Review: Horizon Forbidden West: Burning Shores - Zeker de moeite waard PlayStation 5

Geplaatst:
Aangepast: 22 april 2023 14:00

Begin vorig jaar kwam het langverwachte vervolg op Horizon Zero Dawn uit. In mijn review van Horizon Forbidden West kun je over mijn ervaringen met Aloy en de game lezen. Mijn conclusie was dat ik graag een derde deel zou willen zien om de trilogie af te sluiten. Zo ver zijn we nog niet, maar Guerrilla Games heeft deze week voor Horizon Forbidden West wel een grote uitbreiding, Burning Shores, uitgebracht. De DLC voor het origineel, Frozen Wilds, is een goede uitbreiding die echt wat toevoegt aan het verhaal. Ik hoop dat de nieuwe uitbreiding een vergelijkbare inhoud heeft. Of dat zo is, kun je lezen in mijn review van Horizon Forbidden West: Burning Shores.

Escape to L.A.

Horizon Forbidden West: Burning Shores is alleen beschikbaar op de PlayStation 5 en pakt het verhaal op na de gebeurtenissen in de main game. Dit betekent dat je pas toegang tot de DLC hebt als je de laatste missie van het verhaal (Singularity) uitgespeeld hebt. Nadat je het icoon van Burning Shores hebt weggedrukt, wordt Aloy door Sylens opgeroepen. Hij vraagt haar om naar Tilda’s mansion te komen. Sylens waarschuwt voor een mogelijke complicatie, want er loopt nog een Zenith (Walter Londra) rond. Aangezien Aloy en Sylens in de main game genoeg met hen te stellen hebben gehad, gaan ze ervanuit dat deze Zenith ook een vijand is. Aloy gaat op pad om dit te onderzoeken. Sylens zegt dat Londra zich verscholen heeft in L.A., tegenwoordig bekend als de Burning Shores. Na dit gesprek kun je naar de Burning Shores reizen en je avontuur beginnen. Het was fijn om weer met de geweldige Sylens te spreken, zeker na het treurige nieuws dat Lance Reddick afgelopen maand overleden is.

Zoals in de intro en trailer te zien is, wordt Aloy als ze bijna op haar bestemming is uit de lucht geschoten door elektrische stralen uit een toren. Ze komt erachter dat een deel van de grote Quen vloot tijdens een storm is afgesplitst en hier hun toevlucht hebben gezocht. Hier ontmoet ze ook Seyka die overhoop ligt met de lokale wetshandhavers. Ze heeft een Focus gestolen, omdat ze haar zus wil vinden. Ze is een belangrijke navigator voor de Quen die tijdens een expeditie verdwenen is. Seyka is net als Aloy een buitenstaander en hierdoor hebben ze meteen een connectie. De handhavers van de Quen volgen de regels van de Compliance, en willen haar en de outlander Aloy opsluiten. Seyka bijt van zich af en geeft aan dat de admiraal zich hierover moet uitspreken. Met enige tegenzin laat de admiraal Aloy en Seyka voorlopig hun gang gaan. Aangezien ze beiden naar Starlight Rise willen, spreken ze af om elkaar te helpen. Ze gaan proberen de toren, die verantwoordelijk was voor Aloys pijnlijke landing, buiten werking te stellen om de Burning Shores verder te verkennen. Zo kan Seyka hopelijk haar zus terugvinden en Aloy erachter komen wat Londra van plan is.

Horizon Forbidden West Burning Shores1

Een rijke uitbreiding

Horizon Forbidden West zag er prachtig uit en de Burning Shores DLC is niet anders. De wereld heeft weer mooie flora en fauna, interessante ruïnes om te verkennen, stomende lava, spuitende geisers en genoeg mechanische monsters. Het is daarom weer een genot om de wereld te verkennen en er zijn nog een aantal herkenbare punten in het nieuwe L.A. zoals het Hollywood-teken, maar het is grotendeels een overwoekerde puinhoop. De introductie van Seyka voelt natuurlijk en Kylie Liya Page levert goed werk, aangezien ze in een korte tijd een realistisch personage neerzet. Ik ben benieuwd hoe groot haar rol wordt in een eventueel vervolg. De bekende mechanische monsters die we kennen uit het origineel en het vervolg zien er weer geweldig uit. Ze zijn ook weer heel gedetailleerd waardoor je de delen die je van ze af kunt schieten, goed kunt onderscheiden.

Gelukkig zijn er in de Burning Shores een aantal nieuwe monsters toegevoegd die weer een nieuwe strategie vereisen. Ondanks mijn ervaring met het origineel en het vervolg was het best pittig om sommige van hen uit te schakelen, want ze richten veel schade aan of komen met veel tegelijk. De Bilegut is een mechanische kikker die aardig irritant is. Hij kan ver springen (en springt veel) en als je niet op tijd wegduikt, kom je snel in de problemen. Daarnaast kan hij capsules afschieten die Stingspawn produceren. Dit zijn kleine vliegende machines (een soort vliegen) die op zich niet heel veel schade aanrichten, maar als er vijftien om je heen vliegen wordt het opeens lastig. Zeker als ze bij teveel schade in kamikaze-stijl op je af vliegen en er een kikker aan het rondspringen is. Hierdoor ben ik vaker dood gegaan dan ik zou willen (toegeven). Je kunt het jezelf makkelijker maken door gebruik te maken van de explosieve kristallen op de muren waardoor je de ruïnes op de vijanden kunt laten vallen.

Daarnaast krijg je ook toegang tot nieuwe wapens, coils en weaves, nieuwe outfits en upgrades om je hier tegen te wapenen. Eén van de nieuwe wapens die ik niet zal spoilen was een leuke toevoeging, maar ik moet wel toegeven dat ik toch het liefst gebruikmaakte van mijn vertrouwde pijl en boog, en speer. Ook krijgt elke skill tree een uitbreiding waardoor je nieuwe moves kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld naar een neergeslagen vijanden grappelen om vervolgens met je speer op hem te duiken en extra schade aan te richten. Daarnaast krijg je ook toegang tot zes nieuwe Valor Surge’s. Het is weer fijn om hiermee te experimenteren om te kijken welke Valor Surge het beste bij jouw speelstijl of de situatie past. Ook zijn er een aantal sidequests beschikbaar en die zijn net als in het origineel diepgaander dan de gemiddelde sidequest. Je leert hierdoor meer over de problemen van de Quen met Londra en de verstikkende Compliance. Je ziet hoe sommige Quen er onder lijden en anderen die er misbruik van maken. Het is interessant om wat meer over de afgesplitste groep Quen te leren en ik vraag mij af hoe groot hun rol wordt in het derde deel, mocht dat ooit komen.

Horizon Forbidden West Burning Shores 1Horizon Forbidden West Burning Shores 1Horizon Forbidden West Burning Shores 1Horizon Forbidden West Burning Shores 1Horizon Forbidden West Burning Shores 1Horizon Forbidden West Burning Shores 1Horizon Forbidden West Burning Shores 1

Het eindoordeel van Philip Zeldenthuis

Horizon Forbidden West: Burning Shores biedt weer meer inzicht in de Zeniths, de wereld, de Quen en Nemesis. Daarnaast zijn de sidequests weer interessant en leuk om te doen. Je leert meer over de verstikkende Compliance en over de Quen die hier onder lijden. Het voormalige Hollywood ziet er goed uit ondanks de overwoekerde gebouwen en stromende lava. De nieuwe vijanden zorgen voor nieuwe problemen en het kost even moeite om ze te verslaan. De oude vijanden zijn nog even gemeen, maar met je nieuwe vaardigheden, wapens, outfits en compagnon kun je een heel eind komen. Seyka is een goede toevoeging en Kylie Liya Page levert goed werk af. Je kunt je makkelijk een aantal uur vermaken met de Burning Shores DLC, maar je moet geen grote veranderingen in gameplay verwachten. Dat hoeft ook niet, want de gameplay is nog steeds solide. Nu wordt het een lange tijd wachten op de conclusie van de trilogie.

    Uitmuntend
  • Verhaal biedt meer info over Zeniths en de wereld
  • Seyka als compagnon
  • Vertolking door Kylie Liya Page
  • Nieuwe machines om te verslaan
  • Nieuwe wapens en skills
  • Het vervallen L.A. om te verkennen
  • Sidequests waar je de Quen beter leert kennen
  • Niet beschikbaar op PlayStation 4
  • Misschien te kort
Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Horizon Forbidden West: Burning Shores

Series

-

Uitgever

Sony

Reviewscore

Platforms

PlayStation 5

Releasedatum

19 april 2023

Ontwikkelaar

Guerrilla Games

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord