Review: Final Fantasy XIII Xbox 360

Geplaatst:

Weken, misschien maanden heb ik al op deze titel gewacht. Het dertiende deel in de Final Fantasy-serie is er dan eindelijk. Het is alweer jaren geleden dat de serie werd aangevuld met een Final Fantasy game, maar Final Fantasy XIII zal die jaren in het niets moeten laten vallen en de fans echt moeten overweldigen. Of dat de game daadwerkelijk gaat lukken lees je in deze review.

Spectaculair maar langzaam

FFXIII volgt het verhaal van zes hoofdpersonages, namelijk Lightning, Snow, Hope, Vanille, Sazh en Fang, die allemaal zijn gebrandmerkt met het la'Cie brandmerk. Deze mensen worden uitgekozen door mechanische wezens, genaamd la'Cie. De la'Cie geven vervolgens een focus mee aan de gebrandmerkte persoon en als deze de focus niet op tijd uitvoert heeft dat ernstige gevolgen, waarbij de dood in het niets valt. Lightning, Snow, Hope, Vanille, Sazh en Fang besluiten echter om Cocoon, een stad zwevend boven Pulse, en Pulse zelf te redden, zelfs als ze daarvoor de hele la'Cie beschaving voor zouden moeten uitroeien.

Zo in het kort lijkt het verhaal minder overweldigend dan dat het daadwerkelijk is. Het valt echter niet te ontkennen dat FFXIII een spectaculaire opening heeft plus een enorm goed verhaal, maar de game komt pas echt na een aantal uren op gang. Dit komt vooral doordat je in het begin heel erg op de achtergrond wordt gelaten. Het verhaal loopt echter langzaam, maar zeker op naar een enorm spannend en fantastisch verhaal. Dit geldt echter niet alleen voor het verhaal ook de gameplay blijft in het begin zeer beperkt.

Vervelend of verslavend

Het Battle Systeem wordt met de uren steeds een stukje uitgebreid. Je zult denken dat zoiets erg vervelend is, maar dat is het juist niet. Anders zou je namelijk een tutorial krijgen van een uur. Nu krijg je in het begin een aantal keren een lekkere korte tutorial waardoor je snel weer verder kan met de game.

Het rare is echter dat Square Enix ervoor heeft gekozen om geen level systeem te gebruiken. Het mindere hiervan is dat het trainen van de karakters geen vereiste is. De game geeft je dan ook niet echt de mogelijkheid om even te zeggen dat je ergens anders heen gaat om even te trainen. Je hebt dus erg weinig vrijheid, waardoor de game heel erg rechttoe rechtaan kan gaan worden.

Het kan zelfs zover gaan dat de verveling toeslaat. Het Battle systeem geeft je namelijk de mogelijkheid om de computer te laten vechten voor jou. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een paar keer op kopje drukken als je aan de beurt bent. Je kunt namelijk gewoon op auto-battle drukken en dan genereert de computer jouw aanvallen.

PS3 versus Xbox 360

Natuurlijk heeft elke game zo zijn kleine minpuntjes, maar wat echt een enorm plus is aan deze game zijn toch echt de graphics. Je moet echter niet de PS3-versie naast de Xbox 360-versie gaan leggen, want dan zie je wel degelijk een verschil in kwaliteit, maar dat verschil is gelukkig enorm klein. Het is dus geen ramp als je geen PS3 hebt.

Het eindoordeel van Michelle Plantinga

FFXIII is echt een enorm goede RPG, maar de game heeft zo zijn beperkingen. De graphics en het verhaal wegen echter wel op tegen de wat mindere punten. Ondanks dat de vrijheid van de gameplay enorm is ingeslonken vergeleken met eerdere Final Fantasy games blijf je de game gewoon stug doorspelen, omdat je gewoon zo graag wilt weten hoe het verhaal afloopt. FFXIII is dan ook echt een must have voor de RPG fans en al helemaal voor de Final Fantasy-fans.

    Goed
  • Enorm goed verhaal
  • Geweldige graphics
  • Verslavend
  • Weinig vrijheid
  • Kleine beperkingen
  • Komt langzaam op gang
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Final Fantasy XIII

Series

Final Fantasy

Uitgever

Square Enix

Reviewscore

Platforms

Xbox 360, PlayStation 3

Releasedatum

9 maart 2010

Ontwikkelaar

Square Enix

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord