Football Manager 2019

 • Ontwikkelaar Sports Interactive
 • Eerste releasedatum 2 november 2018
 • Platformen Pc
 • Genre Simulatie , Sport
 • Gameliner score

Review: Football Manager 2019 - Pc

Nederland telt ruim 17 miljoen bondscoaches. Een groot deel daarvan weet het wekelijks ook beter dan de clubtrainer van het team waar ze fan van zijn. Het opstellen van de spelers, het omgaan met de media, het aantrekken van nieuwe talenten en het met beide benen op de grond houden van omhooggevallen vedettes komt nu onder jouw verantwoording. Je kan het niet meer afschuiven op iemand die er daadwerkelijk voor geleerd heeft, nu is het jouw beurt. Want ook dit jaar is Football Manager terug en ik mocht het digitale trainingsveld op om te ondervinden of de prestaties van vorig jaar op zijn minst geëvenaard worden.

onbekend

Voetbal, de belangrijkste bijzaak

Evenals Electronic Arts’ paradepaardje op het gebied van sport (FIFA), komt ook van Football Manager jaarlijks weer een nieuwe editie uit. Het grote verschil tussen beide is dat je bij Football Manager echt vanaf de zijlijn toe moet kijken hoe jouw tactische beslissingen uitpakken. Jij staat in de schoenen van de trainer waarvan jij steeds beweerde dat je het beter wist. Ingrijpen kan hooguit door een goede wissel te bekokstoven of je team in de rust moed in te praten. Tactiek is dus essentieel alsmede het goed inschatten en je inlezen in de tactiek van de tegenstander om goed voor de dag te kunnen komen. Om te beginnen moet je jezelf vormgeven. Door middel van een foto of de webcam kan het spel jouw echte gezicht ook gebruiken om je te digitaliseren. Immers moeten je team en je staf wel kunnen zien van wie ze die bakken kritiek te verduren krijgen.

Als je er helemaal uit bent hoe je er uit wilt zien en wat je als trainer aan hebt, is het hoog tijd om te bedenken wat je wilt gaan doen. Je kunt er voor kiezen een offline carrière te starten. Dit kan met een bestaande club, maar als je een beetje into Fantasy Football bent, kun je ook een nieuwe club oprichten en daar zelf spelers voor aanmaken. Heb je vrienden die deze game ook spelen? Dan is natuurlijk de online carrière een leuk alternatief, zodat je het tegen hen kunt opnemen om te zien wie er beter is. Last but not least kun je ook Fantasy Draft spelen. In deze spelmodus speel je tegen andere coaches en stel je een team samen uit een lijst aan spelers van verschillende clubs uit diverse landen. Met oog op het salarisplafond moet je om de beurt spelers uit de lijst selecteren waaruit je je team samen stelt. Met dit samengestelde team kun je het vervolgens opnemen in online competities of toernooien. Een beetje vergelijkbaar met FUT van EA’s FIFA. Helaas kon ik dit spelelement bij gebrek aan tegenstanders nog niet echt uitvoerig aan de tand voelen.

onbekend

Het begin van je trainersloopbaan

De carrière modus biedt zoals je mag verwachten ook dit jaar weer talloze opties en mogelijkheden om je team te managen. Niet alleen de relatie met je spelersgroep is belangrijk, ook die met je staf is van groot belang. Om tot goede resultaten te kunnen komen, is het noodzaak iedereen tevreden te houden. Listige journalisten proberen je tijdens persconferenties spraakmakende antwoorden te ontlokken en spelers die het niet eens zijn met het aantal speelminuten dat ze van jou krijgen, laten je dat ook zeker weten. Allemaal ingrediënten die er stuk voor stuk voor zorgen dat je je geen moment hoeft te vervelen. De opties zijn bijna eindeloos en ik betrapte mij erop dat ik soms uren bezig was, voordat ik überhaupt bij een wedstrijddag was aanbeland. Helaas blijven die wedstrijden grafisch gezien een doorn in het oog en is het nog altijd - al dan niet terecht - een ondergeschoven kindje binnen de game.

Mocht je je nou niet al te veel bezig willen houden met allemaal randzaken en je zoveel mogelijk willen focussen op het voetbal, dan kan dat. Je assistent manager kan jou een hoop werk uit handen nemen, zoals het maken van een opstelling en bijpassend strijdplan of het toespreken van de spelersgroep voorafgaand aan de wedstrijd of tijdens de rust. Je rechterhand is met recht een assistent waarop je terug kan vallen als jij dat wilt. Je omringen met een goede technische staf is dus absoluut geen overbodige luxe. De vorig jaar geïntroduceerde dynamics zijn ook dit jaar weer van de partij. Deze dynamics simuleren en bepalen de dynamiek binnen de spelersgroep. Evenals in de echte kleedkamer bestaat je team dus ook in FM 2019 uit leiders, volgers en invloedrijke spelers. Het maakt dus verschil wat je tegen wie zegt, omdat de ene speler daar anders op reageert dan de ander. Een invloedrijke speler kan ook andere spelers achter zich scharen wanneer hij zich tegen je keert en dat wil je natuurlijk niet hebben.

VARklaar je nader

Al wetende dat er weer een nieuwe versie komt, is het jaarlijks vooral de vraag welke nieuwe features we mogen verwachten. Ook dit jaar zijn er weer verscheidene nieuwigheden te bewonderen. Allereerst heeft de game weer een mooie frisse look gekregen. Het oogt allemaal erg overzichtelijk en de user interface is gebruiksvriendelijk. Toch kan het zijn dat je er even in moet komen. Misschien omdat je het voor het eerst speelt of omdat het al een poos geleden is dat je een andere FM hebt gespeeld. Football Manager 2019 neemt je - wanneer je dat wilt - bij de hand en legt aan de hand van pointers alles uit wat je moet weten om je als coach goed te kunnen manifesteren. Dit is een keuze, dus als je al volleerd speler bent dan hoef je deze tutorials absoluut niet te doorlopen.

Een andere grote verandering is dat het vanaf deze editie ook mogelijk is om carrière te maken bij onze oosterburen. Sports Interactive heeft dit jaar ook de licentie voor de Duitse Bundesliga te pakken. Nu dus geen slecht bedachte namen die enigszins lijken op het origineel, maar het echte werk. Sehr toll! Naast nog wat verbeteringen in de graphics (die tijdens de wedstrijden nog steeds erg achterhaald zijn), team praatjes en tactische modules, heeft de videoscheids ook in FM 2019 zijn intrede gedaan. Wanneer de scheidsrechter een verkeerde beslissing maakt, kan hij ook in deze game tot de orde worden geroepen door zijn televisiekijkende assistent. Het is leuk dat het er in zit, maar meer ook niet. Wat mij betreft brengt het niet zoveel toegevoegde waarde met zich mee en had de game ook prima zonder de VAR en doellijntechnologie afgekund. Op de één of andere manier verwacht ik van een game dat het uit zichzelf al nauwkeurig is en er dus geen technische hoogstandjes nodig zijn.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Op voorhand vielen de nieuwe elementen aan Football Manager 2019 mij al een beetje tegen en na eenmaal de game gespeeld te hebben werd dit voorgevoel alleen maar bevestigd. De game ziet er goed uit en heeft een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke user interface waar je het gros van je tijd ook doorbrengt, maar wanneer de wedstrijd is begonnen, is het grafisch gezien om te huilen. De houterige spelertjes dartelen over het veld als ware het FIFA 98’-personages. Wat over blijft is nog steeds een zeer vermakelijke game, vooral als je van het tactische aspect houdt.

 • Pluspunten
 • Train je favoriete club
 • Zeer gedetailleerd qua mogelijkheden
 • Veel informatie en statistieken
 • Duitse Bundesliga erbij
 • Gebruiksvriendelijke user interface
 • Minpunten
 • Te weinig échte vernieuwing
 • Grafisch achterstallig
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?