Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Endless Space - Disharmony

 • Ontwikkelaar Amplitude Studios
 • Eerste releasedatum 26 juni 2013
 • Platformen Pc
 • Gameliner score

Review: Endless Space - Disharmony - Pc

Ik was verheugd toen ik de reviewcode kreeg voor de nieuwste uitbreiding voor de uitstekende 4X-ruimtegame Endless Space. Deze game was al erg goed en voor mij een nieuwe maatstaaf voor het genre. Wat zou er veranderd zijn? Wat is er nieuw? Once more into the stars...

Endless Space: Disharmony

In deze nieuwe uitbreiding voor Endless Space, ontwikkeld door Amplitude Studios en uitgegeven door Iceberg Interactive, veranderen een aantal zaken en worden een hoop dingen toegevoegd. Waar het in Endless Space om draait is om met je gekozen (of zelfgemaakte) ras de sterren te veroveren. Nu is er in Endless Space een nieuw rastype uitgekomen: de Harmony. Het grote verschil met de andere rassen is dat dit ras zonder Dust werkt. Dust is het geld dat in Endless Space gebruikt wordt, dus dat geeft een interessante twist. Het voordeel is dat dit nieuwe ras geen geldproblemen kan krijgen, maar ook geen dingen kan kopen, zoals helden en huurlingen. Deze unieke speelstijl zet dit ras op een heel ander spoor dan de andere rassen. Maar hier blijft het niet bij.

Meer boem en explosies!

Voor de ruimtegevechten zijn er ook dingen veranderd en toegevoegd. Je zelf ontworpen ruimteschepen kunnen nu uitgerust worden met wapens die specifiek zijn ingesteld voor lange of kortere afstanden waardoor gevechten spannender kunnen worden. Naar mate de afstand die je instelt korter wordt, wegen de wapens minder en kun je er meer monteren. Het nadeel is dat je dan op langere afstanden minder schade doet. De balans die je hierin schept maakt veel uit in gevechten, dus overweeg dit goed! Ook zijn er nieuwe eenheden toegevoegd: fighters en bombers. Deze kleine eenheden ondersteunen je grotere schepen in de ruimtegevechten door de kleinere eenheden van de vijand te onderscheppen en de schepen van je vijand aan te vallen. Maar deze eenheden kunnen meer doen, zoals invasies ondersteunen. Invasies? Ja, invasies!

We come in peace!

Een gloednieuwe feature in Endless Space: Disharmony is de verandering van het mechanisme waarmee je planeten inneemt. Vroeger moest je je vloot in een baan om de planeet plaatsen en wachten. In Disharmony kun je speciale modules vol soldaten in je schepen plaatsen, bommenluiken installeren en, ondersteund door je fighters en bombers, een planeet direct innemen. De kans op slagen is gebaseerd op de grootte van je invasieleger en de grootte van het verdedigende leger. Hierdoor ben je mobieler in je gevechten in plaats van dat je moet wachten tot een planeet eindelijk van jou is.

Disharmony

De AI heeft in Endless Space: Disharmony ook een upgrade gehad. De game, die al pittig kon zijn, is nu erg taai geworden. De AI gebruikt (soms irritante) trucjes om je compleet ondersteboven te keren. Onverwachte moves van je computertegenstanders zorgen ervoor dat je, als je tegen de computer speelt, beter meteen zijn planeten in kunt nemen, want hij zal dat eerst proberen. Ruimtegevechten worden wat zeldzamer en invasies zijn aan de orde van de dag. Beetje jammer, daar dit soort games draaien om de epische ruimtegevechten, toch?

Het eindoordeel van Joost van Dyck

Met Endless Space: Disharmony weten Amplitude Studios en Iceberg Interactive een leuke, maar pittige uitbreiding weg te zetten voor het al excellente Endless Space. De nieuwe eenheden en technologieën dwingen je om je strategieën te herevalueren en je standaard win-moves te schrappen. De toevoegingen brengen een dusdanig nieuwe speelstijl met zich mee dat het spelletje dus flink is veranderd. Het nieuwe ras is uniek ten opzichte van de anderen, waardoor de mogelijkheden alleen maar uitgebreider worden. De verbeterde AI is noemenswaardig, maar soms erg punishing. Al met al is deze uitbreiding een aanrader voor Endless Space-fans. Want voor een tientje laat je deze expansion niet liggen!

 • Pluspunten
 • Pittige AI
 • Nieuw ras
 • Nieuwe eenheden
 • Meer pimp my ship
 • Invasies!
 • Minpunten
 • Pittige AI
 • Invasies erg krachtig
 • Soms erg onverwachte moves
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?