algemeen. Je kunt verschillende soorten brushes, pencils en dergelijke kiezen, en kleuren en diktes hierin. Nu ben ik zelf gewend om in Photoshop vooral mijn tekenwerk te doen, en in mijn ervaring is het vooral altijd wennen aan hoe de brushes in andere tekenprogramma's aanvoelen. Verschillende potloden, pennen en kwasten voelen tenslotte ook stuk voor stuk anders. Er is behoorlijk wat keuze, zonder dat het te ingewikkeld wordt. Het begint met het kiezen van wat voor ondergrond je wilt hebben. Je materiaal reageert hier ook daadwerkelijk anders op, al zijn het geen heel grote verschillen. Daarna kies je je tools: potlood, krijt, houtskool of verf. Je kunt ook wisselen, maar tussendoor moet je je werk saven en vastleggen (kan niet meer gegumd worden dan!). Al het materiaal voelt redelijk tot goed aan zoals dit in het echt ook doet. Alleen verf wordt digitaal blijkbaar nooit droog, tenzij ik save, maar goed, dat is de magie van digitaal!

Voor een Karel Appel en een Eigen werk

Echt een professioneel teken- en schilderprogramma is Art Academy natuurlijk ook weer niet, maar voor de prijs van dertig euro kun je dat moeilijk verwachten. Er zijn een paar dingen die ik toch echt blijf missen. Zo kun je maar 'n stap terug in plaats van meerdere, maar elke kleine aanraking van het scherm geldt al als een actie. Zeker met het werken op zo'n touchscreen als van je Wii U-tablet, blijf je geregeld een uitschieter hebben of je bent even afgeleid en hebt heel je veld rood geverfd. Gummen werkt dan ook niet meer, dus kun je opnieuw beginnen. Regelmatig saven lost dit op, dat dan weer wel. Verder is het ook wel jammer dat je niet in lagen kan werken, al is dat met een echte canvas of tekening ook niet. Grootste gemis vind ik dat het tekenveld niet heel erg lekker werkt met details. Ik heb werken online gezien (vooral promotiewerk door Nintendo zelf naar buiten gebracht) waarvan ik mij afvraag hoe je dit moet doen. Waarschijnlijk is het wennen, want je kunt wel in- en uitzoomen. Je kunt je werk via SD-kaart opslaan als JPG, mocht je op de pc het werk echt af willen maken, of gewoon bewaren. De resolutie is die van full HD: 1920x1080 pixels. Klinkt als een groot plaatje, maar voor artwork valt dit heel erg mee, al is het wederom ook echt niet slecht.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Art Academy is een zeer goedkope Photoshop light. Voor dertig euro haal je een tekenprogramma in huis waarbij je goed kunt digitaal tekenen en schilderen, plus dat het zowel kinderen als bejaarden op een leuke educatieve manier leert tekenen en schilderen. Je hebt ook echt redelijk veel lessen, en ik heb er ook echt weer wat van opgestoken. Fijn is ook dat je lekker op de bank of in de tuin kunt zitten met je Wii U GamePad, mits je de connectie met je Wii U goed weet te houden. Bij mij werkte dit prima, en ik zal deze zomer geregeld een krabbeltje in de tuin gaan doen, en deze posten in de Miiverse, doe ik daar ook weer eens een keer wat mee.

    Goed
  • Goed teken- en schilderprogramma
  • Bevordert creativiteit
  • Leuke en echt leerzame lessen
  • In detail werken is echt wennen
  • Geen echt hoge resolutie mogelijk
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Art Academy: Atelier

Series

-

Uitgever

Nintendo

Reviewscore

Platforms

Nintendo Wii U

Releasedatum

26 juni 2015

Ontwikkelaar

Headstrong Games

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord