Endless Space

 • Ontwikkelaar Amplitude Studios
 • Eerste releasedatum 24 augustus 2012
 • Platformen Pc
 • Gameliner score

Review: Endless Space - Pc

De sterren lijken ver weg. Onbereikbaar. Maar toch komen ze al dichterbij dan je zou wensen. Je sterrenrijk leek onstuitbaar, maar toch lijken de beschavingen om je heen op onoverkombare obstakels. Je weet dat je vloten die nu onderweg zijn de beslissende slag moeten leveren om je overleving in dit universum te garanderen. Als ze verliezen, kun je je rijk op je buik schrijven. Nu hopen dat je onderzoek voldoende gevorderd was om de technologie van je tegenstanders te overtreffen...

Meester van het universum!

Dat is je doen in Endless Space, ontwikkeld door Amplitude Studios en uitgegeven door Iceberg Interactive. In deze turn-based 4X-titel (eXplore, eXpand, eXploit, and eXterminate, ofwel ontdekken, uitbreiden, uitbuiten en uitroeien) moet je je eigen beschaving laten overleven en zegevieren in een klein of groot universum, hierin heb jij de keuze. Je kunt kiezen uit acht beschavingen, welke elk hun eigen voor- en nadelen hebben en een unieke eigenschap. Je kunt dit nog verder uitbreiden met je eigen rassen, welke je kunt ontwerpen op basis van de acht bestaande beschavingen. Let wel op: deze kun je dus ook tegenkomen als tegenstander!
Naast andere beschavingen zit het universum vol met wormholes, speciale grondstoffen en restanten van oude beschavingen. Deze kunnen planeten grote bonussen geven en je hele rijk versterken. Ook kun je met onderzoek je technologie uitbreiden en planeten koloniseren die eerst onbewoonbaar leken en schepen bouwen waarbij je eerste ruimteschepen op vlooien lijken. Je tegenstanders zijn erg pittig, maar een makkelijke game zou in dit genre saai zijn. Neem dat maar van me aan!

Stront aan de knikker

Je breid je rijk langzaam maar zeker uit tot je in een conflict komt met een andere beschaving. Dan kunnen woorden en diplomatie geen uitweg meer bieden. Dan moet je je tegenstanders op hardhandige wijze van jouw toekomstige werelden afschoppen. Hiertoe heb je natuurlijk een vloot van ruimteschepen nodig. Ook nu komt technologie om de hoek kijken. De grootte van je vloot en je schepen hangen namelijk af van je onderzoek naar deze gebieden. Je onderzoek kun je instellen en per beurt zul je langzaam maar zeker betere technologieën ter beschikking krijgen. De bewapening van je schepen kun je aanpassen en de bepantsering en de verdediging kun je modden totdat ze voor jouw gevoel sterk genoeg zijn. De verschillende wapens hebben allemaal hun eigen sterktes en zwaktes. Dit geld ook voor je bepantsering. Elk wapen heeft een bepaalde verdediging nodig, waarbij het systeem van steen-papier-schaar het beste in de buurt komt. Sommige wapens werken goed tegen de ene verdediging, maar andere schieten er dwars doorheen. Als je schepen klaar zijn en je vloten groot genoeg zijn, of als je tegenstander je aanvalt (als je pech hebt) beginnen de ruimtegevechten.

Fire all weapons!

Deze spelen zich af in vijf fases. In de eerste fase bepaal je je strategie. Dit doe je door een selectie te maken uit een aantal aanvals- of verdedigingskaarten, welke je uit kunt breiden door onderzoek.
Deze kaarten kunnen je eigen aanvallen versterken of die van de tegenstander verzwakken. Ook hierbij komt het systeem van steen-papier-schaar weer om de hoek kijken. Sommige kaarten blokkeren de aanvallen van anderen en soms worden jouw aanvallen weer door de tegenstander geblokkeerd. Dit maakt soms best veel uit in de gevechten, dus kies met voorbedachte rade.
De tweede fase is de lange afstandsfase. In deze fase vliegen de vloten op elkaar af en beginnen op lange afstand te schieten. De kaart die je hebt geselecteerd voor deze fase komt nu in werking. In de derde fase is de afstand al een stuk korter en doen je wapens meer schade. Ook nu wordt een van je kaarten geactiveerd en kan er van alles gebeuren. In de vierde fase vliegen de schepen praktisch naast elkaar. In deze fase wordt je laatste gekozen kaart geactiveerd. De vijfde en laatste fase laat zien of je gewonnen, verloren of gelijk hebt gespeeld. Let op: als jij de vijand opblaast in een eerdere fase, dan win (of verlies als jij het onderspit delft) je meteen.

Pracht en praal

Endless Space ziet er prachtig uit. De game voelt aan als een echte kwaliteitsgame en de planeten, systemen en het universum zien er prachtig uit. De ruimtegevechten verdienen een extra vermelding. Deze zijn voorzien van het nodige knal- en vuurwerk. De kogels, laserstralen en raketten vliegen je om de oren en de ruimteschepen knallen met veel geweld uiteen als ze vernietigd worden. Dit gecombineerd met een lekker rustige turn-based gameplay en rustige, sfeervolle muziek laten de uurtjes snel voorbijvliegen.

Het eindoordeel van Joost van Dyck

Met Endless Space is er weer een uitstekende 4X-titel beschikbaar, welke voor mij de spirituele voorgangers van de game, de Master of Orion-serie uit de jaren '90, voorbijschiet. De gameplay is ontspannen en de sfeer in de game is verslavend lekker. Voordat ik het wist had ik al meer dan dertig uur in de game zitten, en dit was pas voor 'n van de acht rassen! Door de grote hoeveelheid aan variabelen en aanpassingen die je kunt maken, is geen enkel potje identiek aan een andere die je eerst speelde. De replaywaarde van deze game is dan ook zeer hoog en dit zal een titel zijn die je dus vaak weer eens zult spelen. De zeer uitgebreide hoeveelheid technologie stelt je steeds weer voor de keuze of je je planeten wilt ontwikkelen of juist je oorlogsmachine wilt spekken. Je tegenstanders zijn meedogenloos, maar niet onoverwinnelijk. Kies je ontwikkelingen en planeten met zorg en je overwinning komt vanzelf. Maar blijf wel opletten en kies je bondgenoten met je einddoel in het achterhoofd: jij als meester van het universum. De tegenstanders zijn pittig en de potjes zijn lang, maar zijn helemaal de moeite waard. Als je een snelle overwinning wilt dan ga je maar lekker Call of Duty spelen. Mijn keuze is al gemaakt. En jij?

 • Pluspunten
 • Ontspannen gameplay
 • Goede sfeer
 • Mooie en heftige combat
 • Veel technologieën
 • Hoge replaywaarde
 • Pittige tegenstanders
 • Minpunten
 • Verslavend goed
 • Tijd vliegt om
 • Pittige tegenstanders
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?