Review: Blackguards 2 Pc

Geplaatst: 20 januari 2015 10:00
-

Je ligt in een doolhof. Om je heen zie je niks anders dan spinnen. Je enige contact is je cipier die naar je snauwt. Je hebt geen hoop op ontsnappen. Of toch? Het is een doolhof, dus er moet een uitweg zijn Je trotseert de bijtende spinnen, en terwijl je hun gif door je heen voelt vloeien, weet je dat je hier uit gaat komen

Blackguards 2

In de RPG-TBS-puzzle-game Blackguards 2, ontwikkeld en uitgegeven door Daedalic Entertainment, duik je in de fantasywereld van Aventuria (wat een naam!) om aldaar de orde te herstellen. De Blackguard-serie is gebaseerd op het Duitse The Black Eye (Das Schwartze Auge) pen&paper role-play-syteem, een van de populairdere systemen van Europa. Het land Aventuria is overgenomen door een vuig figuur genaamd Marwan, een rivaal van onze protagonist Cassia. Cassia begint het verhaal dan ook opgesloten in een naar het eerste oog onmogelijk ondergronds doolhof. Zij heeft als enige gezelschap spinnen, wiens giftige beten haar langzaam maar zeker gek maken en haar gezicht verminken. Maar er moet toch echt een uitweg zijn

Zwaarden en spreuken

Blackguards 2 kent een aantal bekende elementen uit zowel het RPG-genre als het turn-based-strategy-genre. Je ontwikkeld je character qua skills, abilities en spells middels de ervaringspunten die je verdient per gespeeld level van de game. Dit systeem maakt dus geen gebruik van levels, maar je kiest zelf op dat moment wat je een goed idee vindt voor je character. Ook kun je als je bij een handelaar komt extra pantser en wapens kopen om je character meer punch te geven. Pantser komt in sets, waarbij je als je de hele set hebt verzameld extra effecten krijgt. Je wapens kunnen variëren van bogen tot dolken, van bijlen tot twee handige zwaarden. De opties voor zowel wapens als vaardigheden en spreuken zijn zeer divers, waardoor je je character op jouw eigen manier kunt opbouwen.

Op avontuur!

De game zelf schakelt over van tussenschermen met onder andere dialoogopties naar de te spelen levels om je verhaal te vervolgen. De levels zijn opgebouwd uit puzzels en gevechtsmomenten. De puzzels variëren tussen simpel hendels overhalen tot het strategisch gebruiken van je terrein (dingen laten omvallen zodat je vijanden er moeilijker langs komen, dingen stukslaan zodat je erlangs kan, dingen in brand zetten). Niet heel ingewikkeld, maar door het turn-basedsysteem, waarin je characters maar een beperkte hoeveelheid acties uit kan voeren of stukken kan lopen, toch best pittig. De tussenschermen die je krijgt tussen de levels geven opties tot dialogen, het trainen van je character en het veranderen van je equipment. Hiernaast is er nog de grote landkaart, waarop je landje-pik speelt met de tegenstander om het rijk onder je controle te krijgen. Dit alles doe je niet alleen, daar je een groot scala aan extra partymembers bij kunt krijgen gedurende de game. De game zelf is tussen en tijdens de levels vergezeld van degelijke voice-acting, wat het net nog iets verder verrijkt.

Frustrerende mix

Helaas is het bij Blackguards 2 niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De game heeft namelijk wat issues. Door de mix van RPG, TBS en puzzelgame worden de individuele elementen juist tenietgedaan. Door de keuze van tussenschermen om je party te managen, kun je tijdens de levels hier niks aan doen. Als je dus vergeet om je equipment te managen, dan loop je hier gegarandeerd tegenaan tijdens het level, zeker als je dan wel je inventory kunt openen maar er niks in kan veranderen. Dit kan al snel frustraties opleveren, daar een level ongeveer twintig à  dertig minuten duurt om te spelen. Als je dan constateert dat je een fout maakt, mag je dit helemaal opnieuw doen, daar je niet tijdens een level kunt saven. De puzzels komen soms erg slecht uit met de hoeveelheid acties die je per beurt kunt doen en zeker als je al redelijk strak moet spelen om de levels te halen, is het gebruik van de kans op het raken van je tegenstanders soms erg frustrerend als je door een paar keer keiharde pech een level niet haalt. De turn-based-actie gaat door, zelfs al zijn er geen vijanden zichtbaar. Hierdoor loopt het allemaal te traag.

Gebrekkige immersion

Een RPG moet je het verhaal inzuigen, een cruciaal iets in zoén game. Maar deze game doet dat niet. Je hebt maar weinig vrije keuze, je wordt er letterlijk bij je schouders doorheen geduwd. Het gebruik van de tussenschermen en levels breekt de immersion van de game ook erg, daar je telkens uit het verhaal wordt gegooid. Er is geen doorlopende game zoals bij bijvoorbeeld games als Wasteland 2 of Baldur's gate. Hierdoor zit je te vaak met het laadschermgevoel, waardoor je er niet echt in kunt kruipen. Ook gebeurt alles scripted, waardoor je geen gevoel van keuze hebt.

Het eindoordeel van Joost van Dyck

Blackguards 2 probeert een heleboel dingen tegelijk te zijn, maar faalt daardoor in mijn ogen in de combinatie. De game voelt enorm traag en lang aan, ondanks het feit dat het een turn-based-game is. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een grote fan van turn-based-games. Maar in deze game, juist door de manier waarop de combinatie van puzzels en strategisch RPG is gemaakt, gecombineerd met de gebrekkige immersion, raak zelfs ik de interesse kwijt. Heel jammer, want de game heeft veel dat goed werkt. In essentie is de combat gaaf, het uitbouwen van je character goed uitgewerkt en de setting erg tof. Maar juist door de iets te ambitieuze combinatieslag die de game probeert te maken, slaan ze weer een paar planken mis. Erg jammer, want je ziet dat er veel werk in de game is gestoken. Mooie levels, uitgewerkte characters en een volle, actieve setting zijn namelijk wel te vinden. Ik denk dat het er uiteindelijk om draait of je van (soms extreem) moeilijke puzzels houdt en een AI die het je opzettelijk moeilijk maakt. Want is essentie zou het een goede RPG kunnen zijn.

    Voldoende
  • Goede setting
  • Goede RPG-elementen
  • Goede voice-acting
  • Immersionbrekende gameplay
  • Traag, zelfs voor TBS
  • Ongebalanceerde puzzels

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Blackguards 2

Ontwikkelaar:

Daedalic Entertainment

Uitgever:

Daedalic Entertainment

Release:

20 januari 2015

Pc

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord