Check hier alle The Game Awards 2023 content

F1 2015

 • Ontwikkelaar Codemasters
 • Eerste releasedatum 12 juni 2015
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One
 • Genre Racing
 • Gameliner score

Review: F1 2015 - PlayStation 4

Nu de jonge Verstappen zonder rijbewijs de circuits onveilig maakt, laait de Hollandse interesse in de Formule 1 ineens weer op. Geen gek moment om zo halverwege het huidige seizoen met F1 2015 op de proppen te komen, en dan ook nog eens exclusief voor de PlayStation 4, Xbox One en pc. Met de eerste release op de nieuwste generatie consoles wordt met F1 2015 een belangrijke stap vooruit gezet, maar doet de game tegelijkertijd ook teveel stappen terug.

Loeisnelle essentie

Racen in een Formule 1-wagen is zweten en in F1 2015 merk je dat al snel. De wagens bereiken binnen enkele seconden krankzinnige snelheden en sturen onvoorstelbaar direct, waardoor je altijd op het puntje van je stoel of bank zit. Nooit eerder kwam die zweterige essentie van de F1-sport zo goed naar voren. Hoewel ik eerdere F1-games vaak na een paar rondjes alweer weglegde, wist F1 2015 me direct te pakken. Dat komt vooral door de vele opties om de zweterigheid draaglijker te maken. Heb je nog nooit een racegame gespeeld? Dan kun je, zodra je alle hulp hebt ingeschakeld en de AI zo gemakkelijk mogelijk hebt gezet, prima vertoeven op de sfeervolle circuits. Ben je een F1-freak en wil je ieder raceweekend weer afzien? Dan schakel je alle hulp uit en stel je in dat de AI onverklaarbaar sterk is. Speel je, zoals ik, geregeld racegames, maar heb je geen zin om iedere bocht in de grindbak te belanden? Dan ga je ergens tussenin bivakkeren. En ook dat is leuk.

De gemiddelde speler zal de meeste tijd doorbrengen in Championship Season. In deze modus kruip je in de huid van een bestaande coureur bij een bestaand team en probeer je jezelf en je team door een seizoen te loodsen, terwijl je zelf bepaalt hoe moeilijk dit mag zijn. Ook bepaal je zelf of je liever de korte, normale of lange variant speelt, waarna oefentijden, kwalificatietijden en de uiteindelijke racelengtes daarop worden aangepast. Toch moet je zelfs bij de kortste keuze rekenen op een race van gemiddeld 15 ronden. Zie je daar nu al tegenop? Dan is F1 2015 waarschijnlijk geen game voor jou en moet je al helemaal ver wegblijven van Pro Season. In deze modus doe je exact hetzelfde als in Championship Season, maar dan zonder HUD, zonder hulp, met de sterkste tegenstanders en met de volledige racelengte. Dark Souls-liefhebbers met benzine in de aderen kunnen hier ongetwijfeld hun ei kwijt. Persoonlijk wil ik zo weinig mogelijk met deze modus te maken hebben, aangezien het zweet me al uitbreekt als ik handmatig moet gaan schakelen.

Gebrekkig omhulsel

Even geen zin in zoén professioneel seizoen? Dan kun je kiezen voor een snelle race of een time trial. Of je daagt wat coureurs van vlees en bloed uit in de online multiplayermodus. En that's it. Meer modi omvat F1 2015 simpelweg niet. Geen carrièremodus, splitscreen of eventuele toevoegingen zoals modi waarin je eerdere real life gebeurtenissen naspeelt, zoals MotoGP 15 dat laatst bijvoorbeeld als optie aanbood. Het is dan ook duidelijk dat F1 2014 niet als basis heeft gediend voor F1 2015, want waar die game vorig jaar nog uitpuilde van de modi, schitteren ze dit jaar door afwezigheid. Maar aan de andere kant hebben de games juist weer heel veel gemeen. In F1 2015 kun je namelijk zowel voor het 2014- als voor het 2015-seizoen kiezen. Wat dat betreft krijg je dus eigenlijk twee games voor de prijs van én, alhoewel je daarbij wel praktisch alle vertrouwde modi moet wegdenken.

Ook voor nieuwkomers

Met mij zullen er nog wel meer racefanaten zijn die zich nog nooit hebben durven te verdiepen in een F1-game. Met F1 2015 is het echter leuker dan ooit om dat toch te doen, want gedurende mijn reis in de wereld van de Formule 1 heb ik al veel opgestoken. Simpel, maar treffend commentaar voorafgaand aan iedere race leert je meer over de circuits, teams en eigenaardigheden van de sport. Stap je eenmaal in een F1-wagen, dan heb je meteen het gevoel een echte coureur te zijn. Dit is bovendien een van de weinige games die ik bewust niet speel met de camera achter de auto en met een headset op tilt de game het realisme zelfs naar een nog hoger niveau. Met een druk op de knop wordt het namelijk mogelijk om verschillende dingen aan je teamleider te vragen. Zo kan hij je vertellen hoeveel je voorsprong of achterstand betreft, maar hoest hij ook zonder problemen de weersvoorspelling voor je op. Houd je niet zo van praten tegen een virtueel iemand? Dan kun je altijd nog vertrouwen op knoppen voor hetzelfde resultaat. Desalniettemin tonen dit soort kleine dingen aan hoe dicht F1 2015 bij de werkelijkheid probeert te komen. Daardoor is het ook extra jammer dat de game dit niet op ieder vlak weet vol te houden. Zo heb ik me enorm lopen ergeren aan de manier waarop de game omgaat met afsnijden. Pas als je met vier wielen van de baan af bent, krijg je een waarschuwing aan je broek, en in sommige gevallen zelfs dan nog niet. Dit kan online voor heel wat problemen gaan zorgen en als ik op zoek was naar short cuts, dan was ik in plaats van F1 2015 wel een klassieke Need for Speed gaan spelen.

Het eindoordeel van Ruud Oomens

De basis van F1 2015 is ijzersterk. Het racen voelt heerlijk aan en is zo makkelijk en moeilijk te maken als je zelf wilt. Tegelijkertijd komt de essentie van de F1-sport goed over door allerlei kleine details die zowel de nieuwkomer als de fan zullen boeien. Toch kent de F1-serie een enigszins valse start op de nieuwe generatie consoles, daar het de game enorm ontbreekt aan modi. Daardoor zal je F1 2015 minder lang spelen dan zijn voorgangers, zelfs nu de game zowel het 2014- als 2015-seizoen omvat. Ook heb ik me nogal geërgerd aan het feit dat afsnijden momenteel enorm loont, maar wellicht wordt dat nog rechtgezet middels een patch. Voor nu is F1 2015 een racegame met een zeer sterke basis, die helaas nog niet helemaal tot bloei komt.

 • Pluspunten
 • Essentie van de sport komt zeer goed over
 • Racet heerlijk en is naar smaak te tweaken
 • Inclusief het 2014-seizoen
 • Minpunten
 • Enorm gebrek aan modi
 • Afsnijden beperkt plezier
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?